Hopp til innhold

Henla mulig drap fra norskeid skip – skal ikke ha snakket med vitner

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mohammed Ali Quanas skal ha blitt drept av skudd avfyrt fra et norskeid skip. Norske myndigheter henla saken, uten å snakke med vitner, ifølge Sveriges Radio.

Hasan Abdullah Quanas

Hasan Abdullah Quanas.

Foto: Bloomberg / Bloomberg via Getty Images

NRK.no avslørte i september at den lokale fiskeren Mohammed Ali Quanas skal ha blitt drept av skudd avfyrt fra det norske tankskipet Nordic Fighter ved kysten av Jemen. Myndighetene i Jemen krevde at Norge etterforsket saken, men statsadvokaten henla saken.

Nå har Sveriges Radio (SR) vært i Jemen og snakket med dem som var om bord i skipet da Quanas ble drept. Ifølge SR har ikke norske myndigheter snakket med noen av vitnene om bord i det norskeide skipet.

– Blodet fosset ut av hodet

Hassan Quanas er onkelen til avdøde Mohammed Ali Quanas. Han var om bord i skipet da nevøen ble skutt og drept.

– Mohammed holdt på å gjøre i stand frokost. Da hørte vi plutselig skudd fra automatvåpen.

Hassan og de andre kastet seg ned i båten. Da han tittet opp, så han Mohammed falle, mens blodet fosset ut av et sår i hodet.

– Jeg holdt ham i mine armer, sier Hassan.

SR treffer Hassan Quanas i en hotellobby i havnebyen Hodeidah.

På bordet foran seg har han papirer med utredninger fra kystvakten og påtalemyndigheten, samt en obduksjonsrapport med bilder av Mohammeds blodige ansikt.

– Jeg kommer til å kjempe til vi får rettferdighet – om det så tar 100 år, sier han.

Han venter fortsatt på å bli kontaktet av norske myndigheter, men ifølge SR kommer ikke norske myndigheter til å kontakte ham. Det skal førstestatsadvokat Siri S. Frigaard ha bestemt.

Båten til fiskeren som ble drept utenfor Jemen

Båten på bildet er den Mohammed Ali Quanas ble drept i.

Foto: Bloomberg / Bloomberg via Getty Images

Vil ikke kommentere om de har snakket med vitner

Verken norske myndigheter eller politiet skal ifølge SR ha snakket med vitnene som så at en sikkerhetsvakt om bord et norskeid skip skjøt og drepte fiskeren Mohammed Ali Quanas.

Siri Frigaard

Førstestatsadvokat Siri S. Frigaard.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Vi fant ikke rimelig grunn til å åpne en etterforskning, sier Frigaard til SR.

Hva gjorde dere for å sjekke om det fantes vitner i saken, spør SRs reporter.

– Det kommer jeg ikke inn på, svarer Frigaard.

– Jeg har pratet med dem som er i Jemen, og ingen har kontaktet dem, fortsetter SRs reporter.

– Jeg beklager, men jeg kommenterer det ikke mer, sier Frigaard.

Administrerende direktør og styreleder Herbjørn Hansson i rederiet Nordic American Tankers er ikke villig til å snakke om saken.

– Den saken er vi ferdig med for lenge siden, og den har jeg ikke tenkt til å snakke med deg om. OK?, sier Hansson til SR før han legger på røret.

(Artikkelen fortsetter)

– Det er Norges plikt å etterforske

Hassan Quanas vil først ikke tro det er sant da han får høre at norske myndigheter ikke en gang gjorde forundersøkelser etter at Mohammed Ali Quanas ble drept.

– Jeg blir veldig ulykkelig om de som skjøt ikke blir straffet. Det er umoralskt. Det er deres plikt å undersøke saken. Det er Norge det handler om, dere er jo kjent for å bry dere om menneskerettigheter, sier Hassan Quanas.

NRK fikk i høst innsyn i korrespondanse mellom Norge og Jemen, og korrespondanse innad i ulike norske etater som har blitt bedt om å undersøke forholdene.

Hendelsen skal ha skjedd i internasjonalt farvann, og da er hovedregelen at det er landet der skipet er registrert som har ansvaret for en eventuell etterforskning av straffbare forhold.

Sjøfartsdirektoratet bekreftet i høst dette overfor NRK, og sier at «da er du egentlig på et lite stykke Norge».

Det er grunnen til at Jemen har krevd at hendelsen som kostet en fisker livet skal etterforskes gjennom offisielle noter til Norge.

Les note fra Jemen til Norge 14. september 2011.

– Seks russiske marinesoldater om bord

Rederiet Nordic American Tankers som eier Nordic Fighter, bruker private sikkerhetsfirmaer på sine tankskip i hele området rundt Somalia.

Området utenfor Somalia og kysten rundt er kjent for at det er stor fare for angrep, og kapringer fra pirater. Svært mange handelsskip har derfor ulike sikkerhetstiltak.

I august 2011 skal Nordic Fighter også ha vært en del av en organisert konvoi med russiske marinestyrker, og ifølge en rapport fra sikkerhetsfirmaet om bord på tankeren skal det ha vært plassert seks russiske marinesoldater også der.

I rapporten, som Bloomberg har fått tilgang til, beskrives det hvordan det ble hørt skudd: En ansatt fra sikkerhetsfirmaet gikk da opp på dekk og så to mindre båter i nærheten av tankskipet. Etter de første skuddene stoppet den ene helt opp, mens den andre fortsatt beveget seg i retning av tankskipet.

Da avfyrte de russiske marinesoldatene fire til seks skudd i retning av båten.

– Jeg kan ikke med sikkerhet fastslå om skuddene var rettet mot båten, eller om det bare var varselsskudd i nærheten av der båten befant seg, skriver en ansatt i sikkerhetsfirmaet i rapporten.

Opplysninger fra det danske sikkerhetsfirmaet Risk Intelligence om hendelser den dagen i havet utenfor Jemen, nevner at det ble avfyrt skudd mot tre mindre båter. Sikkerhetsfirmaet beskriver at det ble avfyrt skudd mot båter etter at det ble sett våpen om bord.

Se Bloombergs videoreportasje fra Jemen om fiskeren Mohammed Ali Quanas (38) som skal ha blitt skutt.

Se Hassan Quanas fortelle om da nevøen ble skutt og drept.

SISTE NYTT

Siste nytt