Hopp til innhold

Presidentpokeren fortsetter i Italia

Den italienske nasjonalforsamlingen klarte heller ikke i fjerde valgomgang å stemme frem en ny president.

Romano Prodi

Romano Prodi er nå FNs spesialutsending til Sahel i Afrika og var på møte i Mali da han ble lansert som ny president i Italia.

Foto: Harouna Traore / Ap

Venstresiden lanserte fredag morgen tidligere statsminister Romano Prodi som sin kandidat.

Til tross for at det i fjerde valgomgang fredag ettermiddag var nok med simpelt flertall - halvparten av stemmene - for å vinne, klarte ikke Prodi å få nok stemmer.

Han fikk bare 395 stemmer, mens han måtte ha 504 av de 1007 stemmene for å bli valgt.

Dermed fortsetter spillet om presidentembetet inn i helgen. Trolig blir det to nye valgomganger lørdag.

Bommet på kandidat nummer 1

Det var lederen for venstresiden i nasjonalforsamlingen Pier Luigi Bersani som tidlig i dag lansert Prodi, etter at Franco Marini, ikke nådde opp i går.

Marini (80) er kristeligdemokrat, tidligre fagforeningsleder og har vært leder av Senatet (overhuset) i nasjonalforsamlingen. Og – han var spiselig for høyresiden, anført av Silvio Berlusconi.

Men deler av Bersanis eget parti gikk mot Marini, det samme gjorde et annet parti som inngår i venstrealliansen og ikke minst Fem stjerner-bevegelsen, som sitter på vippen.

Silvio Berlusconi stemmer for president

Silvio Berlusconi har lagt Romano Prodi for politisk hat og nekter å gi mannen sin stemme.

Foto: Alessandra Tarantino / Ap
Pier Luigi Bersani stemmer i presidentvalget

Pier Luigi Bersani kan miste partilederjobben dersom hans plan B med Prodi også ryker.

Foto: MAX ROSSI / Reuters
Mario Monti under presidentvalget

Mario Monti kan bli sittende lenge som statsminister på overtid, hvis man skal vente på et nytt valg i juni eller juli.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Lederen Beppe Grillo, som bygget sin protestbevegelse på kampen mot korrupsjon i italiensk politikk og samfunnsliv, tok sterk avstand fra Marini og mener han vil beskytte Silvio Berlusconi fra rettssystemet hvis han ble valgt.

Berlusconi er fortsatt involvert i en rekke rettssaker, hvor tiltalene varierer fra korrupsjon til kjøp av sex fra mindreårige prostituerte.

Planen som falt

Avtalen om Franco Marini som president var inngått mellom Bersani og Berlusconi.

Planen til venstrelederen var at hvis Berlusconi og hans blokk fikk en president fra høyresiden, så ville de kunne støtte en venstreregjering - og dermed løse regjeringsfloken.

For landet har fortsatt ingen ny regjering, nær to måneder etter valget. Ingen av fløyene klarer å bli enige om hvem som skal styre og hvem som kan støtte hvem.

Men den planen falt i går. Og den vil neppe fullføres med Romano Prodi som president.

Berlusconis erkefiende

For Prodi, som var Italias statsminister i årene 1996–1998 og 2006-2008, regnes som Silvio Berlusconis erkefiende som beseiret ham to ganger i valg. Fra 1999 til 2004 var han formann i EU-kommisjonen.

Kommentatorer i Italia betegner Prodi som Berlusconis nemesis.

Berlusconi har da også høylytt i tidligere tider gitt uttrykk for at det ikke kommer på tale å støtte Prodi som president. Det samme bekrefter en talsmann for høyresiden i dag.

– Dette er det samme som å hindre dannelsen av en ny regjering og utlyse nyvalg, het det.

Klarer ikke å bli enige

Det er til sammen 1007 folkevalgte som skal velge president, begge kamrene i nasjonalforsamlingen deltar i avstemningen samt flere regionsrepresentanter.

De stemte i to runder i går, den tredje startet i formiddag og den fjerde kommer i kveld. Et flertall krever da 504 stemmer.

Fem stjerner-bevegelsen fikk i går overraskende stor støtte for sin kandidat, den høyt ansette akademikeren og menneskerettsadvokaten Stefano Rodota.

Partigruppen til Fem stjerner sier at de kjører frem Rodata i dag også, og vil ikke hoppe over til Prodi selv om han er mer spiselig enn gårsdagens kandidat.

De som brøt ut på venstresiden i går, sier de vil samle seg bak Prodi i dag, men ingen føler seg helt sikre. Rundt 60 representanter regnes som usikre i stemmespørsmålet.

Ryker Prodi ut av presidentkonkurransen, ryker trolig også partlederjobben for Pier Luigi Bersani, som lenge lå an til vinne valget i februar med stor margin men som ifølge kritikerne i eget parti somlet bort seieren.

I stedet klarte Berlusconis allianse å hale inn seieren i overhuset mens Fem stjerner-bevegelsen kom på vippen i underhuset.

Snart uten president

Italias sittende president Giorgio Napolitano skal gå av 15. mai når hans periode på sju år er over, og han har sagt nei til å fravike grunnloven ved å forlenge sitt mandat.

Gitt at det verken har vært enighet om hvem som skal ny regjering etter valget 25. februar i år eller hvem som skal etterfølge Napolitano, har en forlengelse av presidentens periode vært foreslått som «et nødtiltak».

Også fordi en president i sine seks siste uker ikke har lov til å utlyse nyvalg.

Det kan derimot en ny president, men uten ny president ingen håp om ny regjering, slik det nå se ut.

Teknokratregjeringen til statsminister Mario Monti styrer landet som et såkalt forretningsministerium. Monti ble av Napolitano utnevnt til sentator, for å kunne være statsminister, og deltar i presidentvalget.

SISTE NYTT

Siste nytt