Hopp til innhold

Inspirert av Obama og Mandela

JOHANNESBURG (NRK.no): I kveld kommer Barack Obama til Sør-Afrika på sitt første besøk til landet siden han ble president. For 18 år gamle Lebohang Mayisa blir det to forbilder som møtes.

Lebohang Mayisa

Lebohang Mayisa er født samme år som Nelson Mandela ble den første svarte presidenten i Sør-Afrika.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Gry Blekastad Almås i Sør-Afrika

Følelsene knyttet til den amerikanske presidenten er delte i Sør-Afrika. Der mange ser på det som en glede midt i den tunge tiden med frigjøringshelten Nelson Mandela i kritisk tilstand på sykehus.

Mens andre annonserer at Obama vil bli møtt med tidenes protestdemonstrasjon når han besøker Universitetet i Johannesburg, skriver Mail and Guardian.

Født fri

I det rike forstadsområdet Kempton Park utenfor Johannesburg, er sikkerheten stram og portene høye. Der er også beundringen stor.

– Jeg er inspirert av dem begge, sier 18 år gamle Lebohang Mayisa til NRK. Hun er født det året Nelson Mandela ble Sør-Afrikas første svarte president, og har bursdag ti dager før ham.

Derfor føler hun en ekstra sterk tilknytning til mannen som gjorde det mulig for henne, som svart borger, å få de samme mulighetene som hennes hvite landsmenn.

– Jeg er født fri, smiler hun, og sier Sør-Afrika er det landet det er på grunn av Nelson Mandela.

– Alt startet med ham. Han har kjempet og lidd for oss, men tok det aldri ut på noen. Han ville ha samhold og tilgivelse for hele nasjonen.

– Hvordan inspirerer Obama?

– Han er den første svarte amerikanske presidenten, og han er halvt afrikansk, utbryter Lebohang Mayisa lattermildt.

Det i seg selv er symbolsk viktig, og mange føler stolthet over at Obama endelig tar sin besøksrett til Afrika på alvor.

Obama-besøk

Barack Obama, USAs første svarte president, roser Mandela som «en helt for hele verden». Men det ser ikke ut til at de to mennene vil hilse på hverandre i medienes nærvær, slik mange hadde håpet.

Bare en gang tidligere har han vært på offisielt besøk i Afrika som president, da i Ghana, på et besøk som varte mindre enn ett døgn. Mange afrikanere har vært skuffet over at den tilsynelatende manglende interessen fra den halvt kenyanske presidenten.

Når han nå er i Afrika, er det for å styrke økonomiske bånd. I Sør-Afrika møter han president Jacob Zuma, han skal møte ungdommer i Soweto og han skal besøke Robben Island utenfor Cape Town, der Nelson Mandela satt fengslet.

Pretoria

Folk hyller Mandela utenfor sykehuset.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Imens ligger Mandela kritisk lungesyk på sykehus i Pretoria. Han hylles daglig av hundrevis av fremmøtte, som med sang, bønn og varme tanker ønsker ham vel. Men heller ikke Mandelas offer og innsats har gitt alle sørafrikanere det livet de håpet på.

Høy ungdomsledighet

Fremdeles er arbeidsledigheten høy, det samme er kriminaliteten. Mange svarte bor kummerlig og har de minst attraktive jobbene.

Men det er i et velstående boligområde utenfor Johannesburg vi møter Lebohang Mayisa. På grunn av den høye kriminaliteten, er eiendommene sikret med høye gjerder med piggtråd på toppen. Hunder bjeffer sine alarmer bak store jernporter supplert av kameraer og advarsler om at de som prøver seg blir møtt med våpen.

For Lebohang Mayisa og sørafrikanere flest er dette dagligdags, og hun føler seg trygg. Hun føler også at hun har de mulighetene hun ønsker seg i livet, takket være kampen til Mandela og det symbolske i at amerikanerne også har valgt sin første svarte president.

– Men nå er det opp til oss unge sørafrikanere å ta over der de slutter. Og jeg tror vi kan utrette store ting, akkurat som dem, sier Lebohang optimistisk.

Lebohang er takknemlig for hva hun har. Men så betyr også Lebohang «takk».

SISTE NYTT

Siste nytt