Hopp til innhold

Berlusconi dømt i høyesterett

Italias høyesterett opprettholder fengselsstraffen for skattesvindel mot tidligere statsminister Silvio Berlusconi.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi er rukket å bli 76 år.

Foto: Gregorio Borgia / AP

Berlusconi ble i fjor dømt til fire års fengsel, hvorav ett ubetinget, for skatteunndragelser gjennom TV-konsernet Mediaset.

Han anket, men høyesterett opprettholdt torsdag dommen på fire års fengsel, hvorav ett år ubetinget.

I den opprinnelige dommen ble Berlusconi også dømt til fem års utestengelse fra italiensk politikk, men høyesterett gir i dag ordre om at utestengelsen skal vurderes på nytt.

Høyesterett var Berlusconis siste sjanse til å få fengselsdommen omgjort.

Utenfor rettsbygningen hadde Berlusconi-motstandere samlet seg. Noen av dem feiret høyesteretts avgjørelse med å åpne en champagneflaske og holde opp plakater med bilde av Berlusconi bak lås og slå, samt teksten: «Dette er slik vi vil se Berlusconi».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter i Roma

Demonstranter utenfor høyesterett i Roma torsdag. På banneret står det: «Ingen er mer like enn andre. Ikke du heller».

Foto: Riccardo De Luca / AP

Må fratas immuniteten

Selv om høyesterett opprettholdt dommen, er det ikke klart om Berlusconi faktisk må i fengsel.

Først må det italienske senatet frata ham den parlamentariske immuniteten.

Det kan ifølge nyhetsbyrået AFP ta både uker og måneder.

Dessuten er det svært sjelden at personer over 70 år må sone kortere fengselsdommer i Italia. Med sine 76 år er Berlusconi godt over grensen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP kan det bli snakk om ett år med samfunnstjeneste eller i husarrest.

Berlusconis advokater gir seg ikke

Når dommen nå er opprettholdt av høyresterett, er det uansett den første endelige dommen mot Berlusconi, som har vært innblandet i en rekke rettssaker tidligere.

Berlusconis advokater kaller torsdag kveld dommen mot den tidligere statsministeren for urettferdig og sier de nå skal undersøke om det er mulig å anke videre.

– Vi skal vurdere hver mulighet, inkludert EUs institusjoner, for å sikre at denne urettmessige dommen blir radikalt endret.

Regjeringen kan falle

Høyesteretts avgjørelse kan få konsekvenser for statsminister Enrico Lettas regjering, skriver NTB. Han er avhengig av støtte fra Berlusconis høyreparti PDL i nasjonalforsamlingen.

Berlusconi har sagt at resultatet av rettssaken ikke skal få konsekvenser for regjeringen, men mange tror utfallet blir et annet, ifølge avisen Financial Times.

Flere i Berlusconis parti har sagt at de vil sørge for regjeringens fall dersom dommen opprettholdes.

– Er som Berlinmurens fall

Peppe Grillo, komikeren og protestpolitikeren som leder Femstjernersbevegelsen, skriver på sin blogg torsdag kveld i et innlegg som heter «Berlusconi er død. Leve Berlusconi!», at dommen mot Berlusconi er som Berlinmurens fall.

– Berlinmuren delte Tyskland i 28 år. Det har vært en mur i Italia som har atskilt oss fra demokratiet. I dag har denne muren falt, skriver Grillo.

Italias president Giorgio Napolitano var raskt ute med en uttalelse torsdag kveld, hvor han oppfordrer til ro og samhørighet. Han ber også om tillit til og respekt for domstolen.

SISTE NYTT

Siste nytt