Hopp til innhold

Venner og fiender i Midtøsten-konflikten

Hvordan er forholdet mellom Saudi-Arabia og Irak? Er Hizbollah og Hamas venner eller fiender? Har IS noen venner i Midtøsten? NRKs nye Midtøsten-grafikk gir svarene.

Laster innhold, vennligst vent..

Ingen region er så konfliktfylt og er så ofte i medias søkelys – med negativt fortegn – som Midtøsten.

«Mine fienders fiende er min venn», sies å være et arabisk ordtak og selv om det ikke er noe historisk belegg for det, er ordtaket dekkende for en rekke av konfliktene i regionen.

I tillegg til tradisjonelle stater, er det også en rekke andre aktører med forskjellig status. De palestinske selvstyre-myndighetene, Hamas og Den islamske staten (IS) er på mange måter viktigere aktører enn et land som Libanon.

Midtøsten-kollasje
Foto: AFP/AP/Reuters

Fra Atlanterhavet til India

Begrepet Midtøsten er uklart definert. Den vanligste beskrivelsen er at Midtøsten består av landene omkring den østlige del av Middelhavet og østover, i tillegg til landene rundt Persiabukta.

En bredere definisjon tar med alle arabiske land, også landene i Nord-Afrika og langs Rødehavet, i tillegg til Afghanistan og Pakistan. I denne definisjonen strekker Midtøsten seg fra Atlanterhavet til India.

Totalt bor det rundt 400 millioner mennesker i Midtøsten. De tre klart største landene er Egypt (nesten 90 millioner innbyggere), Tyrkia (over 80 millioner innbyggere) og Iran (nesten 80 millioner innbyggere).

Utvalgte aktører

I denne grafiske oversikten har NRK gjort et utvalg av aktører, både stater og organisasjoner. I tillegg har vi tatt med USA på grunn av landets viktige rolle i stort sett alle konflikter i regionen.

Al Qaida ble grunnlagt av Osama Bin-Laden på begynnelsen av 1980-tallet. Har vært ledet av Ayman al-Zawahiri siden Bin-Ladens død.

Egypt ledes av president Abdel Fattah al-Sisi, som kom til makten ved et militærkupp i juli 2013. al-Sisi ble valgt som president med stort flertall ved et valg i juni 2014.

Hamas er en palestinsk islamistisk organisasjon som står sterkest på Gaza. Grunnlagt av Sjeik Yassin i 1987. Yassin ble selv drept av israelerne i 2004. Ledes nå av Khaled Mishaal.

Hizbollah er en libanesisk, sjiamuslimsk gruppe med en militær og en politisk gren som ble stiftet i 1985. Den ledes i dag av Hassan Nasrallah.

Iran har vært en islamsk republikk siden revolusjonen i 1979. President er Hassan Rouhani, men den øverste lederen er ayatollah Ali Khamenei.

Irak består av en sjia-muslimsk majoritet og sunn-muslimske og kurdiske minoriteter. Ledes av statsminister Haidar al-Abadi som overtok etter kontroversielle Nouri al-Maliki i august 2014.

Israel er en jødisk stat som ble stiftet i 1948. Ledet av statsminister Benjamin Netanyahu siden 2009.

IS (Den islamske staten) ble etablert etter den amerikanske invasjonen i Irak i 2003 under navnet Al Qaida i Irak. Har siden skiftet navn flere ganger, senest fra ISIL til IS i juni 2014. Ledes av Abu Bakr al-Baghdadi.

Palestina (De palestinske selvstyre-myndighetene) er en delvis anerkjent stat som ledes av Mahmoud Abbas som har vært president siden 2005.

Saudi-Arabia er et kongerike som styres av familien Saud og i dag ledes av kong Salman. Landet har verdens største oljereserver og regner seg for å ha en spesiell lederrolle innen islam fordi Mekka ligger i landet.

Syria har vært rammet av borgerkrig siden mars 2011. Rundt 320.000 mennesker er blitt drept (per juni 2015), og millioner drevet på flukt. President er Bashar al-Assad som tok over etter faren Hafez al-Assad i år 2000.

Tyrkia har territorium i både Europa og Midtøsten og har dermed en brobyggerrolle, samtidig som landet er en av de økonomiske stormaktene i regionen. Ledes av Recep Tayyip Erdoğan. Han har vært statsminister siden 2003 og ble i august 2014 valgt til president.

USA er den viktigste aktøren i regionen og har kjempet to kriger mot Irak (1991 og 2003). President Barack Obama.

Maktforholdene i Midtøsten er under stadig endring. Grafikken vil derfor også endres i takt med maktforholdene. Endringene vil bli loggført.

Midtøsten

SISTE NYTT

Siste nytt