Hopp til innhold

Putin skjelte ut politikere for åpen mikrofon

MOSKVA (NRK): Først ba Russlands president Vladimir Putin alle slå av mikrofonene, men ikke alle gjorde som landets mektige leder befalte. Nå er russiske medier fulle av Putins æreskjelling.

Vladimir Putin på besøk i Elista

Vladimir Putin truet lokalpolitikere med sparken for åpen mikrofon.

Foto: ALEXEY DRUZHININ / Afp

Hans-Wilhelm Steinfeld, Moskva
Foto: NRK

Vladimir Putin var i dag på besøk i delrepublikken Kalmykias hovedstad Elista helt sør i Russland. Der møtte han den lokale regjeringen.

– Dere får ikke gjort en dritt

Putin har tidligere uttalt seg i krasse ordelag om hvor dårlig de autonome republikkene jobber, men denne gangen gikk han mange skritt videre.

– Kan dere slå av kameraene, ba Putin de fremmøtte journalistene, uten at alle fulgte beskjeden.


– Hvordan er det dere jobber? Kvaliteten på arbeidet deres er nedrig. Fortsetter det slik, får dere ikke gjort en dritt, sa Putin ordrett.

I sin tale om rikets tilstand den 12. desember i fjor slo Putin fast at den lave effektiviteten i staten er Russlands hovedproblem. I dag fikk de lokale myndighetene unngjelde.

– Dere jobber så dårlig at dere bare burde gå av. Jeg hadde faktisk selv tenkt å gå av, men ved nærmere ettertanke så er det bedre at dere gjør det, sa Putin til de skrekkslagene lokalpolitikerne.


At noen i det hele tatt torde å trosse Putins befalinger og gjøre hemmelige opptak av hans tordentale over den russiske lokalregjeringen er oppsiktsvekkende. Og opptaket sprer seg nå som ild i tørt gress på de russiske nettstedene.

Dermed rammes den mektige russiske presidenten av sine egne ord om makthavernes udugelighet. Siden han selv har utnevnt de nå utskjelte lokale makthaverne i løpet av sine 13 år ved makten i landet.

Klappjakt på opposisjonelle

Aleksej Navalnyj i rettssalen med mobiltelefon med orden "tyv" på

I rettssalen i dag møtte Aleksej Navalnyj opp med en telefon der det stod «tyv» på russisk.

Foto: ANDREY SMIRNOV / Afp

Siden Putin returnerte til Kreml for snart ett år siden, har frykten for å tale de mektige herrer i Moskva midt imot økt kraftig. Det har nærmest vært en klappjakt på opposisjonelle det siste året. Og senest i forrige uke var den tidligere verdenseneren i sjakk, Garry Kasparov, i Oslo og langet ut mot Putin og hans diktatur.

I dag ble rettssaken mot en av landets mest kjente opposisjonsledere, antikorrupsjonsbloggeren Aleksej Navalnyj, utsatt en uke.

Han er blant annet anklaget for tyveri av skog for 3 millioner kroner med en strafferamme på opptil ti års fengsel. Selv hevder han at anklagene mot ham er fabrikkert på Putins ordre.

SISTE NYTT

Siste nytt