Hopp til innhold

Branner, vannlekkasjer og knuste hus etter stort jordskjelv i Napa Valley

Et kraftig jordskjelv rammet søndag den amerikanske delstaten California. I Napa Valley er mer enn 80 mennesker skadet, tre av dem alvorlig.

Laster Twitter-innhold

Mennesker i badekåper etter jordskjelv i California

Mange rømte lettkledd ut på gatene da skjelvet kom. Dette paret fikk bare på seg morgenkåper.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp
Knust glass ved butikkfasade i Napa, California

Knuste butikkfasader møtte folk som kom ut etter skjelvet i natt.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Jordskjelvet traff byen Napa nord for San Francisco i natt ved 3.20-tiden, ifølge det amerikanske geologiske senteret USGS.

Skjelvet hadde en styrke på 6,1, og hadde sitt episenter åtte kilometer nordvest for byen American Canyon nord i delstaten. En halvtime senere kom et etterskjelv med styrke 2,6. Jordskjelvet skal ha vært det sterkeste i regionen på 25 år.

Unntaktstilstand

Skjelvet førte til at flere branner brøt ut, og 50 000 husholdninger i Napa og Sonoma mistet strømmen, ifølge Pacific Gas and Electric Company.

Mange ble skremt og sprang ut på gatene i mørket.

CBS News melder om at 87 mennesker har fått behandling på lokale sykehus. Ifølge myndighetene i Napa har tre fått alvorlige skader.

De fleste av de skadde har kutt og skrammer. Blant dem som fikk mer alvorlige skader er ei lita jente som ble skadd da en peis kollapset, melder CNN. Ingen er så langt meldt omkommet.

Delstatens guvernør Jerry Brown erklærte søndag unntakstilstand etter skjelvet.

Kaos etter kraftig skjelv

Flere historiske bygninger i byens sentrum fikk skader, og fire mobile hjem ble ødelagt. To mobile hjem nord i byen sto fortsatt i brann i morgentimene.

I alt ble det meldt om seks store brannen, ifølge Darren Drake som er brannsjef i Napa.

Flere veier i fylkene Napa og Sonoma fikk skader. Kommunen opplyser at det er 50 brudd på gassledninger i byen, og 30 brudd på vannledningene.

Jordskjelvskader i butikken til Nina Quidit i American Canyon

I butikken til Nina Quidit i byen American Canyon var det fullstendig kaos etter at et jordskjelv med episenter under byen første til store rystelser i natt. Nina og mannen ble vekket av at alarmen i butikken gikk.

Foto: Alex Washburn / Ap

Napa Valley er kjent for sin vinproduksjon, og hovedbyen Napa har rundt 76 000 innbyggere.

Merkbart i San Francisco

Skjelvet kom klokka 3.20 om natten, lokal tid (12.20 norsk tid), og folk ble vekket av rystelsene så langt unna som San Francisco, melder Reuters.

Jessica Turner fra USGS opplyser til radiostasjonen KCBS at etterskjelv med en styrke på opptil 5 er sannsynlig i løpet av uka.

skadet hus etter jordskjelv i California

Murstein ligger utover gata etter at et hus fikk store skader i skjelvet.

Foto: Ellen Knickmeyer / Ap
Laster Twitter-innhold
Jordskjelv i California

SISTE NYTT

Siste nytt