Hopp til innhold

– Soleklart at medisinen må brukes

Norske eksperter stiller seg bak bruken av den ekperimentelle medisinen Zmapp til personer som er smittet av det dødelige ebola-viruset.

Presten Miguel Pajares døde etter å ha blitt smittet av Ebola

Den første europeeren som ble smittet av ebola, den spanske legen Miguel Pajares, døde på sykehus tirsdag. Han fikk behandling med Zmapp, men livet sto ikke til å redde. To amerikanske hjelpearbeidere som er smittet av viruset har fått behandling med Zmapp, og tilbakemeldingene er gode.

Foto: INAKI GOMEZ / Afp

USA ga i dag klarsignal til at Liberia får bruke det nye legemiddelet ZMapp, som så sent som i forrige måned ble godkjent for å kunne testes på mennesker. Avgjørelsen er riktig, mener norske eksperter NRK har snakket med.

– Det er soleklart at medisinen bør tas i bruk. Det er fantastisk interessant, moderne teknologi. Å teste medisin på døende pasienter har vært gjort tidligere også, og er ikke ansett som etisk uforsvarlig, sier forsker Ørjan Olsvik.

Han er professor i klinisk mikrobiologi ved universitetet i Tromsø.

– Trolig kvitt viruset for alltid

Olsvik mener at når folk holder på å dø, så finnes det få motforestillinger mot å ta i bruk medisinen.

– Klarer man å holde ebola-smittede i live i noen uker til vil de begynne å produsere egne antistoffer. Med stor sannsynlighet er de etter dette kvitt viruset for alltid, sier han.

Olsvik understreker at det er flere etiske betenkeligheter ved å ta i bruk medisinen.

– Det er ikke brukt tidligere, og det har ikke vært igjennom godkjenningsprosedyren. Medisinen vil være kostbar, og spørsmålet er hvordan fattige afrikanere skal få tatt i bruk medisinen, sier han.

Samtidig er det en gyllen mulighet for selskapet som har laget medisinen, hvis de bruker den riktig, mener Olsvik.

– De må si fra seg retten til å tjene penger på det hvis det skal fungere for fattige afrikanere.

– Må prøve alt

Også medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk Steinar Madsen er positiv til at vaksinen kan bli tatt i bruk i Liberia.

– Her er det snakk om en sykdom som tar livet av 60 til 70 prosent av pasientene, og da må vi prøve alt. Jeg tror ikke det er noen særlig stor risiko for å få bivirkninger fra vaksinen. Jeg tror den største faren er at den ikke virker, sier han.

– Hvorfor åpner USA for at Liberia kan ta i bruk medisinen?

–Jeg tror det må ses på som en humanitær handling. Hvis man med denne medisinen kan hindre at hjelpepersonell blir syke, så kan det føre til at mange mennesker blir reddet.

Madsen understreker at det er viktig at de som får medisinen blir observert.

– Jeg håper at det virker slik vi tror, sier Madsen.

Ebolafrykt i Sierra Leone

Her blir et lik begravd i Sierra Leone etter et dødsfall forårsaket av Ebola.

Foto: HANDOUT / Reuters

WHO: Etisk forsvarlig

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener det er etisk forsvarlig å tilby eksperimentell behandling til personer som er smittet av ebola.

– Under de særlige omstendighetene til dette utbruddet, og under særlige betingelser, så er det etisk forsvarlig å bruke medisin der virkningen ikke er bevist, og som kan ha ukjente bivirkninger, heter det i en pressemelding fra WHO tirsdag.

Ekspertene understreker at behandlingen kun må skje med informert samtykke og med respekt for pasienten og dennes omgivelser.

To amerikanske helsearbeidere som ble behandlet med ZMapp, er på bedringens vei, men tirsdag døde den spanske presten Miguel Pajares av ebola trass i at han fikk samme behandling. Pajares ble smittet da han jobbet ved et sykehus i Liberia.

Ifølge Verdens helseorganisasjon er det dokumentert at 660 mennesker har dødd som følge av Ebola-viruset, mens 1013 mennesker har trolig dødd av Ebola. 1176 personer er dokumentert smittet av viruset.

En gutt får en helsesjekk på flyplassen i Abuja i Nigeria

En gutt får en helsesjekk på flyplassen i Abuja i Nigeria hvor det er oppdaget noen tilfeller av viruset.

Foto: AFOLABI SOTUNDE / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt