Hopp til innhold

Bygger «isvegg» for å stanse radioaktiv lekkasje

Myndighetene i Japan håper en 1,4 kilometer lang «isvegg» skal hindre radioaktivt vann fra å renne ut i Stillehavet. Men ikke alle er like håpefulle.

Bygger isvegg rundt Fukushima

Tepco har begynt å bygge en 1,4 kilometer lang isvegg rundt Fukushima-anlegget i Japan.

Foto: KIMIMASA MAYAMA / Afp

Etter å ha utført flere tester har ingeniører ved det ødelagte Fukushima-kraftverket startet byggingen av «isveggen». Veggen skal hindre grunnvann fra å renne inn i kraftverket før det renner ut i Stillehavet igjen.

Atomkraftverket ble ødelagt under jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan i mars 2011. Tepco (Tokyo Electric Power Company) hadde til å begynne med ansvaret med å håndtere opprydningen etter katastrofen, men myndighetene tok etter hvert over store deler av det krevende arbeidet.

Renner ut i Stillehavet

Lekkasjene fra kraftverket har vært et stort problem, og i august i fjor måtte Tepco innrømme at det hver eneste dag lekker flere hundre tonn radioaktivt vann ut i Stillehavet - noe som har pågått siden jordskjelvet.

Bygger isvegg rundt Fukushima

Tepco skal grave ned over 1500 kjølerør fylt med saltlake i bakken.

Foto: POOL / Reuters

Årsaken til lekkasjene er at grunnvannet fra området rundt kraftverket trenger inn gjennom den ødelagte kjellermuren under kraftverket. Der blir grunnvannet forurenset når det blander seg med vann som brukes til å holde reaktorene avkjølt. Deretter renner det radioaktive vannet ut i havet.

Derfor bestemte myndighetene at det skulle bygges en «isvegg» rundt anlegget. Planen går ut på at man skal grave kjølerør ned i bakken slik at jorda fryser.

– Det virker

Den siste tiden har ingeniører utført småskalatester ved anlegget. De er overbevist om at planen vil fungere, og at veggen vil hindre grunnvannet fra å trenge inn.

Sjefen ved anlegget, Akiro Ono sier de siste testene er positive.

– Vi har sett at bakken fryser, og jeg er ikke veldig bekymret for at det ikke skal gå bra, sier Ono.

Bygger isvegg ved Fukushima

Planen er at man skal fryse ned jorda ved hjelp av kjølerør.

Foto: KIMIMASA MAYAMA / Afp

Skeptisk

Men ifølge Al Jazeera skal enkelte eksperter ha gitt uttrykk for at prosjektet ikke holder mål, og at det kan komme til å skape flere problemer enn det løser.

John Large, en ekspert på atomenergi, sier til kanalen at det å satse på isveggen som en langsiktig løsning, ikke er heldig fordi det krever stabil og konstant energi for å fungere.

Aileen Mioko-Smith fra «Green Action» i Japan sier til Deutsche Welle at hun er overrasket over at japanerne satser på denne isveggen.

– To av tre tester har feilet. Og hva vil skje dersom de rammes av et nytt jordskjelv? Det vil gjøre alle rørene ubrukelige og ødelegge hele systemet, sier Aileen Mioko-Smith.

Hun minner om at kjøleanlegget er ekstremt kostbart i drift.

– Veggen vil årlig kreve like mye energi som 13.000 husholdninger, og det vil koste omtrent 60 millioner kroner å drifte den, sier hun.

(I videoen under kan du se hvordan den nye isveggen fungerer. Videoen er lagt ut av magasinet IEEE Spectrum )

Fylles med saltlake

Når arbeidet med å grave ned de 1550 kjølerørene er ferdig, vil de fylles med en saltlake som holder minus 30 grader.

Prosjektet som er anslått til å koste over to milliarder kroner er ventet å være ferdig i begynnelsen av 2015.

Ekspertene tror den nye veggen vil hindre 280 tonn med vann fra å trenge inn i kjelleren under kraftverket. Hver dag tror de så mye som 400 tonn grunnvann trenger inn.

Etter ulykken i 2011 økte motstanden mot atomkraft i Japan. Myndighetene ville stenge kjernekraftverkene for godt, men tidligere i år skrinla statsminister Shinzo Abe og hans regjering planene.

Før Fukushima-ulykken dekket Japan rundt 30 prosent av sitt energibehovet ved hjelp av atomkraft. Fortsatt er alle landets 48 kjernereaktorer midlertidig stengt.

SISTE NYTT

Siste nytt