Hopp til innhold

Ban Ki-moon nekter å fordele Syria-skyld

Under en pressekonferanse i New York nektet FNs generalsekretær å si noe om det var Syria-regimet eller opprørerne som hadde brukt saringass i Syria.

Generalsekretær FN Ban Ki-moon

FORDELER IKKE SKYLD: Ban Ki-moon vil ikke fordele skyld i spørsmålet om hvem som har brukt kjemiske våpen 21. august i Syria.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

For fire dager siden presenterte FN en rapport som konkluderte med at det er blitt brukt kjemiske våpen i Syria 21. august i år. FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømte handlingene, men under en pressekonferanse i New York tirsdag kveld norsk tid ville han ikke fordele noe skyld.

– Da vi undersøkte bruk av kjemiske våpen i Syria var ikke vårt mandat å kartlegge hvem som hadde brukt hva og mot hvem. Det var heller ikke vårt mandat å kartlegge i hvor stor grad det var blitt kjemiske våpen. Skyldfordeling blir det opp til andre å undersøke, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon og fortsatte:

– Bruk av kjemiske våpen er bare toppen av isfjellet av problemer. Det er mange som lider i Syria og disse lidelsene vil vi skal ta slutt. Under FNs generalforsamling neste uke vil det bli fokusert på dette.

– Må tvinges til forhandlingsbordet

Utenriksminister Espen Barth Eide

Espen Barth Eide møtte i dag norske frivillige organisasjoner som en forberedelse til FNs hovedforsamling neste uke.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Partene i krigen i Syria må nærmest tvinges til forhandlingsbordet. Det sier Espen Barth Eide i forkant av FNs generalforsamling i New York neste uke.

Utenriksminister Espen Barth Eide møtte i dag norske ikke-statlige organisasjoner som en forberedelse til FNs hovedforsamling neste uke. Krigen i Syria blir det store tema i FN-bygningen i New York.

FNs våpeninspektører i Syria

FNs våpeninspektører har slått fast at nervegassen sarin ble brukt i Syria 21. august.

Foto: Mohamed Abdullah / Reuters

– Rett før generalforsamlingen opplever vi at Syria er solid plassert i et FN-spor. Norge er glade for at det er mer snakk om diplomati enn bombing av Syria, sier den avtroppende utenriksministeren.

– Kan være begynnelsen

– Det at landene i Sikkerhetsrådet nå ser ut til å bli enige om en avtale om Syrias kjemiske våpen, kan være begynnelsen på at man endelig begynner å bli enige om noe som helst. Og hvis man er enige om en ting, kan man bli enige om en ting til, sier Eide.

Krigen i Syria tar ikke slutt selv om Syria gir ifra seg sine kjemiske våpen. Krigspartene må til forhandlingsbordet, sier Eide, som vil ha flere møter i New York med det som mål.

LES OGSÅ: – Russisk Syria-plan var nordisk ide

LES OGSÅ: Lavrov: Syria-krisen kan ikke løses med trusler

Fredskonferanse

– Det må holdes en fredskonferanse for Syria, en såkalt Genève II- konferanse for Syria. Og man må arbeide opp mot de partene man har mest kontakt med, altså Russland opp mot Assad-regimet og Vesten og en del arabiske land opp mot opposisjonen, for nærmest å tvinge dem til å erkjenne at det må fredsforhandlinger til, og at de kommer til den, sier Eide.

FNs våpeninspektører har slått fast at det ble brukt sarin sarin under kamphandlinger i Damaskus 21. august i år, og at giftgassen ble levert med raketter .

USA, Frankrike og Storbritannia er sikre på at det var det syriske regimet som brukte giftgassen mot opprørere og sivile. Kina og Russland mener på sin side at opprørerne hadde tilgang til sarin, og at de har granater til å levere gassen.

Ytterligere tilspisset

Situasjonen i Syria ble i går ytterligere tilspisset da tyrkiske jagerfly Tyrkia skjøt ned syrisk helikopter , som de hevder kom inn over tyrkisk territorium. I dag eksploderte en bombe på en grenseovergang mellom Tyrkia og Syria. Det er uklart om noen ble drept i dette angrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt