Hopp til innhold

IS' trusselvideo mot USA: – Målet er å skremme

Mandag publiserte den ytterliggående islamistgruppen en trusselvideo som viser halshugging av amerikanske soldater samt trusler om å angripe alle amerikanske mål. – Som forventet, sier terrorforsker.

We will drown all of you in blood

PROPAGANDA: Videoen fra den ytterliggående islamistgruppen ble publisert sent i går kveld norsk tid. Den viser blant annet halshugging av en amerikansk soldat.

Foto: Skjermdump / Reuters

Samtidig som president Barack Obama fortalte på en pressekonferanse på mandag at USA fortsetter kampen mot terrorgruppen i Irak, publiserte terrorgruppen en video hvor de truer amerikanske mål rundt om i verden.

Propagandavideo fra IS

AMERIKANSKE MÅL: IS hevder i propagandavideoen at de skal angripe «alle amerikanske mål over hele verden» dersom soldatene deres blir drept i nye amerikanske flyangrep.

Foto: Skjermdump / Reuters

– Vi skal drukne dere i blod, advarer IS. Videre hevder de at de vil angripe «alle amerikanske mål over hele verden» dersom soldatene deres blir drept i nye amerikanske flyangrep.

– Dersom filmen er ekte og at den er produsert av IS, er det ikke særlig oppsiktsvekkende. I deres propagandakampanje er hovedhensikten å avskrekke og advare, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Truls Hallberg Tønnessen.

Truls Tønnessen

PROPAGANDA: Terrorforsker Forsvarets forskningsinstitutt, Truls Hallberg Tønnessen mener videoen fra IS mot USA er propaganda.

Foto: Paal Wergeland / NRK

IS har i lang tid hatt en propagandakampanje på sosiale medier hvor de har advarer USA om konsekvensene ved å angripe dem.

– Derfor er det som forventet at IS gjentar trusselen, nå som USA har blitt mer trukket inn i kampen mot den ytterliggående organisasjonen.

Halshugging og snikskyttere

En annen viktig del av propagandakampanjen er å mobilisere andre muslimer til å forsvare deres kalifat mot angrep.

– For eksempel ved å reise ned til Syria og Irak for å slutte seg til staten og forsvare den mot angrep. Og da kan det være hensiktsmessig, slik de gjør i det aktuelle videoklippet, å framstille dette som en kamp mellom den islamske staten og USA, mener Tønnessen som forsker på Midtøsten samt jihadisme i Irak og Syria.

Videre viser videoen blant annet bilder av amerikanske soldater som blir skutt av snikskyttere samt en amerikansk soldat som blir halshugget under den amerikanske okkupasjonen, skriver Reuters.

Dette kan skape frykt, men Tønnesen tror ikke nødvendigvis at USA vil oppleve et angrep på amerikansk jord, likt terrorangrepet 11. september 2001.

– Alle amerikanske statsborgere er legitime mål

Det er mer sannsynlig at IS vil angripe amerikanske mål og interesser utenfor USA, da særlig i de landene hvor IS er sterke, slik som i Midtøsten, mener Tønnessen.

– Det IS har advart om i sin Twitter-kampanje er at hvis USA angriper, er alle amerikanske statsborgere legitime mål for IS.

Samtidig understreker Tønnessen at det er viktig å skille mellom IS som organisasjon og individer som har en løs tilknytning til IS og/eller blir inspirert av organisasjonen.

Obama om Irak

LANG KAMP: USAs president Barack Obama tror det blir en lang kamp før terroristene i IS er beseiret.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Snart to uker har gått siden president Barack Obamas startet flyangrep mot jihadistene i det nordlige Irak. På en pressekonferanse på mandag gjorde Obama det klart at IS er blitt trussel mot Irak og hele regionen.

Han mener at myndighetene i Bagdad må forstå at «ulven står ved døra».

USA har siden 8. august angrepet de islamistiske opprørerne IS i Irak, like over grensa til Syria, og har i de siste dagene gjennomført 35 flytokt mot over 90 IS-mål i den heftigste bombingen siden kampanjen startet.

– Ingen hensikt å provosere enda mer

Mange av jihadistene som har sluttet seg til IS' rekker er unge, radikaliserte muslimer fra vestlige land, mange av dem rekruttert av propagandavideoer spredt via sosiale medier.

Bilde fra IS/ISILs nettside

MER PROPAGANDA: Dette bildet ble lastet opp på den jihadistiske nettsiden Welayat Salahuddin 14. juni i år, og skal etter sigende vise irakiske fanger på vei til å bli henrettet av terrorgruppen.

Foto: - / Afp

Terrorgruppen IS sprer propaganda på nett råere enn vi noen gang har sett. Det er middelaldersk ideologi hypermoderne innpakket, mener seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Med IS sin Twitter-kampanje og propagandavideoen som ble lagt ut i går, mener Tønnessen det ikke er hensiktsmessig av IS å fremprovosere en enda større amerikansk innblanding.

– For IS er det viktigste å opprettholde kontrollen over den området i Irak og Syria, hvor de nå har opprettet en islamsk stat. Det vil ikke være hensiktsmessig å framprovosere en enda større amerikansk innblanding i kampen mot IS ved å angripe amerikanske mål, sier han.

På en annen side mener han at det finnes en rekke IS-sympatisører rundt omkring i verden, også i USA, som eventuelt kan forsøke å gjennomføre angrep på egen hånd mot amerikanske mål.

Møtt av landminer, veibomber og snikskyttere

I dag begynte irakisk regjeringsstyrker offensiven med å drive IS ut av byen Tikrit.

Byen, som ligger i Salah ad Din-provinsen i Nord-Irak, har vært under IS-kontroll siden 12. juni. Tikrit er også hjembyen til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein.

Kurdiske peshmerga soldat ved Mosul-demningen i Irak

ANGREP: En kurdisk peshmerga-soldat forbereder angrepet som endte med at Mosul-demningen ble tatt tilbake fra IS.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

Ifølge militærkildene rykket de irakiske regjeringsstyrkene i morgentimene tirsdag raskt fram mot byen fra sør, men framrykkingen fra vest går saktere på grunn av landminer, veibomber og snikskyttere fra IS.

Irakiske og kurdiske styrker har fått god støtte fra amerikanske luftangrep mot andre IS-kontrollerte mål i Nord-Irak de siste dagene.

Det er foreløpig ikke kjent om amerikanerne skal bidra i offensiven mot Tikrit.

– Et ansvar for å reagere i Irak

Ifølge en ny meningsmåling aksepterer stadig flere amerikanere at USA har et ansvar for å reagere på den økende volden i Irak.

Amerikanske flyangrep mot IS-stillinger.

NYE FLYANGREP: USA har de siste dagene gjennomført flere flyangrep mot IS-stillinger ved Mosuldammen i det nordlige Irak.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

Endringen tyder på at mange frykter at IS skal gå lenger enn bare å opprette et kalifat i Midtøsten og senere true amerikansk sikkerhet hjemme.

På en måned har de som mener USA har et ansvar, økt fra 39 til 44 prosent, mens det tidligere var 55 prosent som mente USA skulle holde seg unna.

Krever samlet regjering

Hittil har Obama bestrebet seg på å si at den amerikanske operasjonen i Nord-Irak var begrenset, men nå som amerikanske jagerfly bomber IS-stillinger utenfor Mosul, sier han at den blir ledd i en bredere politisk strategi.

IS på Mosul-demningen i Irak

KONTROLL: Siden 6. august har IS hatt kontroll over den strategisk viktig Mosul-demningen.

Foto: DSK / Afp

– Vi skal utvikle en langsiktig strategi for å snu utviklingen mot IS ved å støtte den nye irakiske regjeringen og samarbeide med nøkkelpartnere i regionen, sa Obama på pressekonferansen mandag.

Han gjentok at USAs støtte til den nye statsministeren Haidar al-Abadis arbeid for å danne en mer inkluderende regjering, men gjorde det klart at han må skynde seg om han skal greie å undergrave støtten mange sunnimuslimer gir til jihadistene.

I kveld i Aktuelt på NRK2 blir det debatt om den ytterliggående islamistgruppen klokken 20:15.

Mosul demningen

SISTE NYTT

Siste nytt