Hopp til innhold

Kvinnelige opprørsoldater må kjempe på to fronter i Syria

Uten slør og halvparten så stor som mennene under hennes kommando, kommandør Engizek leder de kurdiske opprørsstyrkene i Aleppo i kamp.

Syrisk kvinne med gevær

Et kvinnelig medlem Folkets Beskyttelsesenheter (YPG) i Sheikh Maqsud-distriktet i Aleppo 21. april.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

En liten uanselig kvinne, flankert av tungt bevæpnede kurdiske soldater, 28 år gamle Engizek er ikke det man venter å treffe i Sheikh Maqsud-distriktet i Syrias nest største by Aleppo.

– Kvinner kan skyte med maskingevær, Kalasjnikov, til og med tanks – like godt som menn, sier Engizek til nyhetsbyrået AFP. Hun har på seg bukser, en ermeløs beige jakke og med håret satt stramt opp.

28-åringen leder en gruppe på flere titalls soldater – av begge kjønn, som kjemper mot de syriske regjeringsstyrkene. Den siste måneden har opprørerne vært på offensiven, og regjeringsstyrkene er drevet ut av distriktet.

– Kvinner er en integrert del av opprøret vårt, sier hun i et tomt smug mellom bygninger merket med kulehull og granater, mens lyden fra et snikskyttergevær nå og da bryter stillheten.

20 prosent kvinner

Soldater som Engizek – som har 20 prosent kvinner i Folkets Beskyttelsesenheter (YPG), er det ukjente ansiktet til de syriske opprørsstyrkene som nå er inne i sitt tredje år av kampen mot regimet til Bashar al-Assad.

YPG, som nylig slo seg sammen med de syriske opprørsstyrkene, er den væpnede delen av Det demokratiske unionspartiet (PYD), som igjen er regnet som den syriske delen av PKK, det kurdiske partiet som er forbudt i Tyrkia.

I motsetning til blant araberne, er det en lang tradisjon for at kurdiske kvinner tar del i kamper. På 1990-tallet vakte de kvinnelige medlemmene av PKK internasjonal oppmerksomhet med at de var selvmordsbombere.

Kommandør Engizek, som bare er kjent ved det ene navnet, sier at kvinnene i YPG gjennomgår den samme harde treningen som menn og at de både kjemper sammen og deler på andre plikter som matlaging og rengjøring.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Syrisk kvinne med gevær

Et kvinnelig medlem av Folkets Beskyttelsesenheter (YPG) i Sheikh Maqsud-distriktet i Aleppo observerer syriske regjeringsstyrker ute på gatene 21. april.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

«Frigjørende opplevelse»

Gutt med gevær

En gutt med et Kalasjnikov-gevær i Sheikh Maqsud-distriktet i Aleppo 14. april i år.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

18 år gamle Mumtaz står på en seng og sikter på en snikskytter fra regjeringsstyrkene gjennom et lite hull i veggen.

Hun sluttet seg til opprørsstyrkene for over ett år siden og sier at det var en «frigjørende opplevelse».

Hun er den eneste soldaten i sin familie på fire, og forteller at hun forvandlet seg over natten fra en ukjent gymnas-jente til en kriger etter at hun startet på en treningsleir i YPG-regi i hjembyen Afrin, en hovedsakelig kurdisk by nord for Aleppo.

– Å ta opp et våpen var et personlig valg. sier den spinkle 18-åringen med en bandana rundt hodet.

Forhold er streng forbudt

Mens hun snakker med journalisten fra nyhetsbyrået AFP tar hennes kamerater, både kvinner og menn, en pause fra kampene i et av naborommene. De prater og røyker, og spiser flatbrød, ost og ferske oliven.

Mens soldatene omgås hverandre fritt, lever de kvinnelige soldatene adskilt fra de mannlige krigerne og det er strengt forbudt å inngå noe forhold.

Kommandør Engizek vil ikke avsløre hvilken straff som blir gitt til de som bryter forbudet mot å inngå forhold.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bevæpnede kvinner i Syria

Engizek (t.h.), den kvinnelige kurdiske lederen for Folkets Beskyttelsesenheter (YPG) går inn i et hus i Sheikh Maqsud-distriktet i Aleppo 21. april, fulgt av en av sine kvinnelige soldater.

Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

– Ekteskap er slaveri

De fleste av kvinnene som har sluttet seg til opprørerne har gitt opp håpet om selv om få familie en dag. Det er et sterkt valg i en kultur der kvinners rolle tradisjonelt har vært definert gjennom ekteskapet.

Kommandør Engizek er blant de som er sterkt imot ekteskap.

– Ekteskap er slaveri. Jeg vil ikke bli en slave, mine jenter vil ikke bli slaver, sier den 28 år gamle kommandøren.

Sjokkerer og skremmer

Tilstedeværelsen av kvinnelige soldater både sjokkerer og skremmer mange i det konservative syriske samfunnet.

– De er ikke kvinner, de er menn. En ekte kvinne er mer feminin, sier en opprørssoldat med fullskjegg.

Han sier at han er spesielt mot kvinner ved frontlinjen fordi deres tilstedeværelse kan være en «kraftig distraksjon for mannlige soldater».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gate i Aleppo

En mann går nedover en øde gate i Sheikh Maqsud-distriktet i Aleppo 14. april i år.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

– Ikke nødvendig med kvinner

Den skjeggede soldaten får støtte av Noor ul-Haq, en barneskolelærer i Aleppo.

Hennes mann er soldat i Liwa al-Tawhid-brigaden, en av de største opprørsgruppene i det krigsherjede byen.

Hun mener at syriske kvinner av forskjellig sosial og etnisk bakgrunn har bidratt til kampen mot Assad-regimet på andre meningsfylte måter. Hun viser til at de har vært med på demonstrasjoner, og har levert både mat og ammunisjon til opprørerne.

– Det er ikke nødvendig for en kvinne å ta til våpen. Det er så mange menn der ute, sier barneskolelæreren Noor ul-Haq.

Artikkelen fortsetter under bildet.

To syrere i Aleppo

En mann og hans sønn pakker familiens eiendeler og gjør seg klar til på flykte fra Sheikh Maqsud-distriktet i Aleppo 11. april i år.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

Frykter radikale islamister

Enigzeks underordnende avviser slike synspunkter som «tilbakestående».

– Dette landet blir ikke fritt før kvinnene er frie, sier Lokman Abusalam, en 41 år gammel soldat som legger til at hans mannlige kamerater ikke har noen problemer med å motta ordre fra en kvinne.

Kommandør Engizek sier at fremveksten av radikale islamistiske grupper i den uoversiktlige syriske borgerkrigen har ført til bekymring for at de vil innskrenke kvinners rettigheter.

Hun er spesielt bekymret for en gruppe som kaller seg Al-Nusra-fronten, og som sier den er en avdeling av Al Qaida.

– Vi er ikke villige til å samarbeide med noen som ikke aksepterer kvinners rettigheter. Som en gruppe kan vi ikke godta det. Som kvinne kan vi ikke godta det. sier den 28 år gamle kvinnelige kommandøren i Aleppo.'

SISTE NYTT

Siste nytt