Hopp til innhold

– Hamas er som ISIL og Boko Haram

Kvinner og barn er blant dem som har blitt drept i nye israelske angrep på Gazastripen tirsdag. Til tross for FN og USAs innstendige ønsker, er det lite som tyder på at en våpenhvile er nært forestående.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sammenlignet Hamas med ISIL under en pressekonferanse med FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sammenlignet Hamas med ISIL under en pressekonferanse med FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

USAs utenriksminister John Kerry informerte tirsdag om siste nytt i de pågående forhandlingene mellom Hamas og Israel. Kerry er på plass i Kairo i Egypt, der han blant annet har hatt samtaler med FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Kerry presiserte i sin redegjørelse at han forsvarer Israels rett til å forsvare seg mot palestinske angrep.

– I to uker har Hamas avfyrt rakett etter rakett mot israelske nabolag, i tillegg til å bruke et intrikat tunnelsystem for å kidnappe og forsøke å drepe israelske borgere. I to uker har Israel reagert på en måte alle land har rett til når de er under angrep. Vi støtter Israels rett til å forsvare seg, sier Kerry.

– Har sett nok blodsutgytelse

Kerry sier samtidig at man nå har sett nok blodsutgytelse fra begge sider, og at det nå haster med en våpenhvile.

– Tragisk nok har sivile blitt fanget midt i denne konflikten, og vi har sett hundrevis miste livet. Det internasjonale samfunnet har kommet sammen fordi vi har sett for mye blod bli spilt på begge sider, sier Kerry.

Kerry påpekte flere ganger i sin redegjørelse at de pågående forhandlingene i første omgang har som formål å få slutt på kamphandlingene. Utgangspunktet for disse forhandlingene er forslaget Egypt kom med tidligere denne uken, et forslag Hamas forkastet.

Samtidig var det lite i Kerrys uttalelser som tydet på at en våpenhvile er nært forestående.

– Vi har hatt konstruktive møter så langt, og vi skal fortsette disse samtalene i dag og de neste dagene. Vi vil få slutt på volden, før vi skal få slutt på de underliggende årsakene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

John Kerry snakker om konflikten i Midtøsten

USAs utenriksminister John Kerry og Egypts utenriksminister Sameh Shukri informerte tirsdag om siste nytt fra våpenhvile-forhandlingene.

Foto: POOL / Reuters

– Hamas er som ISIL

Senere tirsdag holdt også FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Israels statsminister en felles pressekonferanse. Ban Ki-moon var, naturlig nok, diplomatisk i sine uttalelser, men kom også med en klar oppfordring til begge parter i konflikten.

– Min beskjed til dere er: Stopp kampene, begynn å snakke sammen. Ta tak i de dyptliggende årsakene, så vi ikke havner i denne situasjonen igjen om seks måneder eller et år, sier Ki-moon.

Etter redegjørelsen fra FN-toppen var det Netanyahus tur. Den israelske statsministeren var mest opptatt av å påpeke at Hamas har avslått alle forslag om en våpenhvile. Netanyahu sammenlignet også Hamas med flere ytterliggående islamistiske grupperinger, og sa at det aldri kunne bli fred med Hamas ved makten.

– Hamas er som ISIL, som Al Qiada, som Hizbollah, som Boko Haram. Dette er grupperinger som ikke har respekt for menneskerettigheter. Møtt med slik ekstremisme kan ikke Israel gjøre noe annet enn å forsvare seg selv, sier Netanyahu.

Netanyahu snakket lite om våpenhvile-forhandlingene, men gjentok flere ganger at Israel gjør det man kan for å unngå tap av sivile liv i den pågående konflikten.

– Hamas vil ha flere sivile tap, mens vi vil unngå dette. Det er på tide at det internasjonale samfunnet holder Hamas ansvarlige for å si nei til forslag om våpenhvile, og for å bruke sivile som skjold i en konflikt, sier Netanyahu.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa at for mange barn dør, og at Israel i det lange løp ikke blir sikrere med militære handlinger.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordret Israel og Hamas til å stoppe hamphandlingene.

Kvinner og barn drept

Ødelagt moské i Gaza

Totalt fem moskeer skal ha blitt ødelagt i Gaza natt til tirsdag.

Foto: SAID KHATIB / Afp

Samtidig som forhandlingene pågår, fortsetter dødstallene å stige i Gaza.

Palestinsk helsepersonell opplyser at en gravid kvinne og et barn ble drept i et israelsk luftangrep mot Beit Hanun, som ligger nord på Gazastripen, tirsdag. I et annet luftangrep mot Gaza by ble to kvinner drept, opplyser talsmann Ashraf al-Qudra.

Angrepene mot Gazastripen har nå vart i to uker, og så langt har over 600 palestinere blitt drept. Rundt 3700 personer er skadet. Ifølge BBC har 46 blitt drept i tidsrommet fra midnatt til tirsdag formiddag. Al Jazeera melder at totalt 70 steder har blitt angrepet det siste døgnet, deriblant fem moskeer, en fotballbane,

Mandag ble også flere drept da et sykehus ble rammet av et israelsk angrep. Norges utenriksminister Børge Brende var raskt ute med å fordømme angrepet.

På israelsk side har 27 soldater og to sivile blitt drept. I tillegg antar det israelske militæret at soldaten Oron Shaul (21) er død. Det har tidligere blitt meldt at Qassam-brigaden holdt en soldat ved navn «Shaul Aron» fanget.

Tallene gjør den pågående israelske offensiven til det blodigste kapittelet i konflikten siden 2009, ifølge Al Jazeera.

– Ikke i nærheten av en avtale

Israels justisminister Tzipi Livni

IKKE OPTIMISTISK: Israels justisminister Tzipi Livni sier partene ikke er i nærheten av å nærme seg en våpenhvile.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Det internasjonale samfunnet arbeider på høygir for å presse fram en våpenhvile mellom Israel og Hamas. FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Ki-moon kom til Kairo rett fra Qatar mandag, der han blant annet har hatt samtaler med Norges utenriksminister Børge Brende (H).

Kerry har på sin side også møtt Egypts president, den tidligere hærsjefen Abdel Fattah al-Sisi, som har en sentral rolle i forhandlingene. Signalene fra israelsk side etter at forhandlingene har kommet i gang, er imidlertid ikke like optimistiske.

– Vi er ikke i nærheten av en våpenhvile, sier den israelske justisministeren Tzipi Livni tirsdag formiddag, ifølge Reuters.

Livni regnes som en av de minst krigshissende ministerne i den innerste kretsen rundt Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Jeg ser ikke noe lys i enden av tunnelen, sier hun til israelsk radio.

Avslo avtale

Kairo er sentrum for arbeidet med å få på plass en våpenhvile, sammen med Qatar, der Khaled Mishaal og andre Hamas-ledere lever i eksil.

Qatar spiller en nøkkelrolle etter at et forslag fra Egypt ble avslått av Hamas tirsdag forrige uke. Emiren av Qatar har bekreftet at han fungerer som «kommunikasjonskanal» mellom Hamas og omverdenen, og håpet er at Qatar kan legge press på Hamas.

– Det er Hamas som nå må ta en avgjørelse om å spare uskyldige sivile liv fra volden, var beskjeden fra USAs utenriksminister da han ankom Kairo mandag kveld.

Krever at blokade oppheves

Kerry har tidligere rost Egypt for å foreslå en avtale som ble akseptert av Israel, men avslått av Hamas. Den palestinske paramilitære og politiske bevegelsen har krevd at Israel avslutter sin åtte år lange blokade av Gazastripen, før en våpenhvile kommer på tale.

Kerry, som ventes å dra til Qatar i løpet av uken, har de siste dagene vært klar på at han kommer til å ta utgangspunktet i det egyptiske forslaget i forhandlingene.

Samtidig har Kerry også sagt at man må være villige til å se på forslaget, for å komme Hamas i møte.

– Hvis vi kan få begge parter til å bli enige om en våpenhvile uten ytterligere forpliktelser, er det noe vi kan se på senere, sa Kerry mandag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt