Hopp til innhold

Norge gir Ukraina akutt millionhjelp

KIEV (NRK): Norge gir Ukraina åtte millioner kroner i akutt humanitær hjelp, sier utenriksminister Børge Brende, til NRK. Fra før har Norge nesten firedoblet sin bistand til Ukraina.

Utenriksminister Børge Brende i Bodø

– Det er om lag 150.000 interne flyktninger i Ukraina som må bli tatt hånd om, så det er blitt en humanitær krise i et land som ikke var i en sånn situasjon, sier Brende til NRK.

Foto: Einar Breivik / NRK

Pro-russiske rebeller

Pro-russiske opprørere forbereder seg til angrepet på posisjonene til den ukrainske hæren ved flyplassen i Donetsk, i østlige Ukraina, søndag, 31. august 2014.

Foto: Mstislav Chernov / Ap

Mens ukrainske regjeringsstyrker trekker seg tilbake fra flyplassen i Luhansk, sitter president Petro Porosjenko og ukrainske myndigheter i møte med utenriksminister Børge Brende og Europaminister Vidar Helgesen i dag.

Formålet med reisen er å vise støtte til Ukraina i den vanskelige situasjonen landet befinner seg, samt diskutere mulighetene for nærmere samarbeid mellom landene på en rekke områder.

Med seg til Kiev hadde Brende også penger til sine ukrainske kolleger.

Ser fortvilelsen

–Norge gir Ukraina en million euro i akutt humanitær hjelp, sier utenriksminister Børge Brende, til NRK.

Det tilsvarer rundt åtte millioner norske kroner. I tillegg har Norge nesten firedoblet sin bistand til Ukraina.

Børge Brende og Vidar Helgensen møter Pavlo Klinkin i Kiev

Børge Brende og Vidar Helgensen møter Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin i Kiev

Foto: Morten Jentoft / NRK

Brende og Helgesen er i møter med presidenten og resten av den ukrainske ledelsen, i hele dag.

Utenriksministeren sier at man merker at man er i et land som er i krig.

– Jeg ser jo hvor fortvilet både visestatsministeren og andre i Ukraina er. Det er om lag 150.000 interne flyktninger som må bli tatt hånd om, så det er blitt en humanitær krise i et land som ikke var i en sånn situasjon, sier Brende.

– De lovløse tilstandene som har preget de østlige delene, preger nå også resten av landet, sier han videre.

– Det er blitt en humanitær krise

Brende forteller at folk er veldig fortvilet, samtidig som de må håndtere situasjonen i Øst-Ukraina hvor Russland sender store mengder våpen over grensen, og hvor det også er russisk militært personell.

– De må fullføre reformene, ellers vil ikke landet få den økonomiske veksten som er nødvending i tiden fremover, sier Brende.

Brende forteller at ukrainerne ikke er kommet over at Malaysia Air ble skutt ned over Ukraina hvor 298 mennesker døde.

– Dette har gjort et stort inntrykk, og det er åpenbart at de delene av Ukraina hvor vi er nå, er motstanden og reaksjonene mot Russlands destabilisering av landet svært sterke, avslutter Brende.

Første skoledag i Slavjansk

Første skoledag markeres 1 september 2014 med en seremoni i Slavjansk. Den ukrainske regjeringen har gjenoppbygget infrastruktur og bygninger som var ødelagt etter kamper i den østlige ukrainske byen Slavjansk i Donetsk-regionen, etter at prorussiske opprørere forlot byen i juli.

Foto: ANATOLII STEPANOV / Afp

Ukrainsk retrett fra flyplass

Samtidig deltar skolebarn på en seremoni i forbindelse med sin første skoledag i Slavjansk, øst i Ukraina.

Det siste døgnet har også sju ukrainere mistet livet i kamper øst i landet, og ukrainske regjeringsstyrker har trukket seg tilbake fra flyplassen i Luhansk, etter først å ha vært i kamp med en angivelig russisk stridsvognbataljon.

– Ukrainske styrker har fått ordre om tilbaketrekning fra flyplassen, og det er nå gjort, opplyser Andrij Lysenko, talsmann for det ukrainske forsvaret, mandag.

Tidligere på dagen opplyste ukrainske militærkilder at ukrainske fallskjermsoldater var i kamp med en russisk stridsvognbataljon i et forsøk på å beholde kontrollen over flyplassen, som ligger like utenfor Luhansk. Denne byen ligger like ved den russiske grensen og er kontrollert av prorussiske separatister.

Tidligere i helgen opplyste Lysenko at russiske stridsvogner hadde ødelagt nær sagt alle husene i småbyen Novosvitlivka nær Luhansk i Øst-Ukraina, ifølge NTB.

– Opptil 15.000 russiske soldater sendt

Mellom 10.000 og 15.000 russiske soldater er sendt til Ukraina, ifølge den russiske støttegruppa Soldatmødrene.

Soldatene er sendt til Ukraina i løpet av de to siste månedene, og flere hundre av dem er sannsynligvis blitt drept i kamper, ifølge Soldatmødrene.

– Militære sjefer leder en hemmelig spesialoperasjon. Trolig er 7.000 til 8.000 russiske soldater fortsatt i Ukraina, sier leder Valentina Melnikova i Soldatmødrene.

Russiske myndigheter har flere ganger benektet at de har sendt soldater til Ukraina for å hjelpe opprørerne øst i landet, melder NTB.

– OSSE har ikke bevis

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har ikke funnet bevis for at regulære russiske styrker opererer i Ukraina, ifølge Sveits' OSSE-ambassadør.

Flere kilder har imidlertid bekreftet at et økende antall russiske frivillige er involvert i kampene i Øst-Ukraina, sa Thomas Greminger i et intervju med tysk radio fredag.

Både Ukraina, USA, NATO og en ukrainsk opprørsleder har fastslått at russiske soldater deltar i kampene øst i Ukraina. Anklagene avvises av regjeringen i Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt