Hopp til innhold

Rajoy forsøker å berge seg

Spanias statsminister Mariano Rajoy innrømmer for første gang at det ble utbetalt penger i forbindelse med korrupsjonssaken som rir partiet PP, ham selv og landet. Men alt er lovlig og hvitt, ifølge Rajoy.

Mariano Rajoy på vei opp til talerstolen i nasjonalforsamlingen

Talen om korrupsjonssaken til Mariano Rajoy var imøtesett med spenning, både fra politikere og presse.

Foto: DANI POZO / Afp

Opposisjonen krever at statsministeren går av og et folk på sparebluss har vist sitt sinne gjennom store gateprotester, i kjølvannet av skandalen knyttet til regjeringspartiet PP og dets tidligere kasserer Luis Bárcenas.

Bárcenas skal ha forvaltet en «smørekasse» på mange millioner euro som toppene i PP fikk utbetalt penger fra.

Kopier av kassererens regnskapsbok, som er publisert i de spanske avisene El Pais og El Mundo, viser at blant de mange PP-navnene i Bárcenas regnskapsføring figurerer også statsministerens navn gjentatte ganger.

– Jeg gjorde en feil og fortsatte å stole på noen som vi nå vet ikke fortjente tilliten, sa Rajoy til de spanske folkevalgte, da han for første gang innrømmet noe som helst befatning med regnskapsaffærene til PP-kassereren.

Mariano Rajoy

Det var en presset statsminister som møtte til det hasteinnkalte møtet i nasjonalforsamlingen.

Foto: DANI POZO / Afp
Alfredo Perez Rubalcaba

Opposisjonsleder Alfredo Perez Rubalcaba holder fast på at statsministeren har løyet.

Foto: DANI POZO / Afp

Han har inntil nå nektet å uttale Bárcenas navn offentlig og har ordknapt avvist alle anklager, også i nasjonalforsamlingen. Partiet på sin side har kalt kopiene som er offentliggjort i avisene for falske.

Det var ikke før opposisjonen truet med å reise mistillitsforslag at Rajoy gikk med på å forklare seg for de folkevalgte.

Rajoy sa da han startet sin tale i dag at han ønsker å motbevise «alle løgnene, manipulasjonene og de ondsinnede insinuasjonene» som er fremsatt i saken.

– Penger for utført arbeide

Statsministeren avviser blankt at han har mottatt ulovlige utbetalinger.

– Pengene ble betalt til personer i PP som betaling for utført arbeide, i tillegg til den faste lønnen, hevdet Rajoy.

For egen del insisterer Rajoy at han har betalt skatt og alle sosiale avgifter på alle inntekter han har hatt. Og han benekter at han har mottatt ulovlige betalinger.

Spansk presse har avslørt at den uoffisielle partikassen som Luis Bárcenas styrte ved siden av den offisielle var på 48 millioner euro, og attpåtil plassert på en bankkonto i Sveits.

Pengene skal ha kommet fra ulike spanske entreprenørselskaper og var i strid med spanske partifinansieringslover.

Da Luis Bárcenas forklarte seg i retten i den opprinnelige korrupsjonssaken, som han i juni ble dømt til fengsel for, fortalte han at statsminister Rajoy og partiets nestleder Maria Dolores de Cospedal var blant dem han pleide å utlevere kontanter til fra den hemmelige partikontoen i Sveits.

Både Rajoy og de Cospedal har beskyldt Bárcenas for «utpressing».

Den konservative avisen El Mundo har regnet ut at Rajoy sannsynligvis har fått utbetalt 343.700 euro, ut fra summene som er notert i regnskapsbøkene. Hvert år fra 1999 til 2008 skal Rajoy ha fått pluss/minus 25.200 euro.

I regnskapsbøkene – i hvert fall slik de fremkommer i spanske aviser – var navn på mottaker, datoer og utbetalt beløp sirlig ført i kolonner år for år. Det samme gjaldt giverne av pengene.

Rajoy fastholdt i dag at bevisene som spansk presse hevder å sitte på er falskneri. Det til tross for at Bárcenas nylig innrømmet at det er hans håndskrift i bøkene, noe han først nektet på.

Det skal understrekes at verken spanske politi eller spanske skattemyndigheter har kommet med bekreftelser om opplysningene i saken stemmer.

Sendte sms

Rajoy har ledet Partido Popular siden 2004, men har gjennom nærmere to tiår vært en av partiets mest sentrale politikere. Bárcenas på sin side var kasserer fra 1990 til 2009.

Selv om partilederen og st offentlig nektet å kommentere Bárcenas, skal han ha sendt den tidligere partikassereren flere sms'er i perioden mai 2011-mars 2013, offentliggjort i El Mundo i sommer. Det var etter at kassereren var pågrepet og etter at etterforskningen av mulig korrupsjon tilknyttet PP var i full gang.

En av meldingene fra januar i år lød: «Luis, jeg forstår. Vær sterk. Jeg ringer deg i morgen. Klem.»

I dag kalte statsministeren Bárcenas en kriminell.

– Du må gå av

For Spania, som fortsatt sliter tungt økonomisk, er alt som bidrar til å undergrave Rajoys legitimitet, ødeleggende for regjeringens arbeid med å få landet ut av krisen.

Og Rajoy nekter å trekke seg fra statsministerposten.

– Ingenting i denne saken har ikke og vil fortsatt ikke hindre meg å styre landet videre, sa statsministeren.

Det samme mener ikke opposisjonen, som beskylder Rajoy for å lyve for landet.

– Du fortalte ikke sannheten da du sa at alle anklager var falske. Du skader Spania og av den grunn ber jeg deg om å gå av, sa opposisjonsleder Alfredo Perez Rubalcaba etter at Rajoy hadde holdt sin tale.

– Jeg ber om at du trekker deg i solidaritet med ditt land, som ikke har råd til å ha en leder som deg nå, sa Rubalcaba.

Utviklingen i Spania følges med argusøyne av EU-kolleger, som frykter at landet kan gå økonomisk over ende ved en ny regjeringskrise.

Spanske politiske eksperter tror det skal mye til for at Rajoy gir etter for kravet. Det er ingen tradisjon i Spania for politiske avganger utenom valg.

SISTE NYTT

Siste nytt