Hopp til innhold

Dansk høyesterett med historisk Facebook-dom

En dansk bankansatt fikk sparken i januar på grunn av en Facebook-melding. Nå har Danmarks høyesterett bestemt at oppsigelsen var ugyldig.

Facebook

Kvinnen luftet frustrasjonen over kravstore kunder på årets siste dag, men nevnte ingen navn.

Foto: NRK

I Facebook-meldingen, som ble skrevet 28. desember 2012, luftet kvinnen sin frustrasjon over kravstore kunder på årets siste arbeidsdag, skriver EPN.

«Ferie! Gid Fanden havde folk, der kommer i tanke om indskud på børneopsparinger og pensioner den sidste bankdag i året! Det er fucking 364 andre dage i året, hvor du kan ringe om det!» skrev kvinnen.

Meldingen ble fjernet igjen etter bare 16 timer, men en kollega av kvinnen hadde tatt et bilde av teksten og sendte det til bankens ledelse.

Det førte til at kvinnen ble sparket, og saken er den første i sitt slag som har gått helt til Danmarks høyesterett.

Fikk tilbakebetalt lønn

Nå har høyesterettsdommer Poul Søgaard avgjort at det var dumt gjort, men ikke alvorlig nok til å rettferdiggjøre oppsigelse, melder det danske Finansforbundet på sine nettsider.

Dommeren mener det heller ville vært på sin plass med en advarsel, og kvinnen ble tilkjent erstatning for åtte måneders tapt lønn.

– Jeg er fortsatt sjokkert over at det gikk så langt. Det ga meg en følelse av at jeg hadde kommet til å skubbe borti noen på bussen, for deretter å bli dømt for overfall, sier kvinnen.

Personen som sendte et bilde av teksten til banken, nektet å vitne. Samtidig kunnen en annen venn av kvinnen fortelle at oppdateringen ble fjernet fra Facebook dagen etter.

Skaper presedens

I tillegg la retten vekt på at det var årets siste arbeidsdag, og at kvinnen var under stort press både hjemme og på arbeid.

Banken hun jobbet i ble heller ikke nevnt ved navn, og det har ikke vært dokumentert noen skadevirkninger som følge av meldingen.

Oppsigelsen har ifølge EPN blitt en viktig prinsipiell sak i Danmark. Ifølge Finansforbundet, som førte saken for kvinnen, kan dommen ha stor betydning for hvordan liknende saker vil bli behandlet i fremtiden.

– Ytringsfriheten på sosiale medier er et område uten særlig rettspraksis her til lands. Dommen viser at den enkelte medarbeider selvfølgelig også har lov til å beskrive sin frustrasjon på Facebook, selvfølgelig med måte, sier Finansforbundets formann Kent Petersen.

DNB : Overvåker ikke ansatte

Nina Hareide-Larsen

Nina Hareide-Larsen.

Foto: DNB

I Norge har ingen liknende saker blitt prøvd for høyeste rettsinstans.

DNBs sjef for sosiale medier, Nina Hareide-Larsen, sier til NRK at de har enkle retningslinjer for sine ansatte.

– Retningslinjene til DNB er ganske enkle, og ligger på intranettet vårt. De går ut på å tenke på konsekvensene av det man skriver, og at man må huske at det kan tolkes negativt dersom man også skriver hvor man jobber, sier hun.

Retningslinjene legger blant annet vekt på at negative uttalelser kan oppfattes som bedriftens mening, men DNB har ingen praksis for å passe på hva de ansatte skriver.

– Vi har ingen rutiner på å følge med på hva de ansatte skriver. Alle kan ha en dårlig dag på jobben av og til, men vi har aldri fått denne typen henvendelser, sier Hareide-Larsen.

SISTE NYTT

Siste nytt