Hopp til innhold

Bondevik i Pakistan: – Jeg frykter at folk skal være redde for å stemme

Taliban truer det viktigste valget i Pakistans historie. Kjell Magne Bondevik er i hovedstaden Islamabad som leder for et korps med utenlandske valgobservatører.

Pakistan med Bondevik innfelt

I Pakistans største by Karachi vokter soldater på valgmateriell fredag. Kjell Magne Bondevik (innfelt) leder en gruppe på 45 valgobservatører som følger valget.

Foto: Asif Hassan / AFP

Valgarbeidere i Peshawar

To kvinnelige valgarbeidere i Peshawar med valgurner fredag 10. mai. Peshawar, provinshovedstaden i Khyber Pakhtunkhwa, er et av områdene som har vært mest utsatt for angrep fra Taliban.

Foto: A. MAJEED / AFP

– Valget her er veldig viktig og bør påkalle verdens oppmerksomhet. Det ser ut til å bli det første valget i Pakistans 65 år lange historie der en regjering avløser en annen etter et valg, sier Kjell Magne Bondevik til NRK.no på telefon fra Islamabad.

Den tidligere norske statsministeren er i Pakistan som leder for et korps på 45 observatører som skal overvåke valget lørdag 11. mai.

I løpet av valgkampen har over 100 mennesker blitt drept i politiske angrep.

Torsdag ble sønnen til tidligere statsminister Yousuf Raza Gilani bortført av væpnede menn og fredag ble fire personer drept i et angrep på et partikontor i Miranshah i den voldelige nordvestlige delen av landet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Yousuf Raza Gilani

En jevn strøm av mennesker besøkte Pakistans tidligere statsminister Yousuf Raza Gilani i hans hjem fredag 10. mai for å vise sin sympati etter at Gilanis sønn, Ali Haider Gilani, ble kidnappet under et valgmøte torsdag.

Foto: Zeeshan Hassan / AP

Truer med angrep på valglokalene

En tilhenger av Sharif

En tilhenger av tidligere statsminister Nawaz Sharif og hans konservative parti Den pakistanske muslimske ligaen Nawaz (PML-N) på motorsykkel i Lahore torsdag 9. mai.

Foto: Roberto Schmidt / AFP
Imran Khan-tilhenger

En Imran Khan-tilhenger på et valgmøte i Islamabad torsdag 9. mai. Khan og hans PTI parti er særlig populært blant yngre velgere.

Foto: Anjum Naveed / AP

Pakistanske Taliban har tatt på seg skylden for de fleste av angrepene så langt og truer nå også gjennomføringen av selve valget.

Taliban sier at de har flere selvmordsbombere som er klare til å angripe valglokaler lørdag.

– For å gjøre opprør mot systemet har vi planlagt flere aksjoner 11. mai, så vi ber folk om å holde seg unna valglokalene hvis de vil redde livene sine, sier Taliban-talsmann Ehsanullah Ehsan.

Håper på høy oppslutning

Ved tidligere valg i Pakistan har valgdeltagelsen i Pakistan bare noen få ganger vært på over 50 prosent. Se faktaboks.

– Vi er veldig spent på valgdeltakelsen. Den var på under 50 prosent sist. Nå har partiene et felles mål om å nå 65 prosent, sier Kjell Magne Bondevik.

Han frykter først og fremst at volden skal skremme folk bort fra valglokalene.

– Volden er den største bekymringen. Jeg frykter at folk skal være redde for å stemme, sier han på telefon fra hovedstaden Islamabad.

Kvinnenes vanskelige stilling i Pakistan kan også være et problem for deltakelsen ved valget.

– Mange steder har kvinner fått trusler om represalier om de stemmer, sier Bondevik till NRK.no.

– Mer betryggende enn i Norge

Samtidig som volden har vært fremtredende i valgkampen, ser Bondevik også lyspunkter.

– Jeg har inntrykk av at de formelle forberedelsene til avviklingen av valget er bedre enn noen gang tidligere i Pakistans historie, sier han.

Han forteller at prosedyrene for gjennomføringen av selve valget virker veldig gjennomarbeidede.

– Valgkommisjonen er uavhengig og har bred tillit. Selve rutinene for valget er mer omstendelige og mer betryggende enn de er ved valg i Norge, sier Kjell Magne Bondevik til NRK.no.

Står mellom tre partier

Det har vært en reell valgkamp med mye debatt. De viktigste temaene er jobb og velferd, men også forholdet til Taliban og religionens plass i samfunnet, sier Kjell Magne Bondevik.

Valget står først og fremst mellom tre partier:

  • Regjeringspartiet Pakistans folkeparti (PPP) som ledes av Bilawal Bhutto Zardari. PPP er partiet til Bhutto-klanen og partileder Zardari er sønn av presidenten og hans kone, den drepte eksstatsministeren Benazir Bhutto. PPP er regnet for å tilhøre venstresiden i politikken og er det av de store partiene som har tatt opp kampen med Taliban.
  • Den pakistanske muslimske ligaen Nawaz (PML-N) ledes av tidligere statsminister Nawaz Sharif. Partiet regnes for konservativt og har ikke vært like kritiske mot Taliban som PPP. Sharif kommer fra en landets rikeste familier og har, i likhet med Bhutto-klanen, flere ganger vært anklaget for korrupsjon.
  • Bevegelse for rettferdighet (PTI) ledet av den tidligere cricketstjernen Imran Khan er valgets store overraskelse. Kahn hører hjemme på høyresiden, men har først og fremst markert seg gjennom angrep på korrupsjon og det etablerte politiske partiene. Valgkampen tyder på at Khan har særlig stor oppslutning blant de yngre velgerne.

Les også: Imran Khan falt og skadet seg under valgmøte

Artikkelen fortsetter under bildet.

Imran Khan

Imran Khan var lagkaptein da Pakistan i 1992 tok sitt eneste VM-gull i cricket. Den populariteten har han tatt med seg inn i politikken.

Foto: Athar Hussain / Reuters

Unge velgere kan avgjøre

Over 86 millioner er registrert og kan avlegge stemme ved lørdagens valg. Særlig knytter det seg stor spenning til hvor mange av de yngre velgerne som kommer til å stemme.

– Det er veldig mange unge velgere etter at de har senket stemmerettsalderen til 18 år. Av 85 millioner stemmeberettigede er 47 prosent 18–35 år. 19 prosent av velgerne er i den aller yngste gruppen, mellom 18–24 år, sier Kjell Magne Bondevik.

For øvrig er det ikke bare unge velgere som skal stemme lørdag. 3844 personer over 100 år har registrert seg som velgere før valget, skriver Dawn.

Pakistanske soldater

Pakistanske soldater beskytter valgmateriell i Karachi fredag 10. mai før det blir kjørt ut til valglokalene.

Foto: Fareed Khan / AP

Nest største observatørgruppe

Kjell Magne Bondevik er i Pakistan som leder for en gruppe på 45 valgobservatører fra National Democratic Institute (NDI).

NDI er en USA-basert uavhengig organisasjon som arbeider for å fremme demokrati.

– Vi er to fra Oslo-senteret her, Bjarte Tørå og jeg, som er en del av en delegasjon på 45 personer fra NDI. Vi har samarbeidet med NDI om demokratiassistanse flere andre steder, som Kenya, Somalia og Afghanistan, sier Bondevik.

Gruppen fra NDI er den nest største av observatørgruppene. EU har en gruppe på over 100 observatører, mens også noen asiatiske land har observatører til stede.

Bondevik forteller at de har møter på høyt nivå i hovedstaden Islamabad med senatorer, partiarbeidere og representanter for valgkommisjonen.

Samtidig er de fleste som er med observatørgruppen ute i valglokalene og overvåker forberedelsene til og avviklingen av selve valget.

Bondevik er nøye med å påpeke at observatørene ikke har noen myndighet til å gripe inn om de opplever uregelmessigheter ved avviklingen.

– Vi har gjort avtaler med valgkommisjonen om å få adgang til valglokalene. Vi er der som observatører, vi har ikke noe mandat til å påvirke det som skjer. Også de politiske partiene vil ha observatører ved valglokalene, sier Kjell Magne Bondevik til NRK.no.

Kan vente i flere dager

Selve valget i Pakistan går av stabelen lørdag. Deretter skal valgobservatørene rapportere hva de har opplevd rundt om i valglokalene.

Mandag klokken 12.30 (norsk tid) skal Bondevik og hans ledergruppe legge frem en foreløpig rapport om avviklingen av selve valget.

Det er 272 mandater i den pakistanske nasjonalforsamlingen som velges direkte.

I tillegg er det satt av 70 mandater til kvinner og representanter for religiøse minoriteter. Et parti trenger derfor 172 representanter for å få rent flertall.

Når det gjelder resultatet av selve valget er det ikke klart når det blir kjent. Det kan ta opptil en uke før det blir klart hvordan fordelingen av plassene i landets nye nasjonalforsamling blir.

SISTE NYTT

Siste nytt