Hopp til innhold

Slik ville FBI etterforske WikiLeaks fra Island

Ved hjelp av en 18 år gammel WikiLeaks-frivillig fra Island skal FBI ha forsøkt å komme under huden på Julian Assange.

Julian Assange holder rundt Sigurdur Thordarson

FRA INNSIDEN: Sigurdur Thordarson var frivillig i WikiLeaks og til tider tett på grunnlegger Julian Assange. Det hevder han nå at FBI forsøkte å utnytte, blant annet ved å be ham gå med skjult opptaker.

Foto: Privat / Sigurdur Thordarson

NRK.no har fått tilgang til store mengder epost-korrespondanse og nettsamtaler mellom den tidligere WikiLeaks-frivillige Sigurdur «Siggi» Thordarson (nå 20) og det han hevder er amerikanske FBI-agenter.

Thordarson hevder overfor NRK at e-postene og samtalene er bevis på at han over en periode på nesten ett år, fra august 2011 til juli i fjor, jobbet som informant for FBI.

– Oppsøkte USAs ambassade

Sigurdur Thordarson var en del av WikiLeaks fra februar 2010 til andre halvår av 2011 da han forlot organisasjonen, mistenkt blant annet for å ha forsøkt å svindle varslernettstedet for flere tusen kroner.

Passet til Julian Assange (sladdet)

PASSET: Denne kopien av passet til Julian Assange skal den islandske mannen ha hatt med seg da han møtte opp på USAs ambassade på Island.

Thordarson skal ha møtt FBI-agentene flere ganger i Europa og USA. Han skal også ha fått 5000 dollar kontant etter å ha gitt etterforskerne tilgang til flere tusen hemmelige WikiLeaks-dokumenter.

E-postkorrespondansen NRK.no har fått tilgang til strekker seg fra september 2011 til juli 2012 og inneholder en rekke meldinger, blant annet om fire angivelige møter som skal ha funnet sted mellom islendingen og de to FBI-agentene.

Islendingen hevder han selv tok kontakt med amerikanske myndigheter første gang natt til 23. august 2011.

– Midt på natten sendte jeg den amerikanske ambassaden på Island en e-post med budskap om at jeg kunne ha informasjon om en pågående etterforskning i USA, sier Thordarson til NRK.

Hemmelige møter

Han hevder videre at han bare noen timer senere ble oppringt av en person fra ambassaden, som avviste at WikiLeaks var under etterforskning av USA.

– Jeg svarte at vi begge visste godt at det ikke stemte, og at jeg ønsket å møte ham for å gi ham den informasjonen jeg satt på, forklarer Thordarson.
Islendingen dro til ambassaden. I hånden hadde han en kopi av det som skal være passet til Julian Assange.

Passet til Kristinn Hrafnsson

HRAFNSSON: Også passet til den andre personen som uttaler seg på vegne av WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, skal være på harddiskene som ble gitt til FBI.

Foto: Privat / Sigurdur Thordarson

– Jeg viste dem at jeg ikke var noen islandsk tenåring som forsøkte å lure dem. Jeg visste fram passet som et bevis på at jeg hadde tilgang til WikiLeaks, sier han til NRK.

Han skal ha blitt fortalt at det ville ta dager før han ble kontaktet igjen, men under et døgn senere skal den da 18 år gamle islendingen ha blitt bedt om å møte på ambassaden på nytt. Denne gangen skal en av sikkerhetsoffiserene ha bedt ham om å bli med til Reykjavik sentrum.

Les også: Slik forklarer han hvorfor han gikk til FBI

Han forteller at han ble eskortert til et konferanserom på et hotell. Der skal sikkerhetsoffiseren ha sagt farvel før to personer som presenterte seg som FBI-agenter kom inn i rommet.

– De spurte om enkeltpersoner knyttet til WikiLeaks, de ville vite hvor organisasjonen har sine servere, hvordan sikkerheten er både teknisk og fysisk. De ville vite så mye som mulig, sier han.

Ifølge Thordarsson var det tydelig at etterforskerne var spesielt interessert i Julian Assange.

– De spurte om Assange hadde kontakt med ulike personer, de spurte om Sverige-saken, de spurte om Bradley Manning og hvilke andre frivillige i WikiLeaks han hadde kontakt med.

Lekkasjer fra WikiLeaks

STORE MENGDER: Harddisker som denne skal ha blitt gitt til FBI. På dem skal det ha ligget store mengder informasjon. Noe av det NRK har fått se er passene til sentrale personer, spesifiserte telefonregninger og loggført internkommunikasjon.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Lekket interne dokumenter

NRK sitter på flere bilder og videoer som viser at Thordarson hadde tilgang til varslernettstedets innerste sirkel.

Blant annet private bilder av Thordarson og Assange fra Ellingham Hall, godset der WikiLeaks-toppen satt i husarrest fra desember 2010.

På flere av videoene filmer Thordarson seg selv, for så å rette kameraet mot Julian Assange.

Det finnes også flere bilder av de to sammen i Storbritannia i 2011.

Loggføring av nettprat NRK har kjennskap til, skal vise at den unge islendingen også hjalp varslernettstedet med å publisere de såkalte ambassadedokumentene da de ble lekket i november 2010.

Alt materialet skal han ha gitt amerikanske myndigheter tilgang til.

I tillegg skal han ha overlevert en mengde dokumenter knyttet til driften av lekkasjeorganisasjon, blant annet:

  • Passene til flere av de sentrale personene i WikiLeaks.
  • Dokumentasjon på pengebruk, inkludert utbetalinger fra organisasjonen til Julian Assange sine personlige kontoer.
  • Spesifiserte telefonregninger, med både forbruk og samtaleinformasjon.
  • Lister med kontaktinformasjon til personer WikiLeaks kommuniserte med, blant annet svært mange journalister.

– Overleverte harddisker

Etter det første angivelige møtet på Island skal Thordarson ha gått med på å bli med FBI til Danmark der samtalene om WikiLeaks og Assange fortsatte. Ifølge ham tok han et vanlig rutefly fra Keflavik til København sammen med FBI-agentene.

– De sendte tilbake sitt eget fly til USA for å lure islandske myndigheter, hevder Thordarson.

Les også: Islands innenriksminister bekrefter at FBI fløy til Island

Mellom møtene i utlandet kommuniserte Thordarson med det han hevder er FBI-agentene på nettet.

Under et møte i Aarhus i Danmark i mars 2012 overleverte han åtte harddisker han hevder å ha fått kvittering for.

– De sa at de ønsket dataene jeg hadde om Wikileaks. Etter hvert fikk de åtte ulike harddisker fulle av bilder, videoer, nettpratlogger og annen informasjon, sier Thordarson.

– De sa de ville ha alt, sier han.

– Nektet skjult opptak

Angivelig fra FBI for overlevering av harddisker

MOTTATT: Ifølge Thordarson fikk han denne kvitteringen fra FBI da han ga fra seg harddisker til etterforskerne.

Foto: Privat / Sigurdur Thordarson

Av kommunikasjonen på epost, der både det som skal være FBI og Thordarson opererte under pseudonymer, går det fram at islendingen etter hvert blir mer og mer frustrert over mangel på respons.

Det er også tydelig at han trenger penger.

Den 9. november 2011 skriver han på epost:

– Kan dere hjelpe meg med penger ?

Selv om han skal ha møtt agentene fem ganger og overleverte store mengder data, sier han at han «bare» fikk betalt 5000 dollar i kontanter.

På spørsmål om hvorfor han ble ansett som viktig for FBI, svarer 20-åringen at de ville utnytte at han i en periode hadde direkte tilgang til Julian Assange.

– På et tidspunkt ønsket de at jeg tok på meg en skjult opptaker og dro inn i Ellingham Hall, forteller han:

– Jeg nektet. For meg var det galt å skape ny informasjon, men jeg ville gi dem det jeg allerede hadde. De ville at Julian Assange skulle snakke om noe som inkriminerte ham, om Bradley Manning og andre personer.

Ansatte i et sikkerhetsselskap inspiserer fotlenken som Julian Assange måtte ha på da han satt i husarrest i Storbritannia

VIDEO: Video fra innsiden av et hus hvor WikiLeaks holdt til som viser ansatte i et sikkerhetsselskap inspiserer fotlenken som Julian Assange måtte ha på da han satt i husarrest i Storbritannia. NRK har forkortet videoen.

WikiLeaks: – En sykelig løgner

Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson

REAGERER: WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson reagerer både på FBIs infiltrasjonsforsøk, men også på det Thordarson sier. Talsmannen mener landsmannen og den tidligere WikiLeaks-frivillige lyver.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

NRK har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra FBI om Sigurdur Thordarson. Byråets pressekontor opplyser i en e-post at de ikke svarer på noen spørsmål om denne saken.

WikiLeaks bekrefter at den unge islendingen har vært en del av varslernettverket, men sier han overdriver sin egen rolle. De hevder videre at han aldri hadde tilgang til sensitivt materiale og at han ikke var involvert i publisering av lekkasjer.

– Han er en sykelig løgner og kjent for å forfalske dokumenter, sier Kristinn Hrafnsson talsmann for WikiLeaks og en av Julian Assanges nærmeste medarbeidere til NRK.

Kort tid før Thordarson forlot WikiLeaks i 2011 havnet han i konflikt med flere sentrale personer i organisasjonen.

WikiLeaks påstod blant annet at han hadde puttet penger i egen lomme fra salg av T-skjorter med WikiLeaks-motiver.

– En av oppgavene hans som frivillig var å ha oppsyn med salg av krus og T-skjorter med WikiLeaks-logo på nettet. Da jeg spurte ham om salgsinntektene fra denne aktiviteten sommeren 2011 ble han unnvikende. Til slutt meldte han at han ville forlate oss, sier Hrafnsson.

WikiLeaks bekrefter likevel at det er sannsynlig at Thordarson har vært en kilde for amerikansk politi, men advarer mot å tro på historien.

– At FBI forsøkte å bruke ham som informant er en svært alvorlig sak. Interessen de hadde i denne unge personen viser bare hvor overdreven etterforskningen av WikiLeaks er, sier Hrafnsson.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra leder i WikiLeaks Julian Assange.

Vet du noe om dette? Kontakt NRKs journalister

SISTE NYTT

Siste nytt