Hopp til innhold

– Dommen er langt på overtid

Islamistleder Ghulam Azam er dømt til 90 års fengsel i Bangladesh for krigsforbrytelser. – Dommen er langt på overtid, mener Bangladesh-forsker Arild Engelsen Ruud.

Demonstranter mot Azam

Folk som kjempet for å frigjøre Bangladesh fra Pakistan under krigen i 1971 demonstrerte mot Ghulam Azam utenfor rettsbygningen i Dhaka i dag.

Foto: MUNIR UZ ZAMAN / Afp

Den 91 år gamle Ghulam Azam slapp unna dødsstraffen mange hadde ventet han ville bli idømt. Men i formiddag ble den tidligere lederen for islamistpartiet Jamaat-e-Islami i Bangladesh dømt til 90 år i fengsel for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under frigjøringskrigen i Bangladesh i 1971.

Arild Engelsen Ruud

Arild Engelsen Ruud, professor i Sør-Asia-studier ved Universitetet i Oslo

Foto: UiO

Dommen falt i en spesialdomstol i hovedstaden Dhaka som tar for seg oppgjøret 42 år etter at Bangladesh frigjorde seg fra Pakistan.

– Rettssprosessen går litt over stokk og stein, og alle rettssprinsipper blir kanskje ikke fulgt. Men det er ikke noe tvil om at Azam er skyldig i det han nå er dømt for, sier professor i Sør-Asia-studier ved Universitetet i Oslo, Arild Engelsen Ruud, til NRK.no.

– Hadde ikke latt Quisling få holde på slik

Engelsen Ruud mener det er veldig spesielt at det har gått så mange år før Bangladesh tok et oppgjør med de grove overgrepene som ble begått under frigjøringskrigen. Ifølge myndighetene i Bangladesh ble tre millioner mennesker drept og 200.000 kvinner voldtatt av den pakistanske hæren og deres lokale støttespillere under den ni måneder lange krigen. Uavhengige forskere mener tallet på drepte var rundt 500.000.

– Mange av dem som var profilerte ledere av væpnede grupper som drepte, torturerte og voldtok har vandret fritt rundt og vært politiske ledere i 40 år og fått stadig mer politisk innflytelse i landet, sier Engelsen Ruud.

– Det har mange vært opprørt over, og nå tas det endelig et oppgjør med dette, sier han.

– At Ghulam Azam har fått lov til å delta politisk i alle disse årene er jo ganske oppsiktsvekkende. Vi hadde aldri latt en Quisling eller Rinnan få holde på på denne måten her i Norge, sier Engelsen Ruud.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ghulam Azam

Islamistleder Ghulam Azam ble eskortert av politiet inn i rettssalen i Dhaka. Azam sitter fengslet i et sykehus, der han behandles for helseplager.

Foto: Ap

– Villige til å dø for islam

Til sammen fem islamister har blitt dømt for lignende forbrytelser i Bangladesh siden januar i år. I samme periode har over 100 mennesker blitt drept i opptøyer knyttet til disse dommene.

Arild Engelsen Ruud venter at islamistene vil fortsette sin kamp for å få domstolen nedlagt og sine ledere frigitt. Jamaat-e-Islami er godt organisert, mye penger og har mange unge menn i rekkene.

– Det står masse islamister klare til å løpe ut i gatene og kaste brannbomber, sier Engelsen Ruud.

– Mange aktivister er villige til å dø for islam, sier han.

Upopulær regjering tjener på konflikten

Islamistenes fremste våpen har de siste månedene vært å ramme økonomien gjennom en lang rekke generalstreiker. Streikene har vært så mange at Engelsen Ruud mener de nå har begynt å miste noe av sin effekt. Men de klarer fremdeles å ramme blant annet tekstilindustrien, som er landets viktigste inntektskilde.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Protester mot rettssoppgjøret

Tilhengere av islamistpartiet Jamaat-e-Islami har gjennomført en rekke demonstrasjoner og generalstreiker de siste månedene, i protest mot at lederne deres blir dømt for grove forbrytelser under frigjøringskrigen i 1971.

Foto: ANDREW BIRAJ / Reuters

Det kontroversielle rettsoppgjøret har fått konflikten mellom det sekulære og det religiøse Bangladesh frem i dagen. Dette har regjeringen mye å tjene på, mener Engelsen Ruud.

– Regjeringen har vært rammet av mange skandaler de siste årene og blitt veldig upopulære. Jo mer uro det er rundt islamistene og jo farligere de synes å være, jo flere vil flokke til regjeringspartiet og stemme på dem når det blir valg i løpet av vinteren, sier han.

Kontroversiell rettssprosess

Under frigjøringskrigen i 1971 utførte begge sider i konflikten store overgrep, forteller Engelsen Ruud. Nettopp det at bare taperne av krigen blir stilt for retten gjør rettsoppgjøret kontroversielt, mener han. Mange som kjempet mot en løsrivelse fra Pakistan ser på dette som urettferdig. Likevel er det helt på sin plass at Ghulam Azam i dag ble dømt, sier Engelsen Ruud.

– Det er ikke tvil om at folk som Azam er skyldig i betydelig grad av vold og krigsforbrytelser under frigjøringskrigen. Det er også den andre siden, men det gjør ikke hans egne forbrytelser noe mindre, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt