Hopp til innhold

USA og Taliban enige om fredssamtaler

For første gang skal USA og Taliban møtes i åpne fredssamtaler.

Anders Fogh Rasmussen og Hamid Karzai

Håndtrykket mellom Anders Fogh Rasmussen og Hamid Karzai markerte overføringen mellom ISAF-styrkene til Afghanistan selv.

Foto: SHAH MARAI / Afp

Nyheten kommer samme dag som Afghanistan overtok sikkerhetsansvaret for hele landet, og Taliban varsler at de åpner «kontor» i Doha for å snakke fred.

I løpet av noen få dager vil de to partene møtes i Doha for å bli enige om veien videre for Afghanistan, melder BBC.

Den endelige overtakelsen av sikkerhetsansvaret, som har skjedd etappevis det siste året, ble markert med en seremoni i Kabul i formiddag, hvor Afghanistans president Hamid Karzai og NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen stod side om side og bevitnet maktoverføringen.

At afghanske styrker nå fullt og helt har det øverste sikkerhetsansvaret for sitt eget land omtales som en milepæl.

Det er fremdeles 100.000 ISAF-soldater i landet, men disse skal heretter fungere som en støtte til de afghanske styrkene og sluttføre opplæringen.

Det er fortsatt knyttet stor usikkerhet til om de afghanske sikkerhetsstyrkene vil greie å håndtere sikkerhetssituasjonen. Foreløpig består styrkene totalt av 350.000 soldater og befal.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Hamid Karzai holder tale

Afghanerne overtar ansvaret for eget forsvar.

Åpner «fredskontor»

Samtidig som seremonien i Kabul pågikk, kom meldingene om at Taliban åpner et kontor i Qatar.

Hensikten med kontoret skal være et sted å kunne møte representanter for den afghanske regjeringen til samtaler om en mulig fred i landet hvor krigstilstand har rådet siden den sovjetiske innmarsjen i 1979.

Både afghanske offisielle personer og institusjoner og ikke minst utenlandske soldater og representanter, er fortsatt mål for Taliban og andre opprørsgrupper. De kjemper mot den utenlandske tilstedeværelsen, men også for hvordan den dypt konservative islamistiske bevegelsen mener landet bør styres og hvilke verdier som skal råde.

Tidligere har representanter for Taliban fastholdt at de ikke vil holde noen form for samtaler med de utenlandske partene så lenge de har soldater i Afghanistan, men i dag kommer det frem at representanter for Taliban har vært i Norge og ført forhandlinger som har ført til at Taliban har fått en offisiell politisk rolle. Det bekreftet Norges utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

Den afghanske presidenten Hamid Karzai bekrefter også i dag at det i nær framtid vil bli sendt representanter til Doha som skal føre samtaler med Taliban, men han setter som krav at samtalene faktisk fører til fred og at samtalene snart må føres i Afghanistan.

I Doha bekreftet Talibans talsmann Mohammed Naim at de er villig til å bruke alle lovlige kanaler for å få en slutt på okkupasjonen av Afghanistan. De har også gått med på amerikanernes og de afghanske myndighetenes krav om ikke å angripe andre land fra afghansk territorium og støtte forhandlingene.

Fortsatt utrygt

Situasjonen i Afghanistan er langt fra trygg, og senest i formiddag ble en afghansk politiker med plass i nasjonalforsamlingen angrepet.

Selv slapp Mohammad Mohaqiq uskadet fra angrepet. Flere av hans livvakter ble såret mens tre sivile afghanere mistet livet.

For heller ikke sivile blir spart i forbindelse med Talibans angrep. For en uke siden ble 15 personer drept da en bilbombe gikk i lufta utenfor bygningen som huser landets høyesterett.

Fredssamtaler på gang

Planene om Talibans Qatar-kontor har kommet offentligheten for øre i flere år, men Taliban har alltid benektet for at det medfører riktighet.

Men president Hamid Karzai bekreftet indirekte Talibans kontorplaner i sin tale i Kabul i dag.

– Den afghanske regjeringen vil sende representanter til Qatar for å holde fredssamtaler med Taliban, sa Karzai.

– Det er planer om å åpne kontoret i dag. Dette vil bidra til å få i gang fredssamtalene igjen, opplyste en ikke navngitt afghansk diplomat til internasjonale nyhetsbyråer.

Karzai dannet i 2010 et fredsråd som skulle føre forhandlinger med Taliban, men Taliban har inntil nå avvist presidentens fremstøt.

NATO planlegger å ha tilstedeværelse i Afghanistan også etter tilbaketrekkingen av tropper i 2014 sier NATOS generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i Kabul i dag.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier det vil være ISAF-soldater i Afghanistan også etter 2014, men i en annen form enn nå. Alle kampstyrkene skal ut.

SISTE NYTT

Siste nytt