Hopp til innhold

– Jeg skulle ønske han ville komme hit for å se

I slummen i Soweto er det skuffelse over at USAs president Barack Obama ikke stikker innom dem. Der kjemper de svarte fortsatt for et verdig liv.

Gry Blekastad Almås i Sør-Afrika

– Er Obama hvit? spør Ethel Nqabeni.

Selv er hun svart, og en av innbyggerne i slummen i Soweto. 45-åringen peker rundt i blikkskuret hun deler med fire barn og ett barnebarn.

– Jeg og barnebarnet sover i senga, to av barna på gulvet ved siden av og de to siste på murgulvet der ute.

Stolt historie

Nqabeni vet ikke hvem USAs president Barack Obama er. Hun har mer enn nok med å få hverdagen til å gå rundt i de knappe 15 kvadratmeterne som utgjør hennes hjem. De to små rommene inneholder, i tillegg til senga, en gasskomfyr, en kjøkkenbenk og noen hyller. Bad, toalett og stue er ute i friluft, det fins ingen elektrisitet.

Ethels hjem ligger tett i tett med hundrevis av tilsvarende skur i ett av mange slike slumområder i Soweto.

(Saken fortsetter under videoen)

– Jeg tror ikke han kommer til våre bydeler og ser hvordan vi har det, sier Malusi Ntule i Soweto. I slummen kjemper de svarte fortsatt for et verdig liv.

SE VIDEO: – Jeg tror ikke han kommer til våre bydeler og ser hvordan vi har det, sier Malusi Ntule, leder for Aiausasalethu Youth Project.

Det bor om lag to millioner mennesker i Soweto, South Western Townships. Bare en håndfull her er hvite, dette området tilhører de svarte sør-afrikanerne. Mange av boligstrøkene er bedre enn der vi treffer Ethel, men ingen er spesielt bra.

Det var her frigjøringskampen startet, det var her Nelson Mandela og Desmond Tutu bodde. Befolkningen er stolte av historien sin. Plakater rundt omkring i bydelen viser det i all tydelighet.

Skuffelse i slummen

I dag besøker USAs president Soweto. Men på dagsorden står kun et møte med ungdomsledere ved universitetet. I slummen er det skuffelse over at han ikke stikker innom dem.

– Jeg skulle ønske han ville komme hit for å se hvordan folk lever her, sier Malusi Ntule.

Han leder Aiausasalethu Youth Project, en veldedig organisasjon som aktiviserer barn og unge i slumområdene. Sammen med kollegene sørger han for at ungene får mat og drikke, og ikke minst noe meningsfullt å drive med.

– De fleste her slutter på skolen på grunn av rusmidler. Vi ønsker oss en sportsbane, et sted for ungene der de kan leke og få fysisk aktivitet.

(Saken fortsetter under bildet)

Veggmaleri av Nelson Mandela i Soweto

STOLT HISTORIE: Veggmaleri av Nelson Mandela i Soweto. Her er folk stolte av historien, med kampen mot Apartheidstyret.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

– De hvite lider ikke som oss

Flere av mennene vi møter er tydelig beruset. Enkelte slentrer rundt med flaska i hånda, andre ber oss skaffe dem noe å drikke. Blikkene er sløve. På et skilt lover Dr. Suna og Mama Mukisa å løse alle problemer, men det ser ikke ut til at de lykkes.

– Det er hardt å bo her med barna, sier Ethel Nqabeni. Og det er helsefarlig.

– Er du skuffet over utviklingen i Sør-Afrika?

– Ja, det fins ingen jobber. Arbeid er viktig. Arbeid og utdanning. Uten jobber er det håpløst.

– Er det vanskeligere for svarte sør-afrikanere enn hvite?

– De hvite lider ikke slik som oss svarte.

– Betyr det noe at Obama kommer hit til Soweto?

– Jeg vet ikke. Jeg vet ikke noe om ham, derfor kan jeg ikke uttale meg.

Neste år er det 20 år siden Sør-Afrika fikk sin første svarte president. I dag er USAs første svarte president på besøk. Men i slummen kjemper de svarte fortsatt for et verdig liv.

SISTE NYTT

Siste nytt