Hopp til innhold

Spøkelsesbyen Boston

BOSTON (NRK): Det er opplagt at alt ikke er som det skal når man nærmer seg den amerikanske storbyen Boston.

Police Converge Mass

Den vanligvis så travle Kenmore Square er så å si forlatt ved lunsjtid fredag.

Foto: Elise Amendola / Ap

Anders Tvegård, Boston
BOSTON1

Folk respekterer politiets ønske om at de skal holde seg innendørs frem til situasjonen i Boston blir avklart.

Foto: NEAL HAMBERG / Reuters

Å kjøre gjennom Boston sentrum var som å kjøre gjennom en spøkelsesby. Det var få mennesker i gatene, og butikker og kontorer har fått beskjed om å holde stengt. Det er lockdown i stor-Boston.

Det er ingen trafikk, ansatte bes holde seg hjemme inntil de får ny beskjed. MIT holder helt stengt fredag, og alle t-bane og lokaltog drevet av MBTA er stoppet. Universitetet Harvard holder også stengt fredag.

I tillegg var taxitjenestene også stanset, men de er nå i gang igjen.

Folk stoler på politiet og respekterer at de har bedt dem om å holde seg innendørs.

Intens jakt

Det foregår en dør til dør-aksjon for å finne den andre mistenkte i forstaden Watertown, ti minutter utenfor Boston. Det er her 19 år gamle Dzhokhar A. Tsarnaev sist ble sett.

Det er en intens politiaksjon og flere politihelikoptre er i luften. Politiet har gått gjennom 70 prosent av husene i forstaden, opplyste de rett før klokken 19.00 fredag.

Inn til Watertown er alle veier stengt. Bare de siste 400 meterne inn i dette området måtte vi vise identifikasjonspapirer fem ganger. Det er bare journalister som får bevege seg her nå.

Det er fordi Tsarnaev blir sett på som farlig, han er væpnet og kan gå rundt med et bombebelte.

– Vi tror dette er en terrorist. Vi tror han har kommet hit for å drepe folk. Hold dere innendørs og ikke lukk opp døren hvis noen banker på, sa politimester Ed Davis tidligere fredag.

Saken fortsetter under

BOSTON WATERTOWN

Det foregår en intens jakt på den andre mistenkte i Watertown. Flere politihelikoptre patruljer over forstaden.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Kommer til å forme den politiske debatten

Det er en anspent stemning, og politi med bombehunder og elitesoldater er her. Politiet vil ikke bekrefte om den mistenkte er i dette området. De tror han følger med på sosiale medier og fjernsyn, og har valgt ikke å rapportere om hva som foregår. De har også bedt media om å ikke rapportere om politiets bevegelser, i frykt for at den mistenkte følger med.

Det har ikke kommet noen offisielle reaksjoner på at de mistenkte er fra Tsjetsjenia, men det er ingen tvil om at bombingen i Boston kommer til å forme den politiske debatten i USA fremover. Hadde det vært en høyreekstrem slik det har vært tidligere, hadde det blitt en ren innenriksdebatt. Nå ser det altså ut til å ha internasjonale forgreininger selv om begge de mistenkte oppholdt seg i landet lovlig.

SISTE NYTT

Siste nytt