Hopp til innhold

SVTs valgdagsmåling: Mot regjeringsskifte i Sverige

STOCKHOLM (NRK): Moderaternas enorme fall ser ut til å sikre rødgrønn valgseier. Ifølge SVTs valgdagsmåling går det mot regjeringsskifte i Sverige.

Se STV Direkte.

Like etter at stemmelokalene stengte klokken 20 søndag kom SVTs valgdagsmåling. I motsetning til meningsmålinger – som spør folk hva de skal stemme – viser denne målingen hva de spurte faktisk har stemt.

Valgdagsmålingen viser at den rødgrønne blokken i Sverige får en oppslutning på 44,8 prosent. Regjeringsalliansen får 39,7.

Dermed tyder mye på at det går mot et regjeringsskifte i Sverige, der Socialdemokraternas leder Stefan Löfven blir statsminister.

Men Socialdemokraterna ligger ikke an til å gjøre noe brakvalg. Med en oppslutning på 31,1 i valgdagsmålingen, går de kun fram med 0,4 prosentpoeng sammenlignet med valget for fire år siden.

Se video fra NRKs rapportering fra Socialdemokraternas valgvake:

Valgdagsmålingen til SVT. Jarle Roheim Håkonsen og Jenny Madestram

NRK I STOCKHOLM: Slik var stemningen hos Socialdemokraternas valgvake da SVTs valgdagsmåling ble presentert. NRKs Jarle Roheim Håkonsen rapporterer.

Til gjengjeld faller Fredrik Reinfeldts parti, Moderaterna, som en stein.

I SVTs valgdagsmåling får de 22,2 av stemmene, en nedgang på 7,9 prosentpoeng.

Kent Fredrik Persson i Moderaterna medgir at de hadde håpet på et bedre resultat.

– Det er klart at vi er skuffet, sier han til SVT.

Ikke før rundt klokken 22 i kveld forventes det å være på plass klare prognoser for hvem som går seirende ut av dagens valg i Sverige. En foreløpig mandatfordeling ventes å være klar i 22-23-tiden.

Feministene kan avgjøre

Men valgresultatet vil ikke nødvendigvis gi et tydelig svar på hvem som skal lede Sverige de neste fire årene.

Alliansen, som består av Moderaterna, Centern, Folkpartiet og Kristdemokraterna, har varslet at de trekker seg dersom de rødgrønne får flere stemmer enn dem.

Dersom det skjer blir Löfven trolig statsminister, men det er uklart hvem han tar med seg inn i maktens kontorer.

Löfven har gjennom hele valgkampen nektet å snakke om konkrete regjeringsalternativer.

– Vi får se når valgresultatet er klart, var alt han ville si om saken da han ankom Socialdemokraternas valgvake søndag.

Men ifølge svenske analytikere vil en rødgrønn valgseier trolig føre til en mindretallsregjering bestående av Socialdemokraterna og Miljöpartiet, med SVs søsterparti Vänsterpartiet som støtteparti i Riksdagen.

Nå kan også Feministiskt initiativ (Fi) ende opp som et støtteparti. På TV4s valgdagsmåling ligger de på 4,4 prosent, mens de ligger på sperregrensen på SVTs måling.

Dersom resultatene står seg, kommer partiet for første gang inn i Riksdagen. Under partiets valgvake i Södermalm i Stockholm var jubelen enorm da målingene ble vist på TV. Men talskvinne Gudrun Schyman er redd for å glede seg for tidlig.

– Dette blir et intenst drama, men nå gjelder det at sifrene holder seg. Jeg håper at det blir et regjeringsskifte og at vi kan unngå at Sverigedemokraterna kommer i vippeposisjon. Men jeg hadde gjerne sett at tallene var litt høyere, sier hun til SVT.

SD dobler seg

Det omstridte innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna får nemlig hele 10,5 prosents oppslutning på SVTs måling, og blir dermed tredje største parti. Men ingen av de andre partiene ønsker å samarbeide med partiet som kom inn i Riksdagen for første gang for fire år side.

Miljöpartiet, som har ligget godt an på flere tidligere meningsmålinger, gjør et skuffende valg etter valgdagsmålingene å dømme. Partiet får 7,1 prosent på SVTs måling, en nedgang på 0,2 prosent.

Partiet fikk 15,4 prosent i det svenske EU-valget, men ligger altså ikke an til å få samme framgang i det nasjonale valget.

Centerpartiet får 6,5, Vänsterpartiet får 6,6, Folkpartiet 6,0 og Kristdemokraterna 5,0 prosent i valgdagsmålingen gjort for SVT.

Artikkelen fortsetter under bildet:

TV4

Bare ett prosentpoeng skiller alliansen og den rødgrønne blokken i TV4s valgdagsmåling. Da tallene kom over skjermen ble det helt stille på valgvaken til socialdemokraterna. Men jubelen kom da det ble klart at feministisk initiativ kommer over sperregrensen på 4,4 prosent.

Foto: Siv Sandvik / NRK

TV4s valgdagsmålinger er langt jevnere enn SVTs måling. Der skiller kun ett prosentpoeng den rødgrønne blokken og Alliansen.

Da tallene fra TV4 rullet over skjermen ble det helt stille på valgvaken til Socialdemokraterna. Men jubelen kom da det ble klart at Feministisk Initiativ kommer over sperregrensen på 4,4 prosent. Dersom de kommer inn i Riksdagen får venstresiden en samlet oppslutning på 48,4 prosent, ifølge målingen. Socialdemokraterna får 30,7 prosent på TV4-målingen, mens Moderaterna får 22,8.



SISTE NYTT

Siste nytt