Hopp til innhold

Syria: – Sikrer prøver fra de døde som bevis

Syriske opposisjonelle opplyser at de er i gang med å sikre seg hud-, hår- og blodprøver fra de døde som bevis på at det har vært et kjemisk angrep.

Aktivister ved lik etter påståtte angrep med kjemiske våpen ved Damaskus, Syria

VIL SAMLE PRØVER FRA DE DØDE: Syriske aktivister undersøker lik som angivelig skal være ofre for nervegassangrepet i Ghouta-regionen.

Foto: Bassam Khabieh / Reuters

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil gruppen forsøke å få overlevert disse til FN-inspektørene som holder til på et hotell i Damaskus, kun få mil unna bydelen hvor det påståtte angrepet fant sted.

Reuters har snakket med en av dem som er i gang med arbeidet og ifølge ham har de vært i telefonkontakt med FN-inspektørene som opplyser at de vil forsøke å smugle prøvene inn til dem.

Russland: – Har bedt Assad om tilgang

Sergej Lavrov

SKAL HA SNAKKET MED ASSAD: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov har vært på tråden både til sin syriske og amerikanske kollega.

Foto: THOMAS KIENZLE / Afp

Tidligere fredag ble det kjent at Russland ber president Bashar al-Assad og hans ministre samarbeide med FN-inspektørene, slik at de får gransket det påståtte angrepet med kjemiske våpen.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov har i formiddag norsk tid vært i kontakt med sin amerikanske kollega John Kerry.

Lavrov skal ha opplyst at han rett etter at anklagene om at det syriske regimet hadde brukt kjemiske våpen mot en av de opprørskontrollerte bydelene i Damaskus, kontaktet den syriske regjeringen og bad dem samarbeide fullt og helt med FN-inspektørene som allerede er i landet for å granske tre tilsvarende påstått angrep i vår. Ingen av de tre hadde tilsvarende dødstall som det siste påståtte.

– Det er nå opp til opposisjonen om å gi fri og sikker tilgang til området for FN-inspektørene der det påståtte angrepet fant sted, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Samtidig mener russerne at det ligger en tydelig provokasjon bak det som nå kommer frem av bilder og vitneskildringer fra bydelen Ghouta i utkanten av Damaskus.

Den amerikanske og russiske utenriksministeren er like fullt enige om behovet for en uavhengig gransking av påstandene, for å finne ut om kjemiske våpen virkelig har blitt brukt og hvem som eventuelt står bak.

FN-sjefen: Forbrytelser mot menneskeheten

Den svenske FN-inspektøren Åke Sellström, som leder gruppen av FN-eksperter som er i Syria, skal ha vært i møter med representanter for den syriske regjeringen – hvor han skal ha diskutert det påståtte angrepet i mars og anklagene om et nytt angrep.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier at hvis noen av partene i Syria-konflikten har tatt i bruk kjemiske våpen, så bør det få alvorlige konsekvenser.

– Enhver bruk av kjemiske våpen, overalt, av alle, under enhver omstendighet, vil være brudd på folkeretten. Og en slik forbrytelse mot menneskeheten bør få alvorlige konsekvenser for den som står bak, sa FN-sjefen.

(Saken fortsetter under videoen.)

Den svenske lederen for FNs våpeninspektører er i forhandlinger med den syriske regjeringen for å få tilgang til området for det påståtte kjemiske angrepet før i dag. Flere hundre mennesker, blant dem mange barn, skal være drept i Damaskus.

SE VIDEO: FN krever tilgang til områdene hvor det skal være brukt kjemiske våpen.

Kina ikke like sikker

Russland, som har store militære interesser i landet, er Syrias nærmeste allierte internasjonalt sammen med Iran. I FN er Kina også svært viktig, gitt at de av egne hensyn går imot alle forsøk på internasjonale reaksjoner og krav.

Torsdag krevde flere lands utenriksministre at hvis FN ikke klarer å reagere, krever det at andre land tar saken i egne hender. I dag forsøker Kina å kjøle ned ropet på handling.

Kinesiske myndigheter understreker at ingen internasjonale aktører må dra for raske konklusjoner om hva som har skjedd i Syria.

– Vi tror at før etterforskningen viser hva som virkelig har skjedd, så må alle parter unngå å predikere utfallet av etterforskingen, skriver det kinesiske utenriksdepartementet på sine nettsider.

Også Russland advarer sine europeiske naboer mot presset som nå pågår, blant annet mot FNs sikkerhetsråd.

Ifølge russiske offisielle kilder har Russland allerede før en ny diskusjon i FN tatt et standpunkt hvor de er imot all bruk av makt mot regimet i Damaskus, slik Frankrike og Tyrkia går i bresjen for.

USAs president Barack Obama sier i et ferskt intervju med CNN at anklagene om det siste angrepet synes mer alvorlig enn tidligere anklager.

– Det vi har sett hittil tyder på at det har foregått noe som er svært bekymringsfullt, og vi er i kontakt med svært mange om saken, sier Obama.

Han har tidligere sagt at hvis regimet tyr til bruk av kjemiske våpen vil dette være å krysse en rød linje, og at det kan utløse maktbruk fra det internasjonale samfunnet – og USA.

Obama ville ikke svare direkte da han ble minnet om «den røde linjen», men sa at han kom ikke til å bringe USA inn i en ny, ugjennomtenkt krig.

Han mente at enkelte som tar til orde for at USA må ta ledelsen i en militær inngripen i Syria, har urealistiske forventninger om at dette skal få en slutt på konflikten, som startet med krav om demokrati og som har endt i en bitter og sekterisk borgerkrig.

Nytt håp for Syria-konferanse?

Spesialutsending for FN og Den arabiske liga, Lakhdar Brahimi, mener meldingene om et mulig angrep med kjemiske våpen bør framskynde prosessen med å få til en Syria-konferanse.

Russland og USA har lenge vært i samtaler for å få til en konferanse der mulige løsninger for Syria skal diskuteres.

Arbeidet med å få til en slik samling har imidlertid stått stille de siste månedene.

SISTE NYTT

Siste nytt