Hopp til innhold

Boston-bombene kan ha vært tidsinnstilt

Bilder fra etterforskningen av eksplosjonene under Boston Marathon tyder på at bombene kan ha vært tidsinnstilt, ifølge politiets etterforskere.

Det skriver avisen The Boston Globe.

Bilder fra etterforskningen av bombene fra Boston Marathon viser en vrengt metallbeholder, kabler, et batteri og det som ser ut som et lite kretskort.

– Kretskortet antyder at bombene ble detonert gjennom en tidsmekanisme, ikke via fjernkontroll, skriver avisen, som har snakket med en tjenestemann med kunnskap til etterforskningen.

Det er spesialgruppen Joint Terrorism Task Force i Boston som har tatt bildene og gitt dem videre til internasjonale nyhetsbyråer.

Bildene er tatt på stedet hvor to bomber tok livet av tre mennesker og gjorde skade på 176 mandag, ved mållinjen i årets Boston Marathon. Det yngste dødsofferet var åtte år. Rundt 70 av de skadde er fortsatt på sykehus, og tilstanden er kritisk for 24 av dem, ifølge Boston Globe.

Kabler og metallokk

Ett av bildene viser noen få centimeter svidd kabel festet til en liten eske. Et annet viser en spiker på vel 1,3 centimeter og et glidelåsdel med blod på.

Et tredje bilde viser et batteri av merket Tenergy festet til svarte og røde kabler, gjennom en ødelagt plastkork.

Flere bilder viser et forvrengt metallokk med bolter. FBI sa tirsdag at en trykkoker kan ha blitt brukt til å bygge bombene.

(Saken fortsetter under bildet)

En svart ryggsekk som FBI mener inneholdt en av de to bombene

FRAKTET I DENNE: En svart ryggsekk som FBI mener inneholdt en av de to bombene.

Foto: FBI / Ap

Trykkokerne ble utløst med kjøkkenklokker av typen som brukes til å beregne koketid for egg, sier en tjenestemann til New York Times. De var fylt med spiker, kulelager og svart pulver.

Eksplosjonene sendte metallbiter gjennom hud og muskelvev hos ofrene, og flere mistet beina.

Skal rekonstruere bomben

Tirsdag sa spesialetterforsker Richard DesLauriers at bevismaterialet skal brukes til å rekonstruere bombene ved FBIs laboratorium i Quantico i delstaten Virginia.

Ett av målene med rekonstruksjonen er å finne ut hvem som sto bak terrorangrepet, sa politikilder til TV-kanalen CNN tirsdag.

Etterforskerne tror bombene besto av eksplosiver og metallbiter som var lagt i trykkokere, og at de kan ha vært hjemmelagde.

Nylonrester

Biter av svart nylon er blant det som ble funnet på åstedet, og ett av bildene som er frigitt viser svarte stoffbiter blant bomberestene.

Spesialetteforsker DesLauriers sier at disse kan stamme fra en ryggsekk eller bag som ble brukt til å bære bomber.

Han ba folk melde seg dersom de har sett noen som bar på uvanlig tunge bager i nærheten av åstedet i forkant av bombeangrepet. I tillegg oppfordret han folk til å kontakte politiet hvis de har hørt eksplosjoner på avsidesliggende steder.

Grunnen er at gjerningsmennene kan ha testet bomber før de gikk til aksjon.

SISTE NYTT

Siste nytt