Hopp til innhold

Capriles avviser valgresultatet

Opposisjonsleder Henrique Capriles vil ikke godta resultatet av presidentvalget i Venezuela, hvor Nicolás Maduro er erklært som vinner.

Henrique Capriles

Opposisjonens kandidat Henrique Capriles hevder det har forekommet forsøk på juks i valget i Venezuela.

Foto: Ronaldo Schemidt / Afp

I en tale etter at valgkommisjonen hadde presentert det offisielle resultatet, som ble mer spennende enn ventet på forhånd, hevder Capriles at Maduro har tapt valget.

– Vil vil ikke anerkjenne resultatet før hver eneste stemme er talt opp, sa Capriles.

Tidligere har Capriles beskyldt myndighetene for forsøk på valgfusk, og nå krever han at alle stemmene må telles opp på nytt.

Overraskende resultat

Maduro godtok tilsynelatende dette kravet da han holdt sin seierstale. Han gjorde det klart at han støttet forslaget om en ny gjennomgang av valgresultatet.

– Vi ønsker ikke vold, vi vil ha fred. De vil ha en ny opptelling, og det skal de få. Jeg vil be valgkommisjonen om å gjennomføre det, sa Maduro i en tale til nasjonen etter valget.

Ifølge valgkommisjonen fikk Maduro 50,8 prosents oppslutning, mens Capriles fikk 49,1 prosent. Forskjellen er på rundt 235.000 stemmer.

Det er mye mindre enn det som var ventet på forhånd, og svært lite i et land som har 19 millioner stemmeberettigede.

– Resultatet er overraskende. Inntil for en uke siden viste uavhengige meningsmålinger at det ville gå mot en seier på omtrent 10 prosentpoeng for Maduro. Så det er helt klart at det har skjedd en svingning i løpet av valgkampen, sier Vegard Bye, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI til NRK.

Valgfremmøte var omtrent det samme som i oktober i fjor, da Henrique Capriles stilte mot en kreftsyk Hugo Chávez. Han tapte da med rundt 10 prosentpoeng.

Det betyr at Capriles denne gangen kapret rundt 700.000 stemmer, som i forrige omgang gikk til Chávez.

Bye mener opposisjonskandidaten Henrique Capriles har klart å vise at fungerende president og utenriksminister Nicolás Maduro, håndplukket som politiske arving av Hugo Chávez selv før han døde, ikke er den samme som den avdøde sjefen.

– Valget kom jo fordi Chávez at døde og fortsettelsen av hans politikk har vært hovedargumentet for Maduro. Men Capriles har åpenbart klart å mobilisere folk som åpenbart ser at Maduro ikke er Chávez.

– Dette er åpenbart en begynnelse på en helt ny politisk situasjon i Venezuela, sier Bye.

Elektronisk valg

Ifølge opposisjonen har det blitt innlevert rundt 3000 protester mot gjennomføringen av valget.

– Det er elektronisk valg i Venezuela og opposisjonen har en representant i valgkommisjonen. Han sa på forhånd sa at det er ingenting på forhånd som tyder på at det vil bli misligheter i valggjennomføringen, men at den sittende presidenten har hatt store fordeler i valgkampen. Så jeg tviler på om det har vært noen manipulering av selve resultatet, sier Vegard Bye.

– Maduro har akseptert en ny opptelling. Capriles på sin side hadde en interessant uttalelse i slutten av sin tale: «før eller senere skal vi vinne.»

Bye mener dette kan indikere at Capriles forstår at Maduro kan være den rettmessige vinneren, selv om han forlanger en omtelling på grunn av det jevne resultatet.

Resultatet er uansett det suverent beste for opposisjonen gjennom de siste 14 årene, det som betegnes som Chávez-epoken.

Bye tror uansett Capriles har en plan fremover. Den venezuelanske konstitusjonen åpner nemlig for at nyvalg kan kreves etter at en halv presidentperiode er gjennomført, så fremt at velgerne støtter det.

– Capriles har under valgkampen uttalt at han tviler på om Maduro kan gjennomføre sin seksårsperiode. Ifølge grunnloven kan man bruke en såkalt tilbakekallingsrett, dette er noe flere av de nye venstrekonstellasjonene i Latin-Amerika har innført.

– Det må gå tre år av presidentperioden, etter det holder det at 20 prosent av velgerne gjennom undertegningskampanjer kan kreve tilbakekallingsvalg. Chávez selv vant en slik tilbakekallingsavstemning, forklarer NUPI-forskeren.

Venezuleansk flagg med bilde av Hugo Chavez

Avdøde president Hugo Chávez ble regnet som den tredje deltakeren i valgkampen. Tilhengere bar store flagg med tegninger av den tidligere karismatiske lederen.

Foto: STRINGER/EL SALVADOR / Reuters

De politiske forskjellene større

I sin (foreløpige) seierstale fra balkongen på presidentpalasset i natt, lovet Maduro at den revolusjonære veien som Chávez staket ut kommer til å bli hans politiske veiviser.

Capriles på sin side mener det jevne resultatet er et bevis på at chavismen er i ferd med å gå i oppløsning.

Vegard Bye mener de reelle forskjellene mellom høyre- og venstresiden i landet kom bedre til syne under denne valgkampen enn den forrige i oktober i fjor, da Chávez vant over Capriles.

– De politiske forskjellen har vist seg større mellom Capriles og Maduro enn mellom Capriles og Chávez.

– Capriles var åpenbart klar over hvilken sterk oppslutning Chávez hadde. Nå har han spilt på at Maduro er mindre kjent og ikke har den posisjonen som Chávez hadde.

– Så han har gått mye lenger nå i eksempelvis å forlange at støtten til Cuba og andre latinamerikanske land må opphøre. Så det var langt mer konfronterende innhold i denne valgkampen enn den forrige. Capriles ønsker helt klart å føre Venezuela tilbake til et normalt høyre-sentrum-regime, sier Bye.

SISTE NYTT

Siste nytt