Hopp til innhold

Redd for hva de har i vente

SVJATOGORSK (Nrk.no): Befolkningen i Øst-Ukraina er sjokkert over at de har havnet i en krigssituasjon. Samtidig er frontene steile på begge sider.

Mange av innbyggerne i det ukrainske fylket Donetsk flykter nå fra krigshandlingene.

SE VIDEO: Ljudmila Kavnjova er en av mange som har reist til en roligere del av Donetsk fylke, for å komme unna krigshandlingene. (På grunn av teknisk feil er ikke innslaget tekstet.)

– En granat falt ned bak huset vårt, så derfor reiste vi derfra, for å redde livet, forteller Ljudmila Kavnjova til NRK.

Hun og familien reiste fra Jenakijeve, som ligger utenfor storbyen Donetsk hvor det de siste ukene har vært harde kamper, også inne i bykjernen.

Hun forteller at mange andre også har reist sin vei og søkt tilflukt i Svjatogorsk, den berømte klosterbyen i Donetsk fylke.

– Det er mange fra Jenakijeve og Donetsk her, og fra flere andre byer, forteller Kavnjova.

De som har vært i kontakt med folk som fortsatt er igjen i hjembyen, forteller om granater som hagler og skuddsalver som drønner gjennom natten.

Og mer er i vente. For det pågår fortsatt en kraftig militær oppbygging. Da NRKs team kjørte østover mot krigssonene møtte vi flere kolonner fra den ukrainske hæren, med soldater og utstyr.

Andre veien går det busslaster og biler med folk som forsøker å flykte unna de verste kamphandlingene.

– Kjør krigen til siste slutt

De mest aggressive blant dem vi har møtt, mener hæren må kjøre krigen mot separatistene til siste slutt. De er nå presset sammen på et stadig mindre område rundt byene Luhansk og Donetsk.

Proukrainerne mener målet må være å få utryddet de prorussiske separatistene, en gang for alle.

Andre er sinte på regjeringen i Kiev, som de mener bruker for sterke våpen for å oppnå sitt politiske mål.

Men det er svært få som uttrykker støtte og sympati med hva russerne foretar seg.

Sivilbefolkningen mener de har havnet mellom barken og veden, og det er fortsatt en svært spent situasjon i hele området, noe som merkes godt.

Mange er skremt over utviklingen, og hva som kan være i vente.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Røyk stiger opp etter angrep i Novoazovsk i Donetsk fylke

Røyken som stiger opp etter et angrep i Novoazovsk, som ligger i Donetsk fylke, kan sees på lang avstand.

Foto: Sergei Grits / Ap

Presidentmøtet

Når vi spør om forventningene til dagens møte mellom presidentene Petro Porosjenko og Vladimir Putin¨, er folk veldig nøkterne.

Likevel uttrykker de fleste en lettelse over at det er startet en dialog på topplan. At det ikke har vært noen dialog mellom Kiev og Moskva har ført til at konflikten har eskalert.

– Jeg tror de må komme frem til noe, sier Ljudmila Kavnjova.

Hun er mest sint på lederne i Kiev, som hun mener bærer et hovedansvar for å få stanset konflikten.

Fra russisk side understrekes det at møtet mellom de to presidentene kun er en del av toppmøtet mellom EU og Den eurasiske union, den økonomiske unionen som Putin har kjempet så hardt for, og som utløste den nåværende krisen i Ukraina.

En-til-en møte mellom Porosjenko og Putin startet sent i kveld.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Plakat av Putin som Hitler i Volnovakha utenfor Donetsk.

I Volnovakha utenfor storbyen Donetsk har innbyggere satt opp en plakat hvor den russiske presidenten har fått sveis og bart som en velkjent tyske diktator.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Krav på begge sider

Ukrainerne mener at nøkkelen ligger hos Russland. Landet må stanse all støtte til opprørerne. Dette er et ufravikelige krav. I tillegg må de stenge grensen slik at det ikke slipper inn mer våpen og annet utstyr, og det må gjeninnføres en normal grensekontroll.

De mener også at russiske myndigheter må gi klar beskjed om at de ikke lenger støtter separatistene.

Russland på sin side mener at regjeringen i Kiev må snakke med separatistene. De krever også at rettighetene til den store andelen av russiskspråklige blir ivaretatt.

Svaret fra ukrainsk side er foreløpig: Hvem skal vi snakke med?

Her ligger da også hovedutfordringen til de ukrainske myndighetene hvis de seirer militært: Hvordan få til dialog med sivilbefolkningen?

Det bor millioner av russisktalende i fylkene Luhansk og Donetsk. Mange av dem har vært svært sinte på de nye makthaverne som har redusert den formelle statusen til det russiske språket, et språk de har som sitt morsmål.

– Vi ukrainere er fredelige mennesker, som vil leve sammen side om side. Vi er kun blitt offer for et maktspill, mener Vladimir, som i frykt ikke ønsker å oppgi etternavnet sitt, men som i likhet med mange andre flyktet fra Horlivka til Svjatogorsk.

Konflikten i Ukraina kan ikke løses ved hjelp av militær makt. Det sa presidentene i Russland og Ukraina da de i dag møttes til samtaler. Dagens møte i den hviterussiske hovedstaden Minsk, var første gang de to presidentene møtte hverandre ansikt til ansikt siden juni. En avtale om å stanse kampene ser ut til å sitte svært langt inne. Morten Jentoft rapporterer fra Ukraina.

SE VIDEO: Korrespondent Morten Jentoft forteller om forhandlingene.

SISTE NYTT

Siste nytt