Hopp til innhold

Kan bli avstemning om Gezi-parken

Regjeringen i Tyrkia sier det kan bli folkeavstemning om den omstridte utbyggingen i Gezi-parken, som har ført Tyrkia ut i 13 dager med protester.

Gezi-parken i Istanbul

Gezi-parken har blitt en symbol, både for bevaring av grønne lunger i Istanbul men også på misnøyen med statsministerens autoritære stil og retning.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Løftet om en mulig folkeavstemning om Gezi-parken kom etter møte med statsminister Recep Tayyip Erdogan og 11 representanter som er knyttet til demonstrasjonene.

– Vi vurderer å legge avgjørelsen ut til en folkeavstemning. I demokratier er det kun folkets vilje som teller, sa talsmann for regjeringen, Huseyin Celik, til tyrkisk og internasjonale medier i kveld.

Celik la til at demonstrantene som har bodd i Gezi-parken de siste to ukene, for å beskytte den, må avslutte oppholdet så snart som mulig.

Tilbake i kveld

Taksim-plassen som ligger ved siden av parken ble i natt tømt for demonstranter. Politiet brukte vannkanoner og tåregass for å jage vekk folk og siden i dag morges har store styrker med opprørspoliti voktet plassen, for at den skal være åpen for trafikk.

Demonstrantene som hadde tilhold i Gezi-parken fikk være i fred, og senest i ettermiddag ble det fraktet inn nye telt og nye forsyninger med mat og medisiner.

Regjeringstalsmann Celik understreket at heller ikke «parkprotestantene» kan bli i parken til «dommedag», det vil ikke myndighetene tillate.

Taksim-plassen ble tømt kort tid etter at statsminister Erdogan erklærte at hans og regjeringens tålmodighet med demonstrasjonene snart var slutt.

Like fult, også i kveld strømmer folk tilbake til Taksim-plassen, men stemningen blir rapportert om å være spent men rolig.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Protest på Taksim-plassen

Selv bryllupspar og gjester tok turen innom Taksim-plassen etter vielsen, for å vise sin støtte til protestene.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Kultursenter skal rives uansett

Myndighetenes mulige folkeavstemning kan sees som en liten seier for demonstrantene, som kjemper for å bevare en av Istanbuls grønne lunger.

Inntil nå har statsminister Erdogan nektet å gå tilbake på noe som helst. Men det kan også være at han satser på at AKPs kjernevelgere er så mange at han uansett vil få ja for planene om å bygge ut parken.

Det er fortsatt uklart hva som egentlig ligger i utbyggingsplanene. Demonstrantene hevder parken skal huse et stort kjøpesenter, regjeringen svarer med at både opera og kulturhus er til vurdering.

Det er riktignok bare deler av utbyggingsplanen som eventuelt skal stemmes over av folket.

Rivningen av et kultursenter som bærer navnet til det moderne Tyrkias landsfader Mustafa Kemal Ataturk vil bli gjennomført og ikke gjenstand for debatt.

Kritikerne mener Erdogan forsøker å kvitte seg med den sekulære arven fra Ataturk, for i stedet å fremme islam, og motsetter seg rivningen.

Regjeringstalsmannen sier kultursenteret ligger i en jordskjelvsone og derfor må rives.

Parkprotesten som vokste

Sikkert er det i alle fall at kampen for å verne trær og gress har vokst til en kamp mot statsministerens personlig.

Kritikerne hevder at etter Erdogan har vunnet tre valg på rad, fått til en solid økonomisk vekst og klart å erobre mer og mer politisk makt på bekostning av Tyrkias mektige militære, så er han blitt mer og mer autoritær, med mindre og mindre respekt for et bredt velgerflertall og de som er uenige med ham.

Antall fengslede journalister er rekordhøyt og nye lover som fører landet i en mer konservativ og religiøs retning og begrenser den personlige friheten, er innført.

Denne utviklingen er ikke populær blant Tyrkias unge eller den sekulære, liberale og/eller den religiøst moderate middelklassen.

Etter at protestene startet i Istanbul for 13 dager siden, har de spredd seg til 78 byer, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mest bråk og oppmerksomhet har det vært i Istanbul og hovedstaden Ankara, hvor blant annet oppryddingen av Taksim-plassen i går kveld og natt endte med at flere tusen advokater i dag marsjerte ut i protest i gatene.

De hevder at politiets oppførsel, hvor også advokater som var til stede for å passe på ble lagt i bakken og påført håndjern, krenker Tyrkia som rettsstat og ikke er et moderne demokrati verdig.

SISTE NYTT

Siste nytt