Hopp til innhold

SV: Gjør som Sverige – gi syriske flyktninger permanent opphold

SV-leder Audun Lysbakken mener Norge må følge Sveriges eksempel.

Syriske flyktninger, Bab al-Salam

ENORM KATASTROFE: Jan Egeland kaller situasjonen i Syria for den største flyktningkatastrofen i vår tid. Her fra Bab al-Salam flyktningleir i Syria nær den tyrkiske grensen.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

SV-leder Audun Lysbakken profil

– FØLG SVERIGE: – Vi bør avlaste den humanitære situasjonen så langt som overhodet mulig, sier Audun Lysbakken, som ber Norge følge etter Sverige.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Som det første landet i EU gir Sverige permanent oppholdstillatelse til syriske flyktninger. Det har det svenske Migrationsverket bestemt som en følge av at krisen i Syria har forverret seg.

Nå foreslår SV-lederen at Norge gjør som Sverige.

– Jeg mener det er veldig bra det svenskene gjør, og vi ønsker å gjøre det samme, sier Audun Lysbakken på telefon fra Flesland.

Tidligere på dagen roste generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen Sveriges initiativ, samtidig som han sa at Norge må forberede seg på å ta imot langt flere syriske flyktninger.

– SV mener Norge må forberede seg på nettopp det Jan Egeland ber oss om. Flyktningsituasjonen i Syria og landene rundt er desperat. Nabolandene har tatt en enorm belastning, og andre land må nå hjelpe til. SV ønsker å øke antall kvoteflyktninger til Norge, sier Lysbakken.

– Hvor mange kan vi ta imot?

– Vi har ikke satt noe tall for hvor mange FN-flyktninger vi bør ta imot. Jeg mener vi først bør se an hva vi eventuelt blir bedt om av FN, og ikke sette noe tak på forhånd. Her må behovet være det aller viktigste, og vi må unngå at nabolandene sin mulighet til å ta imot flyktninger bryter sammen, svarer Lysbakken.

Bart Eide: – Ikke stor forskjell

Utenriksminister Espen Barth Eide diskuterte flyktningsituasjonen med Jan Egeland i Dagsnytt 18 tirsdag.

357 syrere har søkt om asyl i Norge hittil i år. I Sverige kommer 1.000 syriske flyktninger i måneden.

– Forskjellen er ikke i politikk, men i antallet som strømmer til. De som dukker opp her, får asyl som i Sverige. Så godt som alle syrere som kommer til Norge får asyl. De har et klart beskyttelsesbehov, sa Barth Eide, som ble konfrontert med SV-lederens ønske om å følge Sverige.

– Per nå har vi ikke sett at det er nødvendig å gi dem permanent oppholdstillatelse. Vi gir opphold, og etter tre år kan de som andre få omgjort dette til permanent oppholdstillatelse, svarte utenriksministeren.

Venstre mener, i likhet med SV, at Norge bør ta imot langt flere som er på flukt fra borgerkrigen i Syria.

– Vi bør åpne for at syrere på flukt kan søke asyl i Norge selv om de ikke klarer å komme seg hit på egen hånd. Det er en forpliktelse Norge bør påta seg, i samarbeid med andre land, sier Venstres innvandringspolitiske talskvinne Guri Melby.

Høyre: Må hjelpes i nærområdene

Michael Tetzschner

– BRA NOK: Høyres Michael Tetzschner mener det norske systemet tar godt vare på syriske flyktninger som kommer til Norge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Høyres Michael Tetzschner synes ikke Norge bør gjøre det samme som Sverige.

– Hvis man ønsker å hjelpe flest mulig, er det viktigste man kan gjøre å sette Jordan, Libanon, Irak og Tyrkia i stand til å skape menneskeverdige forhold for dem som har flyktet, sier Tetzschner.

– I tillegg til dette har vi utlendingslovgivning I Norge som håndterer de asylsøkerne som måtte komme. De som har gjennomlevd borgerkrigen i Syria, oppfyller helt klart kriteriene for flyktninger. Norge tar også sin del av kvoteflyktninger, legger Tetzschner til.

– Jan Egeland mener Sverige sender et viktig signal med sin offensive holdning. Hva sier du til det?

– Det viktigste er ikke signaler som sendes, men hjelp som kommer frem. Og hjelp i nærområdene er mest nærliggende. Flyktninger hit kan ikke være hovedvirkemiddelet, påpeker Tetzschner, som mener flyktninger ikke bør være for langt borte fra landet de flykter fra.

– Når borgerkrigen blir avklart i en ikke for fjern fremtid, skal disse flyktningene tilbakeføres til sitt opprinnelsesland, sier Tetzschner.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Det har ikke vært noe tilsvarende siden 1990-tallet, sier Jan Egeland

NETT-TV: Verste flyktningkatastrofe på en halv generasjon, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

7 millioner på flukt

Jan Egeland legger vekt på signaleffekten fra våre naboer.

– Jeg synes Sverige gjør noe veldig viktig her. Ved å si at de 14.000 syrerne som er i landet skal få permanent opphold, sender de et signal til resten av Europa om å åpne sine dører for den største flyktningkatastrofen i vår tid, påpeker Egeland.

– Vi som hjelpearbeidere som står midt oppi dette, strever virkelig med å formidlet omfanget av denne katastrofen. Det har ikke vært noe tilsvarende siden 90-tallet, sier Egeland i Dagsrevyen.

Han oppfordrer Norge og Sverige til å foreslå en europeisk konferanse. Egeland ber om en spesialinnsats, og at Norge inntar en langt mer offensiv holdning.

– Denne katastrofen er så stor at ikke nødhjelp i nærområdene alene kan avhjelpe situasjonen. Vi må ha bosetting i andre land, midlertidig eller permanent. Vi trenger en europeisk konferanse. En vestlig byrdefordelingskonferanse, som jeg håper Sverige og Norge kan ta initiativ til, sier Egeland.

Flyktninger fra Syria på grensen til Nord-Irak

MILLIONER PÅ FLUKT: Flyktninger fra Syria på grensen til Nord-Irak. Fem millioner er på flukt internt i Syria, to millioner har flyktet til andre land og to millioner er i kryssilden, opplyser Flyktninghjelpens Jan Egeland.

Foto: Patrick Okello/Flyktninghjelpen

SISTE NYTT

Siste nytt