Hopp til innhold

Røde Kors-presidenten etter Syria-besøk: – Målrettet bruk av sivile som våpen

Situasjonen for befolkningen i Syria er verre enn noensinne, sier Røde Kors-president Svein Molleklev på vei hjem fra det borgerkrigsherjede landet. Nå kan ikke verdenssamfunnet lukke øynene lenger, mener han.

Aleppo

VILKÅRLIGE MÅL: 20. april i år skal syriske myndighetsstyrker ha angrepet Aleppo. 10 menneskeliv skal ha gått tapt, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. President i Røde Kors, Svein Mollekleiv, sier at granatnedslag treffer tilfeldige gater.

Foto: ZEIN AL-RIFAI / Afp

Borgerkrigen i Syria, som er på fjerde året, har ført til den verste humanitære krisen verden har sett siden andre verdenskrig.

– Nå er situasjonen for de sivile enda verre enn før, sier president i Røde Kors, Svein Mollekleiv, til NRK.

Han har vært i Damaskus og fulgt Syria Røde Halvmåne i deres arbeid. På vei hjem forteller han om tilfeldige granatnedslag og mangel på tilgang til mat og vann. De sivile lidelsene er enorme.

– Nektes mat og medisiner

– De sivile har selv blitt helt avhengige av mat, vann og medisiner fra Røde Kors og Syria Røde Halvmåne (Røde Kors sin søsterorganisasjon red.anm). Denne vanvittige krigføringen må ta slutt, det internasjonale samfunnet er nødt til å bry seg mer og ikke bare stilltiende se på disse bokstavelig talt massedrapene som skjer i Syria i dag, sier Mollekleiv.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sør i Damaskus. Røde Kors i Syria

INTERN FORDREVNE: Bildet er fra Zahnaya sør i Damaskus og tatt av Røde Kors. Denne familien skal ha flyktet fra nabobydelen, Darya. Familien forteller til Svein Mollekleiv i Røde Kors at de har bodd i dette kalde værelset i ett år nå. De lengter hjem.

Mollekleiv forteller om en dramatisk forverring både av volden og av måten den sivile befolkningen direkte rammes i den nordre delen av Syrias største by Aleppo. Det skjer en målrettet bruk av sivile som våpen, ifølge ham:

  • Sivile får ikke tilgang til mat og medisiner
  • Strømmen blir skrudd av slik at de ikke får tilgang til vann
  • De sivile blir stengt inne slik at det som en gang var en 20 minutter lang kjøretur til sykehuset nå tar fjorten timer.

– Vi ser at dette gjøres med overlegg og som et ledd i en strategi der både opposisjonsgruppene og myndighetene direkte må stå til ansvar for disse skrekkelige handlingene mot sivile, sier Røde Kors-presidenten.

Artikkelen fortsetter under bildet

SYRIA-CRISIS/ Residents wait to receive food aid at the besieged al-Yarmouk camp, south of Damascus

FÅR MAT: I Yarmouk venter mange på mat fra humanitære organisasjoner.

Foto: SANA / Reuters

– Helsestellet bryter sammen

På grunn av manglende tilgang på medisiner blir syrere som i utgangspunktet har enkelt helbredelige sykdommer alvorlig syke.

– Helsestellet i hele Syria er i ferd med å falle sammen, sier Mollekleiv.

De offentlige sykehusene og sykebilene er rammet, og setter et enormt press på Syria Røde Halvmåne. De er aktive hver eneste dag og rykker ut til folk som rammes av granatnedslag.

Kutten av tilgangen til vann i Yarmouk fører til enorme lidelser, sier han.

– Dette er et direkte brudd på internasjonal humanitær rett som jo skal gi beskyttelse, men som også skal gi oss rett til alltid å kunne hjelpe fra alle sider og alle frontlinjer.

Artikkelen fortsetter under bildet

Røde Kors i Syria

FRIVILLIGHETEN GIR HÅP: Svein Mollekleiv i Røde Kors forteller om en enorm innsats blant ungdom og andre frivillige. Dette gir håp, forteller han.

Hvilke parter er det snakk om?

– Alle sider i alle konflikter i hele Syria. Det er viktig også å være klar over at en rekke opposisjonsgrupper også slåss mot hverandre, i tillegg til de motsetningsforsholdene og de frontlinjene som er direkte med regimet, som de må stå til ansvar for. Alle gruppene bryter med Geneve-konvensjonen.

– Brutalt uttrykk

Ifølge Mollekleiv er 35 personer så langt i den syriske borgerkrigen fra Syria Røde Halvmåne skutt og drept ikledd humanitære uniformer på de ulike sidene av frontlinjene.

– Dette er et brutalt uttrykk for hvordan internasjonal humnaitær rett brytes i denne krigen.

Han ser likevel et glimt av håp i de mange entusiastiske frivillige som ikke orker å stå på sidelinjen og se på.

– I tillegg er det håpefullt å se at folk selv organiserer skoler og hjelp. De vil bo og være i landet sitt Syria, men de vil har fred. Dette gir håp.

SISTE NYTT

Siste nytt