Hopp til innhold

Sprer seg raskere enn tiltakene

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika er ute av kontroll, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Men virusutbruddet kan ennå stanses.

Behandlingshjem for ebola-syke i Monrovia, Liberia

To leger som arbeider for den kristne veldedighetsorganisasjonen Samaritan's Purse bærer inn en smittet pasient på ELWA-sykehuset i Monrovia, Liberia. Nå er en av dem (fremst t.h.) selv blitt syk.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det alvorlige budskapet fra Verdens helseorganisasjon kom under et møte WHO-leder Margaret Chan hadde med presidentene i Guinea, Liberia, Sierra Leone og Elfenbenskysten fredag.

– Utbruddet sprer seg raskere enn våre forsøk på å kontrollere det, og Vest-Afrika kan risikere å tape kampen, sa Chan.

– Hvis situasjonen forverrer seg, så vil konsekvensene bli katastrofale, ikke bare i forhold til antallet tapte liv, men også når det gjelder sosioøkonomisk utvikling og en større risiko for spredningen av viruset til andre land, la WHO-sjefen til.

WHO-leder Margaret Chan

Lederen av WHO, Margaret Chan, kom i dag med ny advarsler om hvor raskt ebolaviruset sprer seg.

Foto: Jean-Christophe Bott / Ap
Spraying av gatene i Monrovia, Liberia

En offentlig tjenestemann sprayer desinfeksjonsveske i gatene i Liberias hovedstad Monrovia fredag 1. august.

Foto: Abbas Dulleh / Ap

Hittil er 729 personer døde som følge av den dødelige virussykdommen. Rundt 60 prosent av dem som har blitt smittet, har dødd.

Omfattende plan

På et kommende toppmøte, som skal holdes i Guineas hovedstad Conakry, vil det bli lagt frem en plan for hvordan epidemien skal bekjempes.

Blant annet skal flere hundre hjelpearbeidere bli utstasjonert i områder hvor viruset herjer, i forsøket på å stanse smittespredning.

USA alene sender 50 nye spesialister som skal assistere de vestafrikanske og internasjonale helsearbeidere som jobber på spreng for å stanse epidemien.

En norsk lege og en norsk sykepleier er blant dem Røde Kors sender til Sierra Leone og etableringen av et feltsykehus som skal behandle smittede og syke.

– Jeg er ikke redd, men jeg kan til tider være litt bekymret. Angsten for å dra nedover er ikke så stor fordi jeg stoler på de prosedyrene Røde Kors har. De er veldig nøye på sikkerhet, noe som er svært betryggende, sier sykepleier Bjørn Fougner som til daglig jobber på St. Olavs Hospital i Trondheim.

Tiltakene er av WHO anslått til å koste rundt 100 millioner dollar. Norge har tidligere gitt 4 millioner kroner til ebola-bekjempelsen. Pengene gikk direkte til Leger uten grenser. Nå får organisasjonen ytterligere 5 millioner kroner mens 10 millioner går til WHO.

– Tiltakene som nå skal settes i verk, krever flere ressurser, mer medisinsk ekspertise, regional beredskap og større grad av koordinering, sa WHO-sjefen i etterkant av møtet med de vestafrikanske statslederne.

Chan karakteriserte møtet mellom statslederne for de hardest rammede landene som et vendepunkt.

Regjeringen i Sierra Leone har allerede innført unntakstilstand. I Liberia er alle landets skoler stengt og gater, offentlige bygninger og samlingssteder blir desinfiserte, i forsøket på å hindre smittespredning.

Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf mener innbyggerne i lang tid nektet å innse hvor farlig ebolaviruset er. Nå har i stedet panikken begynt å spre seg i befolkningen.

– Det ligger døde mennesker over alt, og nå vet innbyggerne at dette er virkelig. De vet at det er dødelig, og nå begynner de å respondere, sier presidenten til TV-stasjonen CNN.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Isolasjonstelt for ebola-syke

Det amerikanske Senter for sykdomsbekjempelse og forebygging har sendt ut dette fotografiet av isolasjonsteltet som ebolasmittede skal fraktes i.

Foto: Ap

Reiseforbud og spesialfly

WHO har innkalt organisasjonens krisekomité til et møte i neste uke for å avgjøre om ebola-utbruddet bør flagges som en internasjonal helserisiko, og eventuelt komme med råd om tiltak.

Den libanesiske regjeringen har allerede opprettet et spesialmottak på flyplassen i Beirut hvor mulige smittede personer skal undersøkes. Flyselskaper, ambassader og konsulater er alarmert. Landet har flere tusen borgere som jobber i vestafrikanske land, spesielt i Sierra Leone.

Den amerikanske legen Kent Brantly som er ebolasmittet.

Legen Kent Brantly klarte ikke å unngå smitten i arbeidet med ebolasyke. Nå jobbes det med for å få ham transportert til USA.

Foto: Joni Byker / Afp

USAs helsemyndigheter kom i dag med et oppdatert råd til amerikanere om at de bør unngå å reise til Guinea, Liberia og Sierra Leone såfremt det ikke er tvingende nødvendig.

– Det pågående utbruddet representerer en potensiell risiko for reisende, sa lederen for Senter for sykdomsbekjempelse og forebygging, Tom Frieden til amerikanske medier.

To amerikanere som arbeidet for den kristne veldedighetsorganisasjonen Samaritan's Purse er bekreftet syke, og det er nå sendt av gårde et medisinsk fly for å hente dem hjem for behandling. En av dem er legen Kent Brantly, som var direktør for en av organisasjonens sykehus i Liberia.

Ifølge CNN vil det være tre lag med plastisolasjon, inkludert to telt, rundt pasientene for å hindre smittespredning. Behandlingen vil skje ved en spesialklinikk i Atlanta som er tilknyttet Senter for sykdomsbekjempelse og forebygging.

En tredje amerikaner som også jobbet i Liberia døde i Nigeria, på vei til USA.

UNICEF-arbeider med informasjonsplakat om ebola i Guinea

UNICEF i Guinea har startet en informasjonskampanje om hvordan man skal unngå å bli smittet av ebola.

Foto: HANDOUT / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt