Hopp til innhold

Terrorangrep avverget i Sverige

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har de siste årene avverget to terrorangrep fra militante islamister.

Selvmordsaksjon i Stockholm

11. desember 2010 sprengte den 28 år gamle Taimour Abdulwahab seg selv i luften i en sidegate til Drottninggatan i Stockholm.

Foto: Neidemann, Magnus Hjalmarson / Scanpix

Planleggingen av angrepene hadde kommet langt da svensk politi stoppet terroristene, skriver Aftonbladet.

11. desember 2010 ble Sverige rammet av terror da den 28 år gamle Taimour Abdulwahab sprengte seg selv i luften i en sidegate til Drottninggatan i Stockholm.

Angrepet var en vekker for politiet som definerte Sverige som et terrormål – og uttale at den største trusselen er voldsdømte islamister som bor i landet.

I ettertid har Sverige ikke blitt rammet av terror, men det skal ifølge Aftonbladet være fordi sikkerhetspolitiet har avverget to angrep.

– Selv om det ikke nødvendigvis dreier seg om selvmordsbombere, sier operativ sjef i Säpo, Anders Kassman, til avisen.

Høyere trussel mot Sverige

Säpo skal ha kommet på sporet av de to terroristene gjennom spaning og innhenting av etterretningsinformasjon. Det var islamister bosatt i Sverige som planla attentatene mot mål i landet.

– Trusselen mot Sverige er til og med høyere enn mot en del andre land i Europa, sier Kassman.

Han peker på Sveriges militære engasjement i land som Afghanistan som en grunn, men også kunstneren Lars Vilks omstridte profettegninger.

Det kommer ikke frem hvilke mål terroristene planla å angripe.

Ville ikke skape frykt

Årsaken til at Säpo ikke har fortalt om avsløringene før, er at man ikke ville skape unødig frykt i befolkningen, ifølge Kassman.

Det var før norske PST gikk ut offentlig i juli og varslet om at et terrorangrep i Norge kunne være nært forestående.

– Vi har hatt tilfeller med konkrete terrorplaner der vi kunne ha gjort det samme, men hvor vi har valgt å ikke gå ut offentlig. Men det er definitivt et alternativ selv om man ikke kan gjøre det for ofte, sier Kassman.

SISTE NYTT

Siste nytt