Hopp til innhold

– Russland involvert i kamper i Ukraina

KOSTIANTYNIVKA, UKRAINA (NRK.no): En ukrainsk opprørsleder bekrefter at russiske soldater kjemper sammen med opprørerne i Ukraina.

Ukrainske kvinner rømmer i Donetsk

To ukrainske kvinner flykter fra røyken etter at en granat slo ned i Donetsk onsdag.

Foto: Mstislav Chernov / Ap

Det er opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko som opplyser dette, ifølge statlige russiske medier.

– Sammen med oss er tjenestegjørende russiske soldater som heller tar ferien sin sammen med oss, framfor å ligge på en strand. De kjemper for frihet sammen med sine brødre, sier Zakharchenk i et intervju publisert på nettsiden Vesti.ru.

Ifølge Zakharchenk er det snakk om russiske soldater som har permisjon fra sin vanlige tjeneste i den russiske hæren.

Det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass melder at så mange som mellom 3000 og 4000 russiske soldater deltar i kampene.

– Fraktet militært utstyr over grensa

Tidligere torsdag sa også USAs ambassadør i Kiev Geoffrey Pyatt at russiske soldater er direkte involvert i kamper øst i landet.

– Et økende antall russiske soldater intervenerer direkte i kampene på ukrainsk jord, skrev ambassadøren på sin Twitter-profil.

Ifølge Pyatt skal Russland også ha sendt et avansert antiluftskytssystem til Ukraina for å bistå opprørerne i kampene mot regjeringsstyrkene.

Ifølge en talsmann for den ukrainske hæren skal separatistene med støtte fra russiske soldater ha gått inn i byen Novoazovsk sør-øst i landet torsdag morgen.

– Det er militært utstyr i Novoazovsk som ble fraktet inn fra Ukraina for to dager siden. Utstyret bærer flaggene til opprørerne, men de føres av ordinære russiske soldater, sier tjenestemannen som ikke vil stå fram.

Mangler forsyninger

Meldingene om at russerne nå etter alt å dømme har tilstedeværelse i regionen vil skru konflikten opp på et nytt nivå, sier soldater i den ukrainske hæren NRK har snakket med.

På veiene inn mot Donetsk er det stor militær tilstedeværelse med panserede kjøretøyer.

Samtidig opplever soldatene ved frontlinjen at de føler seg glemt av myndighetene i Kiev.

Det er vanskelig å få fram forsyninger og soldatene er dårlig trent. I hovedstaden har det vært demonstrasjoner de siste dagene med krav om at myndighetene gjør mer for å støtte soldatene i felt.

Hastemøte i OSSE

Torsdag kom det meldinger om at 11 sivile er drept og 22 skadd det siste døgnet i granatangrep i opprørsbastionen Donetsk.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skal holde et hastemøte i formiddag for å diskutere den siste utviklingen i Ukraina.

– Russiske lovbrudd i Ukraina er topprioritet for dette ekstraordinære møtet, opplyser en OSSE-representant.

SISTE NYTT

Siste nytt