Hopp til innhold

Kina: Seks korrupsjonsetterforskere tiltalt for tortur

Yu Qiyi tålte ikke den gjentatte dykkingen ned i en bøtte med isvann.

 Yu Qiyi døde under avhør

Sjefingeniøren Yu Qiyi døde under avhør i april i år, i dag starter rettssaken mot etterforskerne i korrupsjonssaken mot ham.

Foto: Wu Qian / Ap

Philip Lote

I en sjelden sak fikk det kinesiske publikum innblikk i Kommunistpartiets egne avhørsrom. Fem avhørsoffiserer ifra partiets disiplinærkomite og en lokal etterforsker ble i dag fremstilt for en domstol i Kina.

Viktig test for Kina

– Vi mener Yu-saken er en test på om Kina virkelig ønsker å være et land styrt av lov og med likhet for loven, sier Si Weijiang, en advokat for familien til Yu Qiyi.

I serien av korrupsjonsopprullinger i Kina retter denne saken mot de seks oppmerksomheten mot de tøffe avhørsmetodene som i liten grad har vært gjenstand for kontroll utenom partiapparatet.

Ifølge rettighetsadvokater er bruk av fysisk og psykisk tortur utbredt for å tvinge frem tilståelser i saker hvor partiets disiplinærkomite innleder etterforskning.

Torturmetoder

Systemet heter «shuanggui» og tillater etterforskerne å holde et mistenkt partimedlem i utenomrettslig varetekt. Yu Qiyi satt 38 dager i varetekt under «shuanggui» som kan oversettes som «det dobbelte system».

– Spørsmålet er om «shuanggui» skal være del av vårt rettssystem, sier advokat Si Weijiang til den kinesiske avisen South China Morning Post.

Yu Qiyi blir obdusert i april etter at han døde under avhør i Kina

Den 15. april gjennomførte kinesiske myndigheter en obduksjon av Yu Qiyi. 38 dager etter at han forsvant fra sitt hjem.

Foto: Si Weijiang / Ap

Av mer kjente aktører i kinesisk politikk satt partitoppen Bo Xilai 17 måneder i varetekt under «shuanggui» før han for noen uker siden ble fremstilt for en domstol.

Partiets disiplinærkomite er ofte de som innleder etterforskning mot partimedlemmer. Resultatet kan være at en person blir ekskludert fra partiet og fratatt sin verv. Deretter kan saken også komme opp for en domstol.

President Xi Jinping har sagt at de skal jage både tigere og fluer i kampen mot korrupsjon.

Kamp mot korrupsjon

Yu Qiyi var sjefingeniør i et statlig selskap i byen Wenzhou og en av svært mange som etter lederskifte i Kina er blitt etterforsket for misbruk av sin stilling.

Saken mot de seks etterforskerne har fått tynn dekning i offisielle medier, men er blitt kunngjort på statlige fjernsyn. Det er ikke helt klart hva Yi Qiyi var mistenkt for, men en eiendomstransaksjon skal være en del av saken mot ham.

Under avhørene som førte til Yi Qiyis drukning skal han ifølge familiens advokat ha blitt strippet naken, skreket til og fått hodet gjentatte ganger dukket ned i isvann.

Det har ikke lykkes internasjonale medier å bringe på det rene hvem som forsvarer de tiltalte etterforskerne, men det er klart at de risikerer dødsstraff.

SISTE NYTT

Siste nytt