Hopp til innhold

Snikskyttere skyter mot FN-inspektører

Snikskyttere skal ha løsnet skudd mot FNs våpeninspektører i Damaskus. To granater skal også ha landet nær hotellet Four Seasons hvor inspektørene holder til.

Bilkolonne med FN-inspektører som forlater hotellet Four Seasons i Damaskus

Bilkolonnen med FN-inspektørene kjørte fra hotellet Four Seasons i Damaskus like før granatnedslaget kom.

Foto: KHALED AL-HARIRI / Reuters

Ukjente snikskyttere skal ha skutt mot FN-inspektører mandag. Dermed er etterforskningen av angivelig bruk av kjemiske våpen i Damaskus midlertidig satt på vent, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Det første kjøretøyet med etterforskningsteamet ble skutt mot flere ganger med vilje av uidentifiserte snikskyttere, sier FNs talsmann Martin Nesirky til nyhetsbyrået.

Tidligere i dag landet to granater nær hotellet Four Seasons hvor inspektørene oppholder seg.

Hotellet ligger i en velstående del av den syriske hovedstaden.

FN-inspektørene, som er i landet for å undersøke anklagene om bruken av kjemiske våpen medfører riktighet, hadde forlatt hotellet da granatnedslaget kom.

– Det er helt forkastelig. Det er svært viktig at alle parter, både myndighetene, men også opposisjonen, nå lar inspektørene gjøre jobben sin, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

– Er en krigsforbrytelse

Hotellet Four Seasons i Damaskus

Hotellet Four Seasons i Damaskus.

Foto: KHALED AL-HARIRI / Reuters

Inspektørene fikk i går tillatelse til å inkludere det angivelige siste angrepet i utkanten av Damaskus i sine undersøkelser.

– Det er viktig at det nå etableres en felles forståelse av hva som skjedde og ikke minst hvem som står bak, sier Espen Barth Eide.

Nyhetsbyrået Reuters har snakket med en person som bor like ved Four Seasons-hotellet og han forteller at en av granatene landet like ved hotellet.

Ifølge statlig syrisk tv var granatene amatørprodusert og avfyrt av terrorister, som er betegnelsen statlig media bruker om de som gjør opprør mot Assad-regimet.

Tre personer skal være skadet i angrepet.

Bruk av kjemiske våpen er en krigsforbrytelse, enten det er den ene eller andre siden som står bak, og det må få konsekvenser for de ansvarlige, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.