Hopp til innhold

Ser demokratiet med diktaturets øyne

Valgobservatører fra diktaturer skal passe på at alt går riktig for seg under stortingsvalget.

Utenlandske valgobservatører i Norge

34 valgobservatører fra 11 land i det tidligere Sovjetunionen er i Norge for å sørge for at valget går riktig for seg på mandag.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

34 valgobservatører fra 11 land i det tidligere Sovjetunionen skal mandag sørge for at Norge følger de demokratiske spillereglene under stortingsvalget.

– En beskyttelse å bli sett

Suhrob Tavaro og Nozima Kamalova kommer fra Tadsjikistanog Usbekistan som valgobservatører

Nozima Kamalova (t.h.) kommer fra Usbekistan og Suhrob Tavaro og kommer fra Tadsjikistan. De er begge valgobservatører i Norge.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Observatørene kommer fra blant annet Tadsjikistan, Usbekistan, Kasakhstan, og Hviterussland, det vil si land som aldri har gjennomført et eneste demokratisk valg selv.

Likevel har de fått i oppgaven å følge med på at Norge opptrer demokratisk korrekt.

– Selv om et land er demokratisk så bør man likevel passe på at reglene blir fulgt, slik at man tar vare på demokratiet videre, sier Nozima Kamalova.

Hun er en kjent menneskerettighetsadvokat fra Usbekistan og har i flere år jobbet mot diktatoren Islam Karimov som har styrt landet med jernhånd siden 1990.

– Vi har ikke demokrati i det hele tatt. Nå forsøker til og med Karimov å overføre makten til datteren sin, sier Kamalova.

De som forsøker å utfordre makten til Karimov blir ofte arrestert eller drevet på flukt. Selv om Kamalova også er under regimets radar, sier hun det er viktig at NRK publiserer navn og bilde av henne.

– Det er min beskyttelse at jeg blir kjent utenfor Usbekistan. Da blir det vanskeligere for myndighetene å gjøre noe med meg, fordi de risikerer reaksjoner fra verden utenfor og de ønsker ikke slik støy, sier Kamalova.

– Er her for å lære

– I mitt land er ikke demokratiet så velutviklet, så mitt mål er å observere valget i Norge og lære noe av det, sier Suhrob Tavaro fra Tadsjikistan.

Tadsjikistan er det minste landet i Sentral-Asia har blitt styrt av president Emomali Rahmon siden 1992.

Landet er offisielt en republikk som holder presidentvalg og parlamentsvalg, men det har aldri holdt et valg som er blitt vurdert som fritt og rettferdig av vestlige observatører.

Valgobservatørene går igjennom et grundig program med opplæring og besøk hos Stortinget, før de mandag blir spredd fra Stavanger i sør til Kirkenes i nord.

Tavaro skal observere valget i Hole.

– Det gleder jeg meg til, men det er vanskelig å si nå om vi vil finne noen feil, sier han.

1 million kroner i støtte

Det er Helsingforskomiteen som har invitert valgobservatørene til Norge. De har fått nesten en million kroner fra Utenriksdepartementet.

Informasjonsleder i Helsingforskomiteen, Berit Lindeman, mener det er nyttig at vårt demokrati blir sett på med diktaturets øyne.

– Hver gang valgobservatørene er her, peker de på ting som kan bli bedre hos oss. Vi skal ikke bare slå oss på brystet og si at vi har demokrati og at vi ikke kan bli bedre, sier Lindeman.

Under valget i 2005 påpekte observatørene at sikkerheten ikke var god nok.

– Det førte til at vi nå må vise legitimasjon når vi stemmer, det måtte vi ikke før. Dette har nok noe med å gjøre at i Norge så stoler vi i utgangspunktet på hverandre, noe som ofte annerledes i de landene de kommer fra. Derfor kan det være enklere for dem å se nettopp dette, sier hun.

Valgobservatørene vil komme med sine funn tirsdag etter valget.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.