Hopp til innhold

Denne flyktningleiren har på ett år blitt Jordans fjerde største «by»

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hver dag kommer det flere tusen syriske flyktninger til Zaatari-leiren i Jordan. Satellittbilder viser den ett år gamle leirens eksplosive ekspansjon.

– Flyktningkrisen i Syria er nå den verste krisen verden har opplevd siden folkemordet i Rwanda i 1994.

Det uttalte FNs flyktningkommissær Antonio Guteres for omtrent en uke siden.

Cirka fem tusen mennesker dør hver måned i den stadig forverrende situasjonen i Syria. I tillegg kommer de som forsøker å slippe unna.

Les også:

Jordans «fjerde største by»

Nesten 1,8 millioner mennesker er registrert som flyktninger i Syrias naboland. Mange av dem flykter over grensen til Jordan, til flyktningleiren Zaatari.

Siden den ble åpnet i fjor har den ifølge FNs flyktningorganisasjon UNHCR rukket å bli befolket av 132 176 individer. Det gjør at den i teorien kvalifiserer til å være Jordans fjerde største by.

Saken fortsetter under bildet.

Oversiktsbilde over flytningleiren Zaatari i Jordan

Oversiktsbilde over flyktningleiren Zaatari i Jordan.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Hvert 14. sekund krysser en syrisk flyktning grensen til et naboland. Mellom to og tre tusen nye flyktninger kommer til Jordan hver eneste dag.

Les også:

Mer brutal konflikt

På verdens flyktningdag 20. juni besøkte Norges utenriksminister Espen Barth Eide Zaatari sammen med FNs høykommissær for flyktninger António Guterres og filmstjernen Angelina Jolie, som er spesialutsending for FN.

Formålet var å sette søkelyset på situasjonen for de syriske flyktningene og for nabolandene – som har fått et stort og voksende problem i fanget.

Jolie bad innstendig FNs sikkerhetsråd komme til enighet om Syria, for å få satt en stopper for konflikten som nå er blitt mer og mer brutal og mer og mer bitter.

Se video av Jolies appell nederst i saken.

Barth Eide erkjenner at det internasjonale samfunnet ikke gjør nok for å hjelpe de syriske flyktningene.

– Ingen bidrar nok, selv om Norge bidrar med mye og vi nettopp har bestemt å bidra med enda mer. Men her er det både spørsmål om å skaffe nok penger, og det er en av grunnene til at vi er her nå, for å sette søkelyset på dette, sier Barth Eide.

Saken fortsetter under bildet.

Angelina Jolie og Espen Barth Eide på besøk i Zaatari.

Angelina Jolie og Espen Barth Eide på besøk i Zaatari.

Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters

150 millioner er ikke nok

FN, Libanon og hjelpeorganisasjoner har til sammen bedt om 10 milliarder kroner for å kunne ta imot og hjelpe flyktningene fra Syria.

Norge gir til sammen 150 millioner kroner, og 50 av disse skal brukes til ren humanitær hjelp og betegnes som friske penger.

– Men det er fortsatt ikke nok ressurser til å håndtere flyktningkatastrofen som krigen i Syria har blitt. Flyktningstrømmen her er langt større enn alle krigene på Balkan til sammen, og det allerede etter to år. Og det er mye som tyder på at dette kommer til bli enda verre.

Les også: Hver natt krysser 1000 syrere grensa til Jordan

- Sett til side forskjellene deres, gå sammen for å stoppe volden og få diplomatiet til å lykkes, sier Angelina Jolie med adresse til verdens ledere. Hollywood-skuespilleren kom med appellen under sitt besøk i Jordans største flyktningeleir for syriske flyktninger. Norges utenriksminister Espen Barth Eide er også til stede.

Se Jolies appell – og bilder av syriske flyktninger i Jordan

SISTE NYTT

Siste nytt