Hopp til innhold

Storbritannia godkjente eksport av nervegass-komponenter til Syria

Den britiske regjeringen godkjente i fjor eksporten av to kjemiske stoffer som kan brukes til å lage nervegassen sarin.

Deir Ezzor

Bilde fra den østsyriske byen Deir Ezzor, der regjeringstro styrker og opprørerne mandag 2. september kjempet om kontrollen.

Foto: ABO SHUJA / AFP

 Vince Cable

Den britiske næringsministeren Vince Cable ankom statsministerboligen i nummer 10 Downing Street fredag for samtaler om Syria-krisen.

Foto: Leon Neal / AFP

Den britiske næringsministeren Vince Cable må i dag svare på spørsmål i Underhuset om eksporten til Syria, skriver Independent.

Regjeringen ga i fjor et britisk selskap eksportlisens for to kjemiske substanser som kan brukes i produksjonen av sarin.

Den dødelige nervegassen sarin er gassen som USAs utenriksminister John Kerry sier ble brukt under angrepet med kjemiske våpen 21. august.

Stoffene kaliumfluor og natriumfluor ble klarert for eksport selv om borgerkrigen hadde rast i Syria i nesten ett år.

Ifølge eksportlisensen skulle stoffene brukes til å lage deler til aluminiumsdusjer og vinduskarmer i aluminium.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon i Syria

Tilhengere av president Assad demonstrerte søndag i Hatay mot et angrep fra vestlige land mot Syria.

Foto: BULENT KILIC / AFP

Skal ikke ha blitt eksportert

Det var et ikke-identifisert britisk selskap som fikk eksportlisensene 17. og 18. januar 2012.

Da EU innførte nye sanksjoner mot Assad-regimet 17. juni i fjor, skulle den også inkludert de kjemiske stoffene.

Likevel inndro ikke det britiske næringsdepartementet lisensen før over seks uker senere, 30. juli 2012.

Independent skriver at det britiske næringsdepartementet insisterer på at selv om eksportlisensene ble gitt til det ikke-identifiserte britiske selskapet i januar 2012, så ble ikke de kjemiske stoffene sendt før lisensen ble inndratt seks måneder senere.

– Slapp heldig unna

Det er Labour-representanten Thomas Docherty som i dag stiller spørsmål til næringsminister Vince Cable i Underhuset.

– Det virker som om det er et tilfelle hårreisende sløvhet og at regjeringen var veldig heldige som unngikk at disse kjemikaliene ikke ble sendt til Syria, sier Docherty.

Labours næringspolitiske talsmann Chuka Umunna sier at det er en lettelse at de kjemiske stoffene aldri ble sendt til Syria.

– I lys av at president Assad i 2012 allerede i mange måneder hadde undertrykket indre opposisjon og etterretningsopplysninger tyder på at bruk av kjemiske våpen ved flere tilfeller, kreves det en full forklaring på hvorfor det ble tillatt å eksportere disse kjemiske stoffene i første omgang. sier Umunna til Independent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Opprørsstyrker i Syria

Opprørsstyrker i den østsyriske byen Deir Ezzor skjøt mandag mot regjeringsstyrker som hadde forskanset seg i et industriområde.

Foto: ABO SHUJA / AFP

Russland skeptiske til bevisene

USAs utenriksminister John Kerry la fredag fram etterretningsinformasjon som han mener viser at Syria brukte Sarin i angrepet 21. august.

Kerry sa at det var funnet spor av sarin i prøver tatt hår og blod fra ofrene for angrepet som ifølge USA kostet over 1400 mennesker livet.

Mandag stilte imidlertid den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov. spørsmål ved bevisene.

– Hva vi har blitt vist, både tidligere og nå nylig, av våre amerikanske partnere i tillegg til britene og franskmennene, er overhodet ikke overbevisende, sa Lavrov mandag.

USAs president Barack Obama reiser denne uken til Europa, der han skal være med på G-20-landenes toppmøte i russiske St Petersburg.

Fogh Rasmussen: – Kan ikke ignoreres

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, sa på sin månedlige pressekonferanse at angrepet med kjemiske våpen ikke kan ignoreres.

– Jeg mener at det er enighet om at vi trenger en fast internasjonal reaksjon for å unngå at kjemiske angrep skjer i fremtiden. Det vil sende et farlig signal til diktatorer over hele verden om vi står på sidelinjen og ikke reagerer, sa Fogh Rasmussen.

Den tidligere danske statsministeren sa også at han følte seg sikker på at det er regimet til president Assad som sto bak angrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt