Hopp til innhold

Ville sette fyr på regjeringspartiets kontor

Demonstranter kastet i natt brannbomber mot Rettferdighets- og utviklingspartiet AKPs kontorer i havnebyen Izmir. Samtidig var demonstrantene i Istanbul travelt opptatt med å bygge barrikader.

Urolighetene i Tyrkia fortsetter. For tredje natt på rad har det vært sammenstøt i de største byene mellom opprørspoliti og demonstranter. Flere hundre mennesker er såret i den verste uroen i landet på flere år.

Video: Flere hundre såret i sammenstøt i Tyrkia

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Tyrkia
Foto: NRK

Metallstolper, betong, murstein, gjerder, bølgeblikktak dras og settes sammen til en solid barrikade i en av sidegatene til Taksim-plassen her i Istanbul. Demonstrantene bygde en førsteskanse, før de ga seg i kast med en bakre skanse.

Taksim-plassen i Istanbul

Taksim-plassen i Istanbul

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Det tar ikke mange minutter før barrikadene er ferdig. Demonstrantene vil forsvare seg. Det er uro ved statsministerboligen i bydelen Besiktas og de frykter det vil spre seg til plassen.

– Handler ikke om trær

– Politiet kommer til å angripe oss, derfor bygger vi barrikader, forteller en ung jente som ikke vil oppgi navnet sitt til NRK. Hun mener det er det tryggeste nå, og får støtte av kameraten.

– Dette handler ikke om trær lenger, men om frihet, ytringsfrihet og demokrati. Å endelig si vår egen mening, sier han.

De to befinner seg i en sidegate til Taksimplassen i Istanbul, nær den berømte Gezi-parken der det hele startet for en uke siden. For dette dreier seg ikke lenger om å verne trær i en av Istanbuls siste grønne lunger, men om landets demokratiske røtter.

Demonstrantene mener statsminister Recep Tayyip Erdoğan er blitt for autoritær og at det sekulære landet står i fare for å bli en islamsk stat.

John og Dila på Taksim-plassen i Istanbul

John og Dila på Taksim-plassen i Istanbul.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

To personer kan ha mistet livet

EUs utenrikssjef Catherine Ashton fordømmer politiets voldsbruk mot demonstrantene. Ifølge Amnesty International har to demonstranter mistet livet i uroen. Også organisasjonen retter skarp kritikk mot politiets hardhendte metoder.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan har selv erkjent at politiet har gått vel hardt til verks mot demonstrantene i Istanbul, og en av Erdogans rådgivere har lovet at det skal arrangeres et møte mellom Istanbuls myndigheter og representanter for protestbevegelsen.

Erdogan gjentok søndag sin bønn om en slutt på protestene.

– Hvis dere elsker dette landet, og hvis dere elsker Istanbul, fall ikke for dette spillet, sa han.

Demonstrasjon på Taksim-plassen i Istanbul

Demonstrasjon på Taksim-plassen i Istanbul

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Ville sette fyr på partikontor

Men statsministerens oppfordring ser ikke ut til å roe gemyttene omkring i landet. Snarere tvert i mot. I natt forsøkte flere hundre demonstranter å marsjere mot palasset der Erdogan har sitt kontor.

I Tyrkias tredje største by, Izmir, kastet demonstranter brannbomber mot regjeringspartiet Rettferdighets- og utviklingspartiet AKPs kontorer.

Politiet tok også i bruk tåregass og vannkanoner i Istanbul, og det meldes om flere sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter.

Lite inkluderende

Det ble nylig innført strengere restriksjoner på salg av alkohol, noe som har forarget de to unge barrikadebyggerne i Istanbul og flere med dem.

– De konservative bare tar det de vil. De kaller oss punkere fordi vi drikker alkohol og har langt hår, men vi er også en del av den tyrkiske nasjonen, sier den unge gutten til NRK.

Han tror det kun er de liberale som støtter dem når de nå demonstrerer, og frykter en farlig polarisering i Tyrkia.

Bygger barrikader på Taksim-plassen i Istanbul

Bygger barrikader på Taksim-plassen i Istanbul-

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Demokratisk valgt

Recep Tayyip Erdoğan og hans islamistiske parti vant en soleklar seier i 2011, men oppfattes ikke av demonstrantene som å ha styrt landet på en inkluderende måte.

Statsministeren kritiseres også for en kapitalvennlige økonomiske politikk. Helgens uro har videre påpekt et annet urovekkende trekk ved Erdoğan styring, nemlig hvordan det legges bånd på journalister.

Landets fjerde statsmakt kan verken si eller mene det de vil. Fra før var Tyrkia en versting på å fengsle journalister, til tross for sine demokratiske fremskritt på flere andre felt. Tyrkia er nå det landet i verden med flest journalister i fengsel.

Tyrkia har en lang fortid med autoritære ledere. Måten Erdogan nå håndterer protestene på ville vise om han har tenkt å følge i deres fotspor.

SISTE NYTT

Siste nytt