Hopp til innhold

Det angivelige drapet på Foley kan øke presset på Obama

Etter den brutale videoen som angivelig skal vise drapet på den amerikanske journalisten James Foley, reagerer mange statsledere med sjokk og avsky. Nå kan presset mot USAs president Barack Obama øke, tror ekspert.

Journalist i Syria

Den amerikanske journalisten James Foley ble kidnappet i Syria, i nærheten av Aleppo, i 2012. I går ble han drept av de militante ekstremistene i IS.

Foto: HANDOUT / Reuters/NTB Scanpix

James Foley og en maskert IS-bøddel

En skjermdump av videoen viser det som skal være James Foley på et ukjent sted. Videoen ble publisert på sosiale medier i går, men er nå fjernet.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Det kan hende presset på Obama om å bidra mer øker, men uansett vil det komme flere droneangrep, sier forskningsleder ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Thomas Hegghammer til NRK.

Fremgang i kampen mot IS

USA og Obama vil nok gjøre mye for å slippe en ny krig i Irak, og den planlagte strategien som allerede er lagt har allerede gitt resultater.

– USA har allerede gjort fremskritt på bakken. Man har blant annet tatt tilbake Mosul-dammen, noe som taler mot en ytterligere involvering. Så den gradvise eskaleringen er på vei uansett, sier Hegghammer.

Så langt har Obama valgt å bombe IS-opprørere i Nord-Irak, og samtidig understreket at det er helt uaktuelt å sende amerikanske bakkestyrker tilbake til landet.

Iraks regjeringshær innledet i går en offensiv for å drive de ekstreme militante islamistene i IS ut av byen Tikrit etter at opprørerne var blitt bombet av USA lenger nord dagen før.

Så mange som 90 IS-mål er blitt bombet av USA de siste dagene. Obama håper angrepene skal gi kurdere og irakiske soldater et overtak på bakken, men innrømmer at kampen kan bli langvarig.

– Vi skal utvikle en langsiktig strategi for å snu utviklingen mot IS ved å støtte den nye irakiske regjeringen og samarbeide med nøkkelpartnere i regionen, sa Obama tidligere denne uken.

– Ny voldsdreining

– En slik brutal handling øker frykten og usikkerheten blant sivilbefolkningen, hjelpearbeidere og journalister, som fra før har svært krevende forhold i regionen, sier presidenten i Røde Kors, Sven Mollekleiv til NTB.

Røde Kors har den siste tiden sett en klar forverring for beskyttelse av sivile, hjelpearbeidere og journalister i mange av dagens sentrale konflikter, som Syria, Irak, Afghanistan og Gazastripen.

– Men verst har vi opplevd situasjonen i Syria, der så mange som 45 av våre frivillige er skutt og drept på alle sider av frontlinjer mens de utførte arbeid, godt merket med Røde Halvmåne-symboler. 38 av de drepte var fra syriske Røde Halvmåne, mens sju var fra palestinske Røde Halvmåne.

Ønsker internasjonal konferanse

I Storbritannia har statsminister David Cameron avbrutt sin ferie og reagerer med avsky på de groteske bildene av det angivelige drapet på James Foley, og på påstanden om at hans bøddel snakker med en klar britisk aksent.

– Dersom det stemmer, er det brutale drapet på James Foley sjokkerende og forferdelig, sier Cameron.

På den andre siden av Den engelske kanalen karakteriserer de drapet som «en barbarisk handling» og François Hollande har tatt initiativet til en internasjonal Irak-konferanse.

– Vi kan ikke lenger ha en tradisjonell debatt om intervensjon eller ikke, sier Hollande i et intervju med den franske avisen le Monde i dag.

Han foreslår derfor å arrangere en internasjonal konferanse om Den islamske staten (IS) og hvordan verden kan slå tilbake IS-ekstremistene. Hvor og når en slik konferanse skal finne sted, sier han ingenting om, men understreker viktigheten av at det nå tas internasjonalt grep for å slå tilbake IS.

– Vi må komme opp med en global strategi for å bekjempe denne gruppen, som er godt organisert, godt finansiert, har svært sofistikerte våpen og truer land som Irak, Syria og Libanon, sier Hollande.

– Lokale grupper må ta ansvar

Hegghammer tror løsningen ligger i Irak.

– Jeg tror det viktigste er at lokale grupper tar ansvar. At irakiske og kurdiske myndigheter er med på løsningen, sier Hegghammer, som tror USA og deres allierte har lært en lekse fra tidligere intervensjoner.

– Hvis du går for fort og hardt frem så kan du gjøre mer skade enn nytte.

80 journalister er blitt kidnappet i Syria, og rundt 20 lokale og internasjonale journalister er forsvunnet. Mange av dem trolig holdt av IS- opprørsgruppen.