Hopp til innhold

Egyptisk TV: ElBaradei er ikke utpekt som statsminister

Den liberale politikeren Mohamed ElBaradei skal likevel ikke være utpekt som statsminister i en ny overgangsregjering i Egypt, melder egyptisk TV.

EGYPT-PROTESTS-ELBARADEI Handout picture showing Egypt's interim President Mansour meeting opposition leader and former U.N. nuclear agency chief Mohamed ElBaradei at El-Thadiya presidential palace in Cairo

Lørdag hadde Mohamed ElBaradei (t.v.) et møte med Egypts interimspresident Adli Mansour.

Foto: HANDOUT / Reuters

Lørdag kveld opplyste en kilde ved presidentens kontor at ElBaradei blir statsminister i en ny overgangsregjering i Egypt. Islamistpartiene reagerte kraftig på dette.

En talsmann for myndighetene sier sent lørdag at det ligger flere muligheter åpne for hvem som blir midlertidig statsminister, skriver NTB.

Ifølge talsmannen må motstanden mot ElBaradei tas med i betraktningen, men en kilde sier til nyhetsbyrået AFP at ElBaradei vil være det logiske valget.

– Ikke fastsatt noen dato

På en TV-sendt pressekonferanse opplyte talsmannen også at det ikke er fastsatt noen dato for når den midlertidige statsministeren skal tas i ed.

Han sa også at Det muslimske brorskap vil kunne delta i nyvalget som er del av veikartet til hærledelsen.

Det ytterliggående salafistpartiet al-Nour støtter ikke ElBaradei som statsminister.

– Nominasjonen er i strid med veikartet

Partiet har hittil stilt seg bak kuppet mot Morsi, men truer nå med å trekke seg fra samarbeidet med landets nye makthavere.

– Nominasjonen av ElBaradei er i strid med veikartet som politiske og nasjonale maktgrupper er blitt enige med general Abdel Fattah al-Sisi om, sier nestleder Ahmed Khalil i al-Nour til avisa Al-Ahram.

ElBaradei er tidligere leder i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). I 2005 mottok han Nobels fredspris på vegne av organisasjonen. Han forlot IAEA i 2009.

Siden revolusjonen i Egypt i 2011 har ElBaradei markert seg som en ledende opposisjonspolitiker, og han har vært favoritt til statsministerposten etter denne ukas kupp.

SISTE NYTT

Siste nytt