Hopp til innhold

Taliban med nye trusler mot Malala

Mandag kom Taliban i Pakistan med nye trusler mot den 16 år gamle pakistanske skolejenta Malala Yousafzai.

I oktober i fjor forsøkte væpnede menn fra Taliban å drepe henne på vei til skolen. Drapsforsøket ble fordømt av en hel verden og pakistanske myndigheter utlovet en dusør på en halvmillion kroner for at gjerningsmannen skulle bli tatt.

16-åringen har blitt et globalt ikon for jenters rett til utdanning, og er i år en av favorittene til å motta Nobels fredspris.

Til tross for at en av lederne av Taliban har uttalt at Malala er velkommen tilbake til Pakistan, og at han personlig ikke ønsket at hun skulle angripes, kommer det i dag nye trusler mot henne, melder nyhetsbyrået AFP.

– Hun er ikke en modig jente, og vi vil angripe henne igjen så snart vi får sjansen, sier Shahidullah Shahid, som taler på vegne av Tehreek-e-Taliban Pakistan, en paraplyorganisasjon.

Avviser truslene

I et intervju med BBC avviser Malala truslene, og gjentar sitt ønske om å returnere til Pakistan.

Malala ble internasjonalt kjent allerede i 2009 da hun begynte å blogge for BBC om livet i den Taliban-kontrollerte Swat-dalen, hvor jenteskoler ble brent og Taliban begikk overgrep mot befolkningen.

– Den 9. oktober 2012 skjøt Taliban meg i ansiktet. De skjøt vennene mine også. De trodde kulene ville kneble oss, men de mislyktes. Ut av dette steg tusenvis av stemmer. Svakhet og redsel døde, og styrke og mot ble født, sa Malala da hun talte i FNs hovedforsamling på sin 16-årsdag.

Malala Yousafzai blir intervjuet av BBC.

Terroristene frykter utdanning, sier Malala til BBC.

Vil bli politiker

I går ble det kjent at hun skal møte dronning Elizabeth i Buckingham Palace 18. oktober, og i morgen kommer boken hennes I am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban», for salg.

I et intervju med BBC mandag sier Malala at terroristene er redd for kraften som ligger i utdanning, og fortalte at hun vil prøve å forandre flere ting i Pakistan.

– Jeg vil være politiker, og jeg vil bidra til forandringer i landet mitt, og jeg vil at utdanning skal være obligatorisk, sier hun til BBC, og legger til at den beste måten å løse problemer og bekjempe krig på, er å gjennom dialog.