Hopp til innhold

USA sender mat og drikke til de 50.000 flyktningene i Irak

Samtidig som amerikanske jagerfly slipper bomber mot ISILs leirer, sender amerikanske transportfly nødhjelpsforsyninger over Sinjar-fjellet, der nesten 50.000 flyktninger oppholder seg.

US Iraq

LUFTANGREP OG NØDHJELP: Dette U.S. Air Force C-17 Globemaster III aircraft sender totalt 28.000 stridsrasjoner og 6.000 liter drikkevann til de 50.000 flyktningene i Irak.

Foto: SSgt Vernon Young Jr. / Ap

Om lag 50.000 mennesker flyktet opp i fjellene fra byen Sinjar i Irak etter at den ble erobret av den islamistiske opprørsgruppen ISIL tidligere denne uka.

Mennesker på flukt fra Sinjar

PÅ FLUKT: Her ved Sinjar-fjellet er nærmere 50.000 på flukt fra ISIL.

Foto: - / Afp

Nå sender amerikanske transportfly nødhjelpsforsyninger med mat og vann til flyktningene.

Nærmere 28.000 stridsrasjoner og 6.000 liter drikkevann har blitt sluppet over Sinjar-fjellet etter at USA gjennomførte to luftangrep mot terrorgruppen fredag kveld.

Ved ett av angrepene ble 45 ISIL-krigere drept og 60 er skadet, melder CNN.

Australia vil hjelpe

Ifølge nyhetsbyrået AFP vurderer Australia å bistå USA i å fly over Irak for å slippe matforsyninger til sivile, sier statsminister Tony Abbott.

– Vi er i samtaler med amerikanerne om mulig australsk deltakelse i slik humanitær nødhjelp fra fly, sier Abbott.

Australia har to transportfly av typen C-130 i Midtøsten som kan brukes til slike oppdrag, og statsministeren sier videre at de ikke har vurdert å bistå i USAs luftangrep.

– Vil beskytte amerikanerne

USAs president Barack Obama uttalte i går at de starter luftangrep for å beskytte amerikanere i flere byer i Nord-Irak.

Blant annet huser byen Erbil flere amerikanske militærrådgivere og diplomater.

Mideast Iraq

TIL ANGREP: Røyk stiger til værs etter at amerikanske fly gjennomførte et bombeangrep mot ISIL ved Khazer utenfor Erbil fredag kveld. Nå sender USA nødhjelp til menneskene som har flyktet fra ISIL.

Foto: Uncredited / Ap

Fredagens første angrep rammet ISILs artilleri som har blitt brukt mot kurdiske styrker ved den kurdiske byen Arbil. I dette området har flere amerikanske oljeselskaper baser.

Etta av angrepene i går kveld inkluderte et droneangrep mot ISILs artilleri og en ISIL-kolonne i nærheten av samme by. USA sender også AK-47-gevær og annet utstyr til kurderne via Iraks myndigheter.

USAs president Barack Obama gikk til valg på å ende krigen i Irak. Nå får han kritikk for å ny militærstrategi i samme område.

Kvinner tatt til fange

Flere hundre kvinner er tatt til fange av ISIL-krigerne, sier Kamil Amin, talsmann for den irakiske menneskerettighetsministeren ifølge Ap.

Ifølge talsmannen er kvinnene under 35 år gamle.

Noen av dem holdes nå i skoler i Iraks nest største by Mosul, som er under opprørernes kontroll. Amin sier det er ofrenes familier som har kommet med denne informasjonen.

Obama: – Skal ikke få danne egen stat

ISIL erklærte tidligere i år at områdene de kontrollerer er et eget kalifat – en islamistisk stat.

– Vi kommer ikke til å la ISIL starte et slags kalifat i Syria og Irak, men vi kan bare bidra til det dersom vi vet at vi har partnere på bakken som kan fylle tomrommet etter dem, sier Obama til New York Times.

To år etter at de amerikanske styrkene ble trukket ut av Irak, er amerikanerne igjen engasjert i krigføring i samme land.

– To fly som slipper bomber på militært artilleri kommer ikke til å snu denne konflikten. Jeg ser ikke hva strategien er, sier Ryan Crocker, som var USAs ambassadør til Irak mellom 2007 og 2009.

Ønsker mer helhetlig plan

Også republikanerne har bedt presidenten om en mer helhetlig plan.

Obama begrunnet den amerikanske inngripenen med viktigheten av å unngå et folkemord. Avgjørelsen fikk støtte fra utenriksministeriene i blant annet Sverige og Tyskland.

– Jeg vet ikke om Obama gikk motvillig inn i dette, men han ble til slutt presset opp i et hjørne og var nødt til å handle, sier Frederic Hof, en tidligere Midtøsten-rådgiver i det amerikanske utenriksdepartementet.

SISTE NYTT

Siste nytt