Hopp til innhold

al-Moualem: Syria positive til å gi fra seg kjemiske våpen

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov støtter USAs forslag og ber Syria gi fra seg landets kjemiske våpen. Og Syria er positiv til forslaget.

Sergei Lavrov og Syrias utenriksminister Walid Muallem

I dag møttes Sergej Lavrov og Syrias utenriksminister Walid Muallem i Moskva.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

Lavrov tar til orde for at våpnene skal destrueres etter en overlevering, og håper Assad-regimet raskt vil si ja til planen.

– Vi vil be de syriske myndighetene ikke bare om plassere de kjemiske våpnene i trygge lager under internasjonal kontroll, men også ødelegge dem og underskrive en avtale som hindrer bruk av kjemiske våpen, sier Lavrov ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er den syriske utenriksministeren positiv til forslaget om å la de kjemiske våpnene bli lagt under internasjonal kontroll.

– Jeg hørte på det Lavrovs forslag, og kan si at Syria stiller seg positive til initiativet på bakgrunn av vår bekymring for det syriske folk og landets sikkerhet, sa al-Muallem til det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS.

USA sier i kveld at de vil følge opp det russiske initiativet, for å se om syrerne mener alvor, eller om de bare forsøker å kjøpe seg tid.

Ifølge Det hvite hus så har allerede USAs utenriksminister John Kerry snakket med Lavrov etter at dagens overraskende vending ble kjent.

– Steg i riktig retning

– Hvis dette er riktig er det et stort steg i riktig retning, sier Storbritannias statsminister David Cameron til nyhetsbyrået AFP.

– Vi må imidlertid være forsiktige og forsikre oss om at dette ikke er en avledningstaktikk for å vende oppmerksomheten vekk fra problemene som ligger på bordet, sier han.

På en pressekonferanse i New York foreslo FNs generalsekretær Ban Ki-moon en FN-ledet destruering av Syrias kjemiske våpen.

Hektisk møtedag

Lavrov kom med sitt forslag etter at den amerikanske utenriksministeren John Kerry hadde sagt at regimet i Damaskus kan unngå et militært angrep hvis de gir fra seg alle kjemiske våpen innen en uke. Konflikten i Syria må løses politisk og ikke på militært vis, mente Kerry.

Kerry sa mandag at en eventuell militær operasjon i Syria kan skje uten bruk av svært store militære maktmidler.

– Vi er i stand til å stille Syrias president Bashar al-Assad til ansvar uten å bruke bakkestyrker og uten langvarig innsats, framholdt han.

President Barack Obama skal mandag kveld norsk tid gi intervjuer, og det var ventet at han ville fortsette argumentasjonen for et inngrep i Syria. Samtidig skulle toppfolk fra Obamas regjering forsøke å overtale medlemmer av Kongressen til å gi grønt lys.

Ifølge amerikanske myndigheter så skal Senatat stemme over Syria-forlaget til Obama på onsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt