Hopp til innhold

Første steg til Syria-angrep

Et utkast til et vedtak som åpner for et amerikansk angrep på Syria, er utarbeidet av utenrikskomiteen i Senatet. Eventuelle angrep er en advarsel til Iran og Nord-Korea.

USAs utenrikskomitee i Senatet åpner for å angripe i Syria

VURDERER ANGREP: Utenrikskomiteen i Senatet har utarbeidet et utkast der det åpnes for amerikanske angrep i Syria. Det vil imidlertid ikke bli satt inn bakkestyrker og eventuelle angrep vil skje fra luften. Dette bildet er fra et amerikansk luftangrep i Bagdad i juni 2006.

Foto: AP

Ifølge nyhetsbyrået Reuters krever utkastet at et eventuelt angrep skjer innenfor et tidsrom på 60 dager. Dette kan utvides med 30 dager avhengig av ulike omstendigheter.

I forslaget slås det også fast at amerikanerne ikke skal benytte bakkestyrker i Syria. Etter planen skal komiteen stemme over utkastet onsdag. Dersom det går gjennom i komiteen vil forslaget bli lagt frem for hele Senatet, som settes sammen igjen 9. september etter ferien.

Uklar Kerry

Under en høring i Senatets utenrikskomité tirsdag ba USAs utenriksminister John Kerry de folkevalgte først om ikke å utelukke muligheten for bakkestyrker.

– Det kan bli aktuelt å sende bakkestyrker inn i Syria, sa Kerry, før han ombestemte seg og forsikret at ingen amerikanske soldater vil sette sine støvler på syrisk jord.

Les også: Syriske flyktninger får oppholdstillatelse i Sverige

Les også: Over to millioner har flyktet fra Syria

Les også: Hvert 14. sekund krysser en syrisk flyktning grensen til et naboland

Begrunnelsen var at det kan bli nødvendig å sende inn soldater hvis Syria kollapser, eller hvis ekstreme islamistiske opprørere forsøker å skaffe seg kjemiske våpen.

Etter å ha fått kritiske spørsmål fra senatorene snudde imidlertid Kerry og sa han bare hadde tenkt høyt om en hypotetisk situasjon.

– La oss lukke denne døren nå, sa Kerry, og forsikret at ingen amerikanske bakkestyrker vil bli sendt til Syria «i forbindelse med borgerkrigen» der.

– Må kunne reagere igjen

Bakgrunnen for Kerrys komitébesøk var president Barack Obamas beslutning om å rådføre seg med Kongressen før et eventuelt angrep på Syria.

Angrepet er ment som en reaksjon på at Syrias regjering, ifølge USA, har brukt kjemiske våpen mot sin egen befolkning.

I motsetning til utkastet fra Senatet ønsker ikke Kerry ønsker at Kongressens vedtak skal spesifisere et bestemt tidsrom der angrepet på Syria må finne sted.

– Det vil være viktig for Assad selv å vite at dere ikke har begrenset dette til ett bestemt tidspunkt, sa Kerry.

Noen timer senere kom det altså et utkast fra Senatet om å legge inn en slik begrensning.

Les også: Den arabiske liga kaller inn til hastemøte om Syria

Les også: Solberg åpner for Syria-angrep uten FN-mandat

Les også: Storbritannia godkjente eksport av nervegass-komponenter til Syria

– Vil gasse sitt eget folk

President Barack Obama har gjort det klart at de militære målene i Syria er å holde Assad-regimet ansvarlig, svekke hans mulighet til å utføre angrep og avskrekke regimet fra videre bruk av kjemiske våpen.

Ikke alle senatorer er overbevist om at Syrias presiden Bashar al-Assad vil la seg avskrekke av et kortvarig, begrenset amerikansk angrep,

-Jeg kan garantere, at om USA ikke handler sammen med andre land, så vet vi hva Assad vil gjøre. Det er en garanti, gjentok Kerry, med referanse til et tidligere utsagn om at Syrias president vil gasse sitt eget folk igjen og igjen.

Diskusjonen om ordlyden i et eventuelt vedtak om å angripe er i full gang. Men på spørsmål om hva som skjer om Kongressen stemmer mot et angrep på Syria, svarte utenriksminister Kerry at det blir ikke vurdert.

– Presidenten har tenkt å vinne. Et nei er for forferdelig, sa Kerry.

Advarsel til Iran

USAs forsvarssjef Martin Dempsey, som også var til stede under høringen, sa at han ikke er blitt bedt om å planlegge et angrep som vil endre dynamikken i den syriske borgerkrigen. Målet skal i stedet være å svekke regimets militære kapasitet.

En viktig grunn til at USA bør gå til aksjon, selv uten tillatelse fra FNs sikkerhetsråd, er å vise at en amerikansk advarsel ikke bare er tomme ord, ifølge forsvarsminister Chuck Hagel.

Han pekte på at president Obama tidligere har gjort det klart at bruk av kjemiske våpen i Syria vil være å krysse en «rød linje». USAs troverdighet representerer viktig utenrikspolitisk kapital, sa Hagel under høringen i komiteen.

Kerry framholdt at det er viktig å sende et signal til land som Nord-Korea og Iran. Nordkoreanerne har utviklet atomvåpen, mens regjeringen i Teheran mistenkes for å gjøre det samme.

Liten støtte

– De lytter til våre taushet, sa utenriksministeren, som frykter at Iran kan bli oppmuntret til å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen hvis ikke USA reagerer overfor Syria.

Regjeringens argumenter har så langt ikke overbevist den amerikanske befolkningen. I en ny meningsmåling svarer 56 prosent at USA ikke bør angripe Syria, mens 19 prosent støtter den planlagte militæraksjonen.

NRK.no oppdaterer saken.

SISTE NYTT

Siste nytt