Hopp til innhold

FN-sjef: Kan ikke satse på mirakel

Verden må trappe opp arbeidet med å kutte utslippene av klimagasser, krever FNs klimasjef Christiana Figueres. Kirkens Nødhjelp mener rike land må legge penger på bordet, hvis fattige land skal bidra med klimatiltak.

Christiana Figueres

Christiana Figueres mener man ikke kan gamble på at fremtidige, teknologiske mirakler kan redde oss.

Foto: INA FASSBENDER / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Christina Figueres og Dai Bingguo

FN-sjef Christiana Figueres mener man ikke kan satse på et mirakel for å unngå at togradersmålet ikke nås. Her sammen med den kinesiske politikeren Dai Bingguo.

Foto: JASON LEE / Reuters

– Vi kan ikke gamble med å vente og satse på at fremtidige, teknologiske mirakler skal oppstå og redde oss, sier hun i en uttalelse.

FNs klimapanel understreker i sin siste rapport som ble lagt fram søndag, at det fortsatt er mulig å nå togradersmålet hvis verdens nasjoner setter i verk en rekke teknologiske tiltak og endrer sin atferd.

– Et spørsmål om moral

Ingrid Næss-Holm

Ingrid Næss-Holm i Kirkens nødhjelp mener Norge må ta sin del av kaka når det gjelder klimakutt.

Foto: Presse / Kirkens Nødhjelp

Også Kirkens Nødhjelp mener det er på tide med handling, og mener klimautfordringen ikke bare et spørsmål om økonomi, teknologi eller vitenskap.

– Det er i høyeste grad også et spørsmål om moral og etikk. Derfor er det bra at rapporten peker på nødvendigheten av en rettferdig fordeling for å løse problemet. Det er de fattigste som rammes hardest når klimaendringene slår til. Det må ikke være de samme som rammes når løsningen skal på plass, sier klimarådgiver Ingrid Næss-Holm.

Hun mener vitenskapen nå har talt, og at regjeringen med Erna Solberg i spissen, må ta del i klimadugnaden.

– Norge må ta sin del av kaka og kutte i tråd med det historiske ansvaret, dagens utslippsnivå samt vår økonomiske kapasitet. Dette bør også være malen for hvordan man fordeler utslippene internasjonalt i en ny avtale, sier Næss-Holm, som sier at Kirkens Nødhjelps partnere på bakken merker klimaendringene hver dag.

– Må legge penger på bordet

Klimaendringene merkes i form av flom som ødelegger hjem og infrastruktur, tørke som ødelegger avlinger og ekstremvær som tar liv.

– Vi vet at vi vil se mye mer av dette om vi ikke endrer kursen umiddelbart. De som har gjort minst for å skape klimaendringene er de som rammes hardest. Dette er grunnleggende urettferdig og utviklingen må snus, sier Næss-Holm, som mener rike land må legge penger på bordet for at fattige land skal sette i gang med klimatiltak.

– Det er nødvendig både for å ta i bruk grønn energi i utviklingsland, men også for at de som rammes hardest skal kunne tilpasse seg de endringene vi vet kommer. I tillegg til offentlige midler, må vi også finne kreative metoder for å mobilisere større summer.

Kerry: Vekker for næringslivet

USAs utenriksminister John Kerry sier kostnadene øker for hvert år som verdens nasjoner unnlater å foreta seg noe for å kutte i utslippene. Han har tro på at teknologi kan bidra til å løse klimaproblemene og kaller FN-rapporten en vekker for næringslivet.

– Disse teknologiene kan kutte karbonforurensningen samtidig som de styrker potensialet for økonomisk vekst, sier Kerry i en uttalelse.

– Denne rapporten gjør det veldig klart at dette handler om global vilje, ikke kapasitet, sier han.

WWF: Billigere å handle nå

Å sette i verk tiltak for å løse klimaproblemene nå vil være langt billigere enn å vente, mener WWF International. Ifølge WWF gir FNs klimapanel klar beskjed om at det både er mulig, formålstjenlig og økonomisk overkommelig å sette i verk tiltak nå for å begrense klimaendringene.

– Hvis vi handler nå, vil kostnadene bare utgjøre en svært liten del av den globale økonomien. De som sier det er for vanskelig og for dyrt, tar feil, sier Samantha Smith, som leder WWFs globale klima- og energiinitiativ.

– Men det haster veldig. Uten umiddelbar handling kommer både kostnadene og virkningene til å bli større, understreker hun.

WWF peker på at det første, avgjørende skrittet er å endre måten næringslivet investerer på.

– Enhver investor som ser på denne rapporten, vil måtte komme fram til en opplagt konklusjon: Det er på tide å trekke pengene ut av skittent, fossilt brennstoff og i stedet satse på fornybar energi og energieffektivisering, sier Smith.

SISTE NYTT

Siste nytt