Hopp til innhold

Finland frykter EU-sanksjoner

På mandag sørget Finland for at de allerede vedtatte sanksjonene mot Russland ble utsatt for å se hvordan det går med våpenhvilen i Øst-Ukraina. Det vakte stor oppsikt i hele EU.

Sauli Niinist

Russland er svært viktig for finsk økonomi. Derfor rammer EUs sanksjonspolitikk Finland hardt. På mandag klarte de å få en utsettelse av de vedtatte nye sanksjonene mot nabolandet Russland. Her er president Sauli Niinist sammen med sin russiske motpart, Vladimir Putin, i Sochi forrige måned.

Foto: IVAN SEKRETAREV / Afp

I Finland er det nå full politisk forvirring om landets holdning til mulige nye sanksjoner overfor Russland.

– De indirekte konsekvensene av sanksjonene er urovekkende, sier statsminister Stubb.

Det vakte stor oppsikt at Finland på mandag sørget for at de allerede vedtatte sanksjonene ble utsatt for å se hvordan det går med våpenhvilen i Øst-Ukraina.

Finlands viktigste handelspartner

– Vi jobber sammen innenfor EU i denne saken, og Finland har faktisk ikke stått alene i denne saken, sa Finlands nye statsminister Alexander Stubb til finsk TV YLE i går. I hele Eu vakte det stor oppsikt at nettopp Finland ble landet som sørget for at de planlagte nye sanksjonene mot EU ikke ble noe av, i alle fall ikke ennå.

Artikkelen fortsetter under bildet

Stubb

Finlands statsminister Alexander Stubb før et EU-toppmøte i Brussel. Takket være Finland er EUs vedtatte nye sanksjoner mot Russland blitt utsatt.

Foto: THIERRY CHARLIER / Afp

I hele går kveld ble intervjuet med Stubb også vist på russiske TV-kanaler, som et eksempel på at EU ikke står samlet for å straffe Russland for landets politikk i Ukraina.

For Finland er dette blitt en svært vanskelig sak, og diskusjonen går nå høyt om landets forhold til EU og ikke minst til det store nabolandet Russland.

Artikkelen fortsetter under bildet

Stubb

Finlands statsminister Alexander Stubb (til venstre) sammen med Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, og Bulgarias president Rosen Plevneliev under et EU-toppmøte i Brussel. Diskusjonen går nå høyt om Finlands forhold til EU og nabolandet Russland.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Russland er svært viktig for finsk økonomi. Det er store investeringer og i juli var Russland igjen Finlands viktigste handelspartner, med en vekst i eksporten på 30 prosent bare siden januar, i følge finske tollmyndigheter.

Derfor rammer EUs sanksjonspolitikk Finland hardt, det er slutt på den lukrative eksporten av finske matvarer til kvalitets- og kjøpesterke russere i Storbyene St. Petersburg og Moskva, og russerne drar i stadig mindre grad over grensen til Finland for å bruke penger i finske butikker.

Det er bakgrunnen for at Finland nå holder igjen de ivrigste av EU landene når det gjelder nye sanksjoner mot Russland, sier statsminister Alexander Stubb.

– Vi vet ennå ikke hva slags motreaksjoner russerne kan komme med, sier statsminister Stubb.

Merkel: – Bør innføre sanksjonene nå

I dag går imidlertid Tysklands forbundskansler Angela Merkel ut og sier at EU-sanksjonene bør iverksettes umiddelbart.

– Det er ikke en 100 prosent våpenhvile, men en forbedring når det gjelder den militære aktiviteten. Vi støtter at sanksjonene innføres nå, sier Merkel ifølge Reuters.

Samtidig hevder hun at Tyskland vil være «først ute» med å anbefale å tilbakestille sanksjonene dersom fredsplanen iverksettes.

– Må gi våpenhvilen en sjanse

Men i kulissene stormer det nå i det politiske miljø i Finland.

På mandag vurderte landets president, statsminister og utenriksminister fram og tilbake hvordan landet skulle forholde seg til de nye sanksjonene, som da allerede var vedtatt og som alle trodde ville tre i kraft samme kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sauli Niinist og Putin

Finlands president Sauli Niinist tar hånden til sin russiske motpart Vladimir Putin under et møte i Sochi i august.

Foto: IVAN SEKRETAREV / Afp

Utenriksminister Erkki Tuomioja, som er kjent som en gammel fredsaktivist med røtter i 68-generasjonen, gjorde det tidlig klart at han mente det nå var på tide å gi den nettopp vedtatte våpenhvilen i Ukraina en sjanse. Det er viktig å vise en positiv vilje til initiativene som er kommet fra Russlands president Vladimir Putin for å få slutt på krigen i Øst-Ukraina, mener han.

Frykter stengte luftrom

Samtidig advarte også finsk næringsliv mot de konsekvensene det kunne få hvis Finland nå støttet en rask innføring av nye sanksjoner.

Russland har lenge truet med å stenge luftrommet for selskaper fra land som støtter sanksjonene, og det kunne komme til å ramme det finske flyselskapet Finnair hardt.

Finnair baserer store deler av sine inntekter på den innbringende trafikken over Russland til land i sør og øst-Asia.

Til slutt endte det altså med at Finland på ambassadørmøtet i EU fikk gjennom et vedtak som utsetter innføringen av nye sanksjoner til man får vurdert om våpenhvilen i Ukraina holder.

Finland ble av mange dermed sett på som det svakeste ledd i en fra før ikke helt solid kjede av EU land. Det er en konklusjon som statsminister Alexander Stubb ikke vil gå med på.

– Hele målet med denne sanksjonspolitikken er å finne fram til en fredelig løsning. Vårt mål er å ramme den russiske økonomien, og da er det forståelig at russerne prøver å ramme vår, sier Stubb.

EU-ambassadørene møtes igjen i dag for å vurdere veien videre.

SISTE NYTT

Siste nytt