Hopp til innhold

- Myndighetene svikter prostituerte som anmelder bakmennene sine

Den nigerianske kvinnen anmeldte bakmannen som tvang henne ut i prostitusjon, men saken ble henlagt. Kirkens Bymisjon mener myndighetene svikter ofrene for menneskehandel.

Kirkens Bymisjon mener myndighetene svikter ofre for menneskehandel

Se video: Den nigerianske kvinnen forteller at familiens trygget i hjemlandet er avhengig av at hun betaler bakmennene.

Den 27 år gamle kvinnen fra Nigeria betaler fremdeles på gjelden til ekteparet som tvang henne til å trekke på gata.

Hun trodde at pastoren i menigheten i hjemlandet hadde ordnet henne jobb som barnepike i Spania, men det var prostitusjon på gata i Madrid som ventet henne.

– Det første natta var veldig skremmende. De sa at de kunne gjøre hva de ville med meg, slå meg eller hva som helst for jeg var så langt hjemmefra, sier hun.

Tjente ikke nok

Den kvinnelige halliken var etter hvert ikke fornøyd med inntjeningen og sendte henne videre til Norge. I Sandefjord ble hun stoppet på grensa av norsk politi. Det samme ble bakmannen som hadde fulgt henne til Norge. Kvinnen anga ham, etter tre år som prostituert i Madrid orket hun ikke lenger livet på gata.

– Man føler seg som noen helt uten verdi. Et menneske skal ikke leve slik. Det er et forferdelig liv, forteller hun.

I Bergen og de andre store byene i Norge dominerer de nigerianske prostituerte gatene. Prosenteret og Kirkens Bymisjon var i kontakt med nesten 500 nigerianske kvinner i prostitusjon i fjor. Både de og politiet mener at mange av kvinnene ikke er på gatene frivillig, men er offer for menneskehandel.

– Myndighetene svikter dem

I 2011 var 108 nigerianske borgere i Norge under oppfølging som mulige ofre for menneskehandel. Det samme året etterforsket politiet 15 slike saker, 12 av dem ble henlagt.

Kirken Bymisjon er i daglig kontakt med de prostituerte. De mener at de nigerianske kvinnene blir sviktet av norske myndigheter.

Olav Lægdene

Olav Lægdene

Foto: S.Ommundsen / NRK

– Problemet er at nesten ingen saker med nigeriansk menneskehandel etterforskes. De som tar opp saken ender ofte opp med ingen ting. I noen tilfeller blir situasjonen deres enda verre etter at saken ble anmeldt, sier Olav Lægdene som er virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon.

Bakmennene tok søsteren

Situasjonen til 27-åringen ble verre da hun samarbeidet med det norske politiet. Hun forteller at søsteren hennes ble bortført hjemme i Nigeria og ble ikke satt fri før hun gikk med på å betale gjelden til dem som smuglet henne til Europa.

– Jeg betaler dem en sum hver måned. Hvis jeg ikke går tilbake til dem, må jeg finne en måte å skaffe penger på slik at jeg får betalt, sier kvinnen.

Han som fulgte henne til Norge ble dømt og fikk 90 dagers fengsel. Saken om organisert menneskehandel ble henlagt. Siden 2006 har bare åtte nigerianske kvinner blitt trodd i det norske rettssystemet og bakmennene blitt dømt.

– Politiet må bli flinkere

Astri Aas Hansen

Astri Aas-Hansen

– Vi mener politiet må bli bedre til å etterforske mennneskehandelsaker. Flere saker må opp for domstolen og flere bakmenn må dømmes. Da må vi også ta godt vare på dem som er utsatt for menneskehandel. Politiet trenger dem også for å etterforske sakene og vi har en plikt til å gi dem hjelp og beskyttelse, sier statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet.

I dag har den 27 år gamle kvinnen fra Nigeria midlertidig opphold i Norge. Hun går på skole og lærer seg norsk. Men hun har stadig i bakhodet at tryggheten til familien hjemme i Nigeria avhenger av henne.


SISTE NYTT

Siste nytt