Hopp til innhold

Japan fortsetter hvalfangst etter FN-dom

Hvalfangstbåter har forlatt havna i den japanske byen Ayukawa. For tre uker siden fastslo FNs internasjonale domstol i Haag at mye av den japanske fangsten er ulovlig.

Hvalfangst

To hvalfangeren sjekker harpunen før båten legger fra land.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

– Japans angivelige forskningsfangst av hval tjener ikke vitenskapelige formål. Jakten foregår derfor på falskt grunnlag og må stanses, var dommen i Haag. Den fastslår at Japan må stanse fangsten i Sørishavet fordi den ikke er nødvendig for å kunne forske på hval.

Fangsten fra Ayukawa foregår langs kysten og blir regnet som forskningsfangst. Den var ikke en del av saken som ble behandlet i Haag.

Fiskeriminister Yoshimasa Hayashi har uttalt at landets program for hvalfangst skulle tilpasses for å møte kravene fra FN.

– Vi vil utføre brede studier i samarbeid med flere departementer for å få overlevert et nytt forskningsprogram til Den internasjonale hvalfangstkommisjonen innen i høst, sa ministeren.

Hvalfangst Ayukawa

Folk i byen Ayukawa var møtt opp på kaia for å se hvalfangstbåtene vel av gårde.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Fulgt av kystvakta

Lørdag morgen la fire skip fra kai i Ayukawa under streng bevoktning, melder AFP. Det ble blåst i fløyter idet båtene la fra og tre fartøy fra kystvakta fulgte dem ut i åpnere farvann.

Ifølge byrået er det er ventet at ekspedisjonen vil sette i gang en ny bølge av kritikk.

Flere japanske politikere har kalt kritikerne vestlige imperialister, mens fiskerne i Ayukawa har sagt at de frykter at FN-dommen skal ødelegge deres livsgrunnlag.

I 2011 ble byen nordøst i Japan rammet av en tsunami og man kan fremdeles se skadene vannmassene gjorde. AFP skriver at lokalsamfunnet eksistens i stor grad avhenger av hvalfangsten.

– Jeg er glad jakten er i gang. Jeg vet ikke hva som kommer til å skje videre, men jeg håper vi kan fortsette med hvalfangst, sier Yuki Inomata, som jobber på et lokalt hvalmottak.

– Truer landets anseelse

– Folk utenfra sier så mye, men vi vil at de skal forstå vårt syn på saken. For meg er hvalfangst den mest attraktive jobben som finnes, sier 22 år gamle Koji Kato.

Lederen for Greenpeace i Japan, Junichi Sato, sier det er meget skuffende at fangsten fortsetter.

– Dette truer Japans anseelse internasjonalt, sier han, ifølge CNN.

Selv om få japanere spiser hvalkjøtt jevnlig, mener mange at fangsten bør fortsette. En undersøkelse gjort av den japanske avisen Asahi Shimbun tidligere denne uka, sier 23 prosent av de spurte at fangsten bør stoppes, mens 60 prosent svarte at den ikke bør det.

Sier fangsten er vitenskapelig

Australia klaget i 2010 Japan inn for ICJ med påstand om at merkelappen forskningsfangst var et «fikenblad» japanerne klistret på det som i virkeligheten var kommersiell hvalfangst. Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC forbød i 1986 slik kommersiell fangst.

Norge er blant landene som har reservert seg mot dette forbudet, og Norge og Island driver kommersiell fangst av hval. Japanerne har derimot insistert på at deres fangst er av rent vitenskapelig art, selv om kjøttet fra dyrene som tas, blir solgt som mat i Japan.

Hver vinter siden 1987 har japanske fangstskuter satt kursen mot farvannene nær Antarktis for å drive jakt først og fremst på vågehval. Japanerne godtar ikke argumenter om at hvalene er utrydningstruet og derfor må skånes for jakt.

Hvalfangst og kystvakt

Kystvakta eskorterte båtene ut fra havna.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt