Hopp til innhold

Stjeler Hortensia i parkene for å skaffe seg livsfarlig rus

I tyske parker forsvinner hver vår Hortensia fra blomsterbedene. De siste ti årene har offentlige parker slitt med dette problemet som skyldes at noen røyker plantene som cannabis. – Den kan gi samme effekt som Zyklon B, advarer eksperter.

Hortensia

Også i Danmark stjeles de fargerike blomstene fra parker og hager.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Mens hobbygartneren elsker planten på grunn av de fargerike blomstene, har den andre fans av helt andre årsaker, skriver den tyske avisen Die Welt.

De siste årene har de vakre blomstene blitt stjålet fra offentlige hager, særlig i Bayern. Det sies at planten kan gi en marihuanalignende rus, men dette er noe eksperter advarer mot på det sterkeste.

Blåsyre

– Når man røyker Hortensia blir det frigitt en stor mengde blåsyre, sier Heidemarie Lux, som er overlege ved Klinikum Nürnberg til avisen.

– Det respiratoriske systemet blir blokkert, sentralnervesystemet blir ødelagt og man kan kveles, sier hun.

Også professor i farmasi ved Universitetene i sveitsiske Lausanne og Genève advarer mot planten.

– Den kan gi hallusinasjoner og eufori. Røkt i store doser gir den effekter som ligner på Zyklon B, giften nazistene brukte i gasskamrene. Konsekvensen blir en rask død ved kvelning, sier han til Le Matin.

Ingen av avisene melder om noen dødsfall på grunn av dette, men understreker også at man vet lite om langtidseffekten av å røyke Hortensia.

– En ufattelig dum idé

I januar rapporterte danske medier at hageeiere landet over meldte om at det forsvant Hortenisa.

– For ett år siden hadde vi ingen slik anmeldelser. Nå har de kommet inn i et omfang som er helt utrolig, sa visepolitiinspektør Jens Ole Pedersen, ved Ringkøbing lokalpoliti til dansk TV2.

Årsaken til tyveriene var et mysterium, skrev avisene, men én av teoriene også her er at folk stjeler blomstene for å ruse seg.

– En ufattelig dum idé, sier rettskjemiker Martin Worm-Leonhard fra Retsmedicinsk Institut på Odense Universitets Hospital til Herning Folkeblad. Han sier at han kjenner til fenomenet fra Tyskland og Nederland, også han sier at det er farlig å røyke planten.

Det norske Helsedirektoratet skriver på sine nettsider at planten er giftig.

SISTE NYTT

Siste nytt